Scopul, spune președintele Ioan Lucian, a fost identificarea celor mai bune practici pentru îmbunătățirea dialogului și a climatului economic.
„Având în vedere faptul că cea mai eficientă relație între entitățile publice – unități administrativ-teritoriale, instituții de învățământ, instituții de verificare și control guvernamentale – și mediul patronal se regăsește în județul Bihor, asociația patronală maramureșeană a făcut deplasarea la Oradea pentru a vedea care sunt elementele determinante pentru funcționarea, în parametri atât de buni, ai acestei relații.
În cadrul discuțiilor purtate cu city-managerul municipiului Oradea, Dacian Palladi, s-a remarcat deschiderea manifestată de către edilii orădeni pentru a încheia parteneriate viabile cu asociațiile patronale, bazate pe transparență și încredere reciprocă, obiectivul comun fiind dezvoltarea zonei”, explică Ioan Lucian.
Au urmat întâlniri cu inspectorul-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, Marius Rotar, și cu directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, Bekesi Lajos, în cadrul cărora au fost abordate teme legate de problemele întâlnite de agenții economici în domeniul relațiilor de muncă și de ocupare a forței de muncă.
Concluzia a fost că cel puțin o dată pe an este utilă o întâlnire între reprezentanții patronatului și reprezentanții acestor instituții, pentru clarificări de interpretări juridice și susținere a celor mai pragmatice soluții legale în vederea desfășurării cu eficiență și fără neînțelegeri a activității ambelor părți.
Primul cluster de energie regenerabilă
Delegația oamenilor de afaceri maramureșeni a fost primită ulterior de reprezentanții Universității Oradea, prorector conf. univ. dr. Ligia Burtă, respectiv conf. univ. dr. Aurel Căuș.
Cadrele didactice universitare apreciază ca fiind deosebit de eficientă colaborarea cu asociațiile patronale, materializată – printre altele – de exemplu, prin efectuarea de internship-uri și stagii de practică de către studenți în cadrul companiilor rezidente în cele trei parcuri industriale ale municipiului Oradea, precum și prin construirea de către Universitate, în parteneriat cu oamenii de afaceri bihoreni, a primului cluster de energie regenerabilă din România, care are și rolul de platformă de cercetare aplicată pentru studenți.
În final, reprezentanții oamenilor de afaceri băimăreni au fost primiți de secretarul general al Camerei de Comerț și Industrie Bihor, Constantin Badea, care a precizat că, pentru dezvoltarea mediului de afaceri, este obligatorie acțiunea comună a tuturor organizațiilor implicate în susținerea mediului economic la nivel județean.
Delegația maramureșeană a fost formată din reprezentanții Sov Consulting S.R.L., Rustic SRL, North Exclusive SRL, Tehnocad SRL și One-It SRL.
Citiți principiile noastre de moderare aici!