De ani de zile, medicii “sunt ameninţaţi” că vor fi plătiţi în funcţie de calitatea muncii pe care o prestează, aşa cum de ani de zile medicii şefi de secţie sunt la rândul lor avertizaţi că vor primi bugete lunare, din care vor trebui să îşi gestioneze fiecare “bucătăria”. Zilele trecute, ministrul Sănătăţii, bihoreanul Cseke Attila, a plecat în Turcia de unde vrea să aducă un sistem de diferenţiere în plata medicilor, în funcţie de performanţe.
La Ankara, Cseke s-a întâlnit cu omologul său, dr. Recep Akdag, ca să preia acest sistem de plată diferenţiată a personalului medical în funcţie de performanţă, dar şi pentru a oferi în schimb sistemul de urgenţă din România. Cseke a motivat că în ultimii ani, Turcia a înregistrat “progrese semnificative” cu acest sistem de plată al medicilor în timp ce România a făcut paşi importanţi în sistemul de urgenţă. La Ankara au avut loc mai multe întâlniri cu oficialităţi ale sistemului sanitar turc.
Acord
Miniştrii Sănătăţii din cele două ţări au şi semnat un nou acord de colaborare pentru a implementa cele două proiecte.
În timpul întâlnirilor de la Ankara, Cseke a declarat că în România reforma sanitară trebuie să continue în special “în sectorul spitalicesc şi cel al medicinei primare”.
La ora actuală, doctorii din spitalele româneşti de stat nu sunt plătiţi după performanţe ci după vechime, gărzi şi număr de paturi. Bugetele alocate spitalelor prin casele de asigurări de sănătate sunt insuficiente, astfel că e nevoie de resurse suplimentare pentru a susţine plata diferenţiată a doctorilor cu rezultate notabile. La Oradea, edilii au şi emis ipoteza găsirii unor resurse financiare pentru ca spitalele să poată semna contracte cu medicii pe care îi doresc în unităţile lor medicale.
Toţi vor
Ideea plăţii diferenţiate a fost emisă de curând de preşedintele Traian Băsescu, care vrea sisteme de plată diferenţiate pentru medici şi profesori, în funcţie de performanţe: “Medicii să nu mai fie angajaţi ai statului, ci ai spitalului, cu contract şi cu prestaţie definită ca preţ. Intenţia este să punem medicul unde e, aşa cum vom face şi cu profesorii. Ei vor avea un nivel minim de plată garantat de stat, dar pot primi mai mult”.
Cât despre ministrul Cseke Attila, acesta a declarat recent că sistemul de plată actual pentru medici este unul “de tip comunist”.
Potrivit unui sondaj al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei realizat în 2010, “corupţia este percepută ca principală problemă a sistemului sanitar, iar atât medicul, cât şi pacientul sunt vinovaţi pentru fenomenul şpăgii”.
O.S.
Citiți principiile noastre de moderare aici!