Aula Magna a Universității din Oradea, va găzdui joi, 27 iunie, de la ora 12:00, lansarea volumului „Între război și pace”, de Mircea Malița.
[eadvert]
„Volumul este primul dintr-o serie de reeditări ale operelor diplomatice și de relații internaționale ale reputatului academician și diplomat Mircea Malița”, precizează organizatorii.
Inițiativa acestei lansări editoriale aparține fundației Universitare a Mării Negre „Mircea Malița” (F.U.M.N.). Proiectul editorial este coordonat de prof. Dan Dungaciu (președinte F.U.M.N.), cercetător Lucian Dumitrescu (I.S.P.R.I. –Academia Română) și Teodor Onea (F.U.M.N.).
Cu această ocazie vor lua cuvântul prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău – rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa – decanul facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării; Director al Muzeului Țării Crișurilor – Complex Muzeal, prof. univ. dr. Dan Dungaciu – Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București; președinte al fundației Universitare a Mării Negre și conf. univ. dr. Eduard Simion – Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării.
La lansarea volumului vor fi prezente și fiicele autorului, Mihaela Malița și Elena Mioara Malița.
Evenimentul este organizat de Universitatea din Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor – Complex Muzeal și Fundația Universitară a Mării Negre „Mircea Malița”. Accesului publicului este liber.
Academicianul Mircea Maliţa, matematician, diplomat şi eseist, s-a născut la 20 februarie 1927, la Oradea. A făcut studiile liceale la Oradea, Făgăraş, Beiuş şi Bucureşti. A urmat apoi cursurile Facultăţii de Ştiinţe, Secţia Matematică, şi pe cele ale Facultăţii de Filosofie din Bucureşti.
În 1972 şi-a susţinut teza de doctorat cu tema „Modele matematice pentru negocieri”. A fost preparator, asistent (1949), lector (1951), conferenţiar (din 1961), apoi, din 1972, profesor la Catedra de Analiză Matematică a Facultăţii de Matematică a Universităţii din Bucureşti, fiind titularul cursului modele matematice în ştiinţele sociale, precum şi al cursului de logică şi inteligenţă artificială, conform dicţionarului „Membrii Academiei Române (1866-2003)”.
Începând din 1950 a fost director al Bibliotecii Academiei Române, până în 1956, apoi consilier al Misiunii Permanente a României pe lângă ONU (1956-1961), director al Direcţiei Culturale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (1961-1962), ministru adjunct de Externe pe probleme ONU (1962-1970), ministru al Educaţiei şi Învăţământului (1970-1972), membru al consiliilor pregătitoare ale conferinţelor mondiale ale ONU pentru populaţie, ştiinţă şi tehnologie, pentru dezvoltare (1974-1979).
La 1 martie 1974 a devenit membru corespondent, apoi, la 18 decembrie 1991, membru titular al Academiei Române.
Academicianul Mircea Maliţa a fost un nume de referinţă pentru diplomaţia românească, cunoscând o largă recunoaştere şi apreciere internaţională. A fost ambasador al României în Elveţia şi la ONU (Geneva), în perioada 1980-1982, apoi în SUA, între anii 1982-1984. A fost unul dintre membrii fondatori, în 1993, ai Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma (ARCoR).
Mircea Maliţa a fost membru fondator al Centrului European de Cultură din Bucureşti şi al Universităţii Mării Negre, membru al Academiei Mondiale de Arte şi Ştiinţe, al Academiei Internaţionale de Perspectivă Socială, al Federaţiei Mondiale a Studiului Viitorului, al Academiei Internaţionale „Leonardo da Vinci” din Roma, potrivit sursei citate mai sus.
A primit titlul Doctor Honoris al Universităţii din Oradea în anul 1998. Academicianul Mircea Maliţa a murit la 21 mai 2018.
Trimite articolul
XOare ilustrissimii profesori de la Universitatea Oradea nu știu ca dl. profesor universitar dr. DAN DUGACIU este un anti-european, un pro -rus și pro-putin și ca asupra domnniei sale planează acuzația ca ar fi în serviciul lui Plahotniuk? Nu știu aceiași mari istorici de la Universitatea din Oradea ca dl. DUNGACIU a fost recent eliminat de la conducerea unui institut al Academiei?
-
Nu stiam ca ilustrul domn profesor universitar dr. DAN DUGACIU este raul din aceasta lume romaneasca vanduta intereselor staine Romaniei. Dl. prof. Dungaciu este un PATRIOT, un eminent analist, geopolitician extrem de incisiv si clar in comentariile sale, normal ca nu place mintilor spalate pe creier. Pana la urma subiectul era academicianul oradean, finul diplomat Mircea Malita.
Domnule Dana Rogozeanu, astazi te-ai uitat în oglinda? Dacă da, atunci ce ați văzut?
-
M-am văzut pe mine. Avertizoare de integritate. Nu vreau sa îl vad pe numitul Dungaciu Dan. Insul e trimis în judecata de DNA.