Ghilea recunoaște că motivul pentru care Guvernul Orban nu ezită să își angajeze răspunderea pe anumite legi, în Parlament, este tocmai lipsa fricii față de alegerile anticipate. “Cred că (pesediștii – n.red.) vor ataca la Curtea Constituțională anumite decizii ale guvernării Ludovic Orban, de asta nu am nicio îndoială. Dar privind moțiunea de cenzură, ar trebui să fie prea curajoși s-o facă. Noi ne-am dori. Nu ne temem de alegeri anticipate, de aceea Guvernul merge pe asumarea răspunderii”, recunoaște Găvrilă Ghilea. Prin angajarea răspunderii pe anumite legi, Guvernul pune Parlamentul în situația de a-i vota proiectele de lege, ocolind procedura de dezbatere parlamentară, având drept consecință menținerea în funcție a Guvernului. În situația în care Parlamentul refuză cele solicitate, în maximum 3 zile trebuie depusă o moțiune de cenzură care, dacă trece, demite Guvernul.
Supraaciza și suprataxarea, eliminate
În cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul PNL Bihor, prim-vicele filialei județene a făcut o sinteză a primelor măsuri luate de Guvernul Ludovic Orban. În ciuda faptului că a preluat timona țării cu o inflație de 3,8% și un deficit de peste 4%, guvernarea liberală a luat deja o serie de măsuri pentru susținerea mediului de afaceri, precum decontarea la timp a TVA, “amânate la plată de fostul guvern pentru a induce în eroare publicul privind deficitul bugetar”. De asemenea, decontarea sumelor pentru lucrările derulate prin PNDL și a concediilor medicale. Alte măsuri cu impact masiv: eliminarea suprataxării muncii la fracție de normă precum și eliminarea supraaccizei la carburanți. De asemenea, creșterea salariului minim pe economie cu 7,2%, “pe baza unei formule de calcul obiectivă, care să nu accelereze inflația”.
“În agricultură, am finalizat plata avansului către fermieri pentru 2019, în valoare de 1,319 miliarde euro și am demarat plățile finale. În privința fondurilor UE, am reluat procesul de negociere cu Comisia Europeană pentru documentele programatice aferente perioadei 2021 – 2027 (30,6 miliarde euro) și elaborăm un pachet de măsuri pentru deblocarea proiectelor de infrastructură. Am trimis către Comisie contracte finanțate prin POIM în valoare de 160 milioane euro, pentru o serie de proiecte care contribuie la atingerea țintelor de absorbție”, transmite Ghilea, în numele PNL.
Alte plusuri enumerate pentru proaspăta guvernare: asigurarea fondurilor pentru plata integrală a pensiilor, a drepturilor pentru persoanele cu dizabilități, pentru alocațiile copiilor, concediile maternale și concediile medicale. De asemenea, deblocarea examenului de rezidențiat, soluționarea dosarelor de pensii cu termen depășit în recalculare “și suntem în curs de elaborare a a unui proiect de act normativ pentru interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul public”.
Liberalii se laudă și cu reducerea numărului de ministere de la 26 la 16 și promit continuarea acestui proces la nivelul agențiilor și a celorlalte instituții.
Liberalii forțeză mâna PSD
În justiție, PNL a abrogat legea recursului compensatoriu privind executarea pedepselor și promite să suplimenteze cu 615 posturi Direcția de Probațiune, pentru o mai bună monitorizare a infractorilor. Ghilea: “Am lansat procesul de selecție a procurorului general, a procurorului-șef DNA și a procurorului-șef DIICOT. Un proces deplin transparent”. Guvernul Orban a umblat deja la Legile Justiției: prorogarea pensionării anticipate a magistraților, care inițial urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020 și prorogarea privind trecerea de la completele de doi la complete de trei judecători, pentru completele de judecată inferioare sunt deja în dezbaterea parlamentară. În schimb, și-a asumat răspunderea pentru prorogarea prevederilor pentru trecerea de la 2 la 4 ani privind școlarizarea la Institutul Național al Magistraturii. De asemenea, Guvernul PNL și-a asumat răspunderea pe Legea plafoanelor bugetare, în baza căreia urmează ca autoritățile locale să își adopte propriile bugete și să dea drumul la investiții în plan local. Tot prin asumarea răspunderii guvernamentale s-a abrogat OUG 51, emisă de Guvernul Dăncilă, care scotea transportul intrajudețean în afara serviciilor publice. “Guvernul Orban a obligat actualii operatori de transport cu licențe să preia școlarii, persoanele cu dizabilități și persoanele vârstnice, prin Ordin”, transmite Ghilea. Actualele licențe de transport se vor prelungi până la 30 iulie 2021, iar Consiliile județene vor trebui să finalizeze procedurile de selecție a operatorilor de transport până la 1 iulie 2021.
Trimite articolul
XVox populi vox dei.
La cati bani ati reusit sa pierdeti in timp asa scurt ma mir ca nu va scot romanii din tara cu furcile.
Cum întrebaţi electoratul, aşa veţi ieşi.
Ghilea…ex psd, ex pd, amu pnl….vsm. un om fără principii. Dacă făceau vreo trei generații, predecesori din familia lui, averea ce o are, el d-abia amu trebuia să intre în politică. Mi-i scârbă.