Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor le va permite pensionarilor să beneficieze de pensie anticipată fără a fi penalizați, însă, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să fie respectate anumite condiții.
Într-o conferință de presă susținută, joi, la sediul Casei județene de Pensii Bihor, directorul Laurențiu Țenț a explicat că recalcularea tuturor dosarelor de pensie va fi făcută automat conform prevederilor legii, indiferent de legea sub care s-a ieșit la pensie. De asemenea, a evidențiat că beneficiile se acordă doar pentru perioadele contributive și că se aplică formula de calcul prevăzută în lege.
„S-a introdus posibilitatea de a ieși la pensie, în limită de vârstă, la 60 de ani, cu 40 de ani stagiu de cotizare, din care 35 de ani contributivi, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Un exemplu concret: 35 de ani lucrați pe cartea de muncă, plus cinci ani de facultate, persoana poate ieși la pensie la 60 de ani. Acest lucru nu era posibil până acum“, a declarat directorul CJP Bihor.
Reducerea vârstei de pensionare pentru mame
O altă noutate care se aplică din această lună se referă la reducerea vârstei de pensionare pentru femeile care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani și cele care au adoptat copii și -au crescut până la vârsta de cel puțin 13 ani.
Condiția pe care trebuie să o îndeplinească mamele pentru a putea beneficia de această reducere este să fi realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani contributivi. În cazul în care acest stagiu există, pentru fiecare copil se va primi o reducere de 6 luni. Este important de menționat că, pentru mame, se aplică doar această reducere a vârstei de pensionare, nu se primesc bani în plus sau punctaje de cotizare.
Pentru a beneficia de acestă reducere, mamele vor trebui să se prezinte la CJP cu certificatul de naștere al copilului și cu o declarație pe propria răspundere.
Cei în pensie de boală vor putea munci indiferent de grad
Totodată, conform legii, persoanele aflate în pensie de boală vor putea să lucreze și să își păstreze și pensia de invaliditate.
„Nu mai există restricții referitor la dreptul de muncă pentru cei cu pensii de invaliditate. Până acum, persoanele încadrate în gradul I și II nu aveau drept de muncă, iar cele în gradul III puteau lucra jumătate de normă, adică 4 ore. Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, orice pensionar, indiferent de gradul de invaliditate pe care îl are, poate să se angajeze și să lucreze 8 ore și să își păstreze și pensia“, mai spune Țenț.
De menționat este că, începând cu data de 1 septembrie, pensia de invaliditate nu mai reprezintă stagiu, adică nu mai este vechime în muncă. Ceea ce înseamnă că pensionarul va avea o pensie mai mică.
Până acum, pensia de invaliditate era stadiu asimilat, și avea același statut ca și armata, ori facultatea. De asemenea, pentru ca o persoană să poată intra în pensie de boală, trebuie să aibă minim o lună de stagiu contributiv.
Inundație de contestații
Pe măsură ce au primit deciziile privind recalcularea pensiilor, mulți vârstnici au început să depună contestații de recalculare a pensiilor. Încă din primele zile, bihorenii s-au îndreptat direct către instanță, fără a trece pe la sediul Casei Județene de Pensii Bihor.
Astfel că, începând din 20 august, pensionarii au depus contestații în instanță, iar în această săptămână au fost distribuite și către CJP Bihor. Potrivit șeful instituției, în această săptămână au ajuns la sediu sute de contestații.
„De la începutul acestei săptămâni am început să primim 30-40 de contestații pe zi, dar este foarte probabil ca la instanță să fie mai multe. Noi putem acum doar să le înregistrăm, să le verificăm și să le facem întâmpinări“, mai spune directorul CJP Bihor.
Până acum, la sediul casei de pensii din județ au fost depuse 3.476 de contestații.
Trimite articolul
X“Inundație de contestații” … “Avalanșă” că altfel sună grotesc.