Întrebarea referendumului de sâmbătă și duminică nu a fost stabilită nici de liderul PSD, Liviu Dragnea, nici de premierul Viorica Dăncilă, ci este prevăzută în mod expres în Legea nr. 3/2000, privind organizarea și desfășurarea referendumului. Legea a fost adoptată într-o epocă în care România era condusă de Convenția Democrată Română – CDR.
Doar despre familie
„Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma aprobată de Parlament?”. Aceasta este întrebarea instituită de Legea nr. 3/2000, la art. 7, alin. (1), pentru orice referendum constituțional, prin care se supune validării poporului orice lege de revizuire a Constituției. Cum este cazul acum.
În fapt, aceeași întrebare a fost tipărită pe buletinele de vot și în 2003, atunci când, tot printr-un referendum, a fost modificată Constituția României, ca o etapă de parcurs înspre aderarea la NATO și, ulterior, la Uniunea Europeană.
Dacă în 2003, printr-un referendum organizat tot pe durata a două zile, se validau mai multe modificări constituționale, inclusiv modificarea mandatului președintelui României de la 4 la 5 ani, acum, în 2018, modificarea este una singură. Și are în vedere protejarea fundamentului pe care se așază societatea: familia, întemeiată pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie.
Prin întrebarea arătată mai sus, cu variante de răspuns prin „DA” sau „NU”, românii vor valida (sau nu) sâmbătă, 6 și duminică, 7 octombrie legea de revizuire a Constituției în forma adoptată de Parlament. Această lege modifică doar articolul 48, alin. 1 din Constituția României, astfel: ,,Art. 48: Familia se întemeiază pe CĂSĂTORIA liber consimțita între un BĂRBAT și o FEMEIE, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.
Așadar, se elimină sintagma „soți” și se introduce formularea explicită „bărbat și femeie”. Motivația acestei modificări este dată de presiunile tot mai mari pentru legalizarea căsătoriei între persoane de același sex și în țara noastră, după modelul patentat în unele țări occidentale.
Referendum imperativ, nu consultativ
Spre deosebire de referendumul consultativ inițiat de fostul președinte Băsescu, privind parlamentul unicameral cu maximum 300 de parlamentari, acest referendum nu este consultativ, ci imperativ, de aprobare a legii adoptate deja în Parlament, la inițiativa cetățenească a Coaliției pentru Familie. Odată declarat valid, îndeplinindu-se participarea minimă obligatorie la vot, dacă majoritatea răspunsurilor vor fi cu „DA”, legea de revizuire care înlocuiește în Constituție sintagma de soți cu cea de bărbat și femeie, în definirea căsătoriei, va modifica de drept legea fundamentală a României.
Însă pentru ca referendumul să poată fi declarat valid, este nevoie ca minimum 5,8 milioane de persoane cu drept de vot să participe la scrutinul de sâmbătă și duminică, 6 – 7 octombrie. Românii care în weekend nu se vor afla în localitatea de domiciliu vor putea vota în altă localitate, pe listele suplimentare, în intervalul orar 7:00-21:00.
Așadar, spre deosebire de referendumul consultativ din 2009, inițiat de Traian Băsescu, când referendumul trebuia urmat de adoptarea unei legi de către Parlament, de această dată legea este deja adoptată, însă trebuie validată prin referendum.
Odată aprobată de popor, prin referendum, avizată de Curtea Constituțională și publicată în Monitorul Oficial, propunerea de revizuire a Constituției nu poate fi modificată/completată, astfel încât nu există riscul ca la referendum să fie votate și alte modificări decât privind definirea căsătoriei.
Cetățenii României vor vota doar ca art. 48 din Constituția României să aibă următoarea formă: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. Această lege de revizuire a Constituţiei nu mai poate fi modificată, deoarece orice modificare a Constituției poate fi realizată doar prin validarea sa prin referendum.
Legea de revizuire a Constituției ce este supusă validării prin referendumul pentru familie nu este încă numerotată, deoarece devine efectiv lege doar prin publicarea sa în Monitorul Oficial, dacă trece referendumul.
De la culte, nu de la politicieni
Inițiativa cetățenească prin care Coaliția pentru Familie a adunat 3 milioane de semnături în vederea modificării Constituției în sensul arătat mai sus a depus inițiativa legislativă în Parlament încă din urmă cu 2 ani, în mai 2016. Cu excepția USR, toate partidele parlamentare au votat pentru transformarea inițiativei CpF în lege. Așadar, legea nu a fost inițiată de parlamentari, ci de culte.
Din Comitetul de iniţiativă al Coaliției pentru Familie fac parte membri de diferite confesiuni: ortodocşi, catolici, greco-catolici, baptişti şi penticostali. Iniţiativa de revizuire s-a bucurat, de la bun început, de sprijinul cultelor creștine.
Coaliţia pentru Familie este o mişcare civică fără personalitate juridică, independentă de orice partid politic şi neafiliată confesional, „deschisă celor care împărtăşesc valorile familiei”, potrivit unui comunicat de presă din 30 decembrie 2015, semnat de Coaliţia pentru Familie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!