Elevi de la șapte licee orădene precum și din Marghita, Săcueni și Vadu Crișului au vizionat marti un film în care tinere victime ale traficului de persoane își relatează teribilele experiențe prin care au trecut.
Acțiunea a fost organizată în prefața Zilei Internaționale împotriva Traficului de Persoana (18 octombrie) la sediul Inspectoratului de Poliție a Județului (IPJ) Bihor prin colaborarea dintre Centrul Rațiu pentru Democrație (CRD), Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității – din cadrul IPJ Bihor și Autoritatea Națională împotriva Traficului de Persoane (ANITP) – Centrul Regional Oradea.
„Mi s-a oferit un loc de muncă în Grecia. Mi-au spus că vor plăti ei pentru cheltuielile mele și că voi câștiga mulți bani ca să trimit familiei mele în România. Dar când am ajuns în Grecia am fost vândută unui bărbat care m-a obligat să lucrez într-un bordel mizerabil. Trebuia să muncesc 18 ore pe zi chiar și atunci când eram bolnavă sau la menstruație. Trebuia să îi dau bărbatului toți banii pe care îi făceam. De multe ori am fost foarte bolnavă iar o dată am rămas însarcinată și m-a obligat să fac avort. Deseori mă bătea sau mă amenința că voi fi arestată sau deportată. Nu aș mai fi putut da ochii cu familia mea după tot ce s-a întamplat”, este povestea Elenei.
Relatări similare sunt postate pe site-ul deschideochii.org. Totodată, Grațiela Angheluș de la CRD a împărțit liceenilor pliante cu câteva sfaturi de bază. Astfel, de regulă, victimele sunt recrutate prin promisiunea unui loc de muncă bine plătit, care nu necesită calificare profesională sau prin metoda «Lover boy» prin care traficantul urmărește ca victima să se îndrăgostească de el pentru a o putea exploata.
Traficanții de persoane pot fi recunoscuți prin faptul că se arată dispuși să îți achite cheltuielile de transport, cazare și masă sau să te ajute cu întocmirea documentelor necesare plecării la muncă fără nicio obligație. Nu de puține ori, traficanții îți cer să nu dezvălui informații despre plecarea ta.
Bihorul, locul I
Comisarul șef de poliție Gheorghe Ungur, coordonator al ANITP Oradea ne-a declarat ieri că recent s-au confruntat cu noi cazuri de victime ale traficului de persoane.
„Din păcate, Bihorul se află acum pe primul loc ca număr de victime ale traficului de persoane. Cauzele generale sunt multiple: județul nostru are o medie salarială scăzută, se află în apropierea graniței, și are și o structură etnică mai colorată. Victimele nu sunt însă neapărat cu educație precară. Am avut chiar și cazuri de profesori care au căzut în capcana traficanților fiindcă au gândit după periculosul stereotip «Nu o să mi se întâmple tocmai mie». Destule victime sunt racolate și prin anunțuri anonime de mica publicitată”, ne-a creionat situația comisaru șef Ungur.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!