Duminică, 7 aprilie, a fost Ziua Mondială a Sănătății. Sărbătorită pentru prima dată în anul 1950, pentru celebrarea înființării, în anul 1948, a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Ziua Mondială a Sănătății (ZMS) se organizează anual (în data de 7 aprilie), la nivelul țărilor membre OMS.
Scopul marcării acestei zile este de a crește nivelul de conștientizare privind problemele legate de sănătatea indivizilor și a populațiilor, de a promova comportamente benefice sănătății și de a direcționa atenția și eforturile decidenților asupra celor mai importante provocări cu care se confruntă sistemele de sănătate în încercarea de a oferi servicii de sănătate de calitate, în mod echitabil, pentru toți cetățenii.
Tema aleasă de către OMS pentru celebrarea ZMS și în anul 2019 este acoperirea universală cu servicii de sănătate (En. Universal Health Coverage – UHC).
Conform OMS, prin acoperirea universală cu servicii de sănătate se înțelege asigurarea accesului tuturor persoanelor la servicii de promovare a sănătății, de prevenire a îmbolnăvirilor, curative, de recuperare și paliative, de o calitate suficientă astfel încât să fie eficiente.
Ce cuprinde asigurarea universală cu servicii?
În cadrul general al acoperirii universale cu servicii de sănătate, serviciile de medicină primară sunt cele mai eficace și cost-eficiente prin oferirea de servicii accesibile (din punct de vedere al prețului și al localizării acestora), prin coordonarea asistenței medicale astfel încât fiecare pacient să beneficieze de cele mai potrivite servicii, dată fiind afecțiunea de care suferă, dar și prin reducerea internărilor „evitabile”.
La nivel individual, prevenția presupune adresarea necesității adoptării comportamentelor benefice pentru sănătate, cum ar fi alimentația sănătoasă, activitatea fizică, evitarea fumatului, consumului de alcool și droguri. La nivel de politici, prevenția presupune crearea unor medii (școală, loc de muncă, comunități) care să sprijine adoptarea acestor comportamente.
Populația poate beneficia de serviciile preventive prin:
A. Programe naționale
– Programele naționale de boli transmisibile: programul național de vaccinare, componenta preventivă din programele naționale pentru prevenirea tuberculozei și a HIV/SIDA
– Programele naționale de boli netransmisibile: programele de screening pentru cancer de col uterin, colorectal, cancer de sân; programul național de sănătate mintală și profilaxie în patologia psihiatric
– Programul național de evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate: subprogramele evaluarea și promovarea sănătății și educație pentru sănătate și subprogramul de prevenție și combatere a consumului de tutun
– Programul național de sănătate a femeii și copilului: subprogramul de nutriție și sănătate a copilului și subprogramul de sănătate a femeii
B. Pachete de servicii incluse în Contractul-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate (anexate prezentului comunicat).
Citiți principiile noastre de moderare aici!