În 1976, acum 43 de ani, Clubul Fotografic ”Nufărul” organiza primul curs de inițiere în tehnică și artă fotografică din Oradea. De atunci, cursurile au fost absolvite de mii de pasionaţi, dornici să se specializeze în tainele fotografiei artistice, tineri sau vârstnici deopotrivă. După absolvirea cursului, mulți dintre ei au absolvit diferite facultăți de profil sau au devenit fotoreporteri în mass-media locală, centrală sau din străinătate, fotografi profesioniști, respectiv artiști fotografi consacrați.
În curând, pasionaţii de fotografie din Oradea, județul Bihor și județele limitrofe vor avea posibilitatea să participe la un curs super intensiv de fotografie în limba română (seria A/ 2019), începând din 12 martie, cu o durată de doar două săptămâni.
Cursul va fi condus de cunoscutul artist fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Clubului Fotografic ”Nufărul”, care are o experiență de peste 43 de ani în acest domeniu. Orele de curs se vor ține la sediul fotoclubului din Cetatea Oradea, Piața Emanuil Gojdu nr. 41, în zilele de marţi, miercuri şi joi între orele 17:00 – 19:30. O parte din orele teoretice vor fi ținute în sălile Muzeulului Orașului Oradea – Complex Cultural, „Colecția permanentă de Tehnică și Artă Fotografică Ștefan Tóth István”.
Cursul din acest an cuprinde și mai multe noutăți, cum ar fi invitarea unor artiști fotografi reputați. Teodor Radu Pantea EFIAPs va prezenta o expunere despre fotografia creativă iar Claudiu Szabo EFIAP va susține o prelegere despre aparatele de fotografiat digitale. O altă noutate constă în faptul că cei care se înscriu din alte orașe vor putea participa la curs la fără frecvență. După înscriere aceştia vor primi temele de curs pentru studiu individual, după care vor participa personal la o pregătire, respectiv la susținerea examenului.
Clasic, şi digital
După însuşirea noţiunilor generale despre istoria fotografiei, despre elemente de foto-compoziţie şi cele legate de aparatele de fotografiat clasice şi digitale, cursanţii vor face o deplasare de creaţie în centrul istoric al municipiului Oradea, cu aparate de fotografiat. De asemenea cursanţii vor avea posibilitatea să realizeze diferite portrete în cadrul studioului fotoclubului şi de a urmări respectiv a exersa mărirea fotografiilor în laboratorul fotoclubului, cu ajutorului aparatelor de mărit clasice.
În cadrul acestui curs, participanţii vor învăţa noţiuni legate de procesul negativ şi pozitiv color analog, despre diapozitive alb-negru şi color, cât şi despre creaţiile multimedia. Tot aici vor fi dezbătute o serie de probleme ale esteticii şi creaţiei fotografice. Cursanţii vor avea de asemenea posibilitatea de a participa la mai multe jurizări ale unor colecţii de fotografii artistice, respectiv de a participa la mai multe vernisaje organizate în Galeriile „Euro Foto Art” și ”Ștefan Vilidár István” din Cetatea Mediveală, respectiv la Muzeul Orașului Oradea. Înscrieri şi informaţii suplimentare pentru acest curs, se pot obţine la telefonul: 0741/212111 sau la e-mailurile cfno.ro@gmail.com eurofotoart@gmail.com.
În cadrul cursurilor vor fi asigurate câte trei locuri pentru persoane defavorizate, care vor putea participa la curs în condiţii de gratuitate, în baza unei cererii şi a documentelor justificative (în raport cu numărul cursanţilor înscrişi). Elevii, studenții precum și pensionarii beneficieză de reducere din taxa de participare.
Cursul va fi finalizat prin vernisarea expoziţiei de examen, care urmază să aibă loc în 22 martie, ora 16:00, în Turnul Primăriei Oradea, unde vor fi prezentatele cele mai reuşite creaţii artistice, realizate în cadrul cursului şi vor fi înmânate Certificatele de absolvire (după susţinerea examenelor de verificare a cunoştinţelor).
Absolvenții vor avea posibilitatea să devină membrii creatori ai Clubului Fotografic “Nufărul” din Oradea sau ai Asociaţiei „Euro Foto Art” Oradea, unde vor putea să-şi continue preocupările în domeniul artei fotografice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!