Datorită lucrărilor la construcția noului Ambulatoriu al Spitalului Clinic de Urgență Oradea, în preajma zilei de 25 septembrie 2023, actuala intrare în spital, cu acces din parcarea interioară a clădirii, va fi închisă. Astfel, toți bolnavii și aparținătorii acestora vor fi nevoiți să ocolească întreaga clădire, pe după UPU, pentru a ajunge în interiorul unității sanitare.
[eadvert]
Totodată, Spitalul Județean începe lucrările de construcție a unei noi parcări supraetajate, cu peste 500 de locuri.
Noul ambulatoriu va fi construit pe amplasamentul unde astăzi se află parcarea interioară a spitalului. Astfel, biroul de internări se va muta în spatele clădirii, în trei containere amplasate în vecinătatea Prosecturii. Fiecare container are o lungime de 6 m și o lățime de 2 m. Unul dintre containere va fi folosit pe post de vestiar pentru femei și bărbați, altul pentru Registratură, iar al treilea va fi sala de așteptare.
Circuit
Toate trei containerele vor asigura circuitul necesar internării pacienților, care vor intra apoi în clădirea spitalului.
Șantierele au fost prezentate de dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean,respectiv de ing. Bereczki Tiberiu, din partea grupului Selina, care va executa ambele lucrări.
„Din cauza lucrărilor de construcție la noul ambulatoriu, care va cuprinde spații administrative, o secție de Terapie Intensivă și primirea Spitalului, dar și din cauza construirii parcării cu peste 500 de locuri, se modifică accesul în spital. Primirea spitalului nu corespunde așteptărilor pacienților și spitalului. Pe de altă parte, din câte știu niciun spital din România nu are o parcare supraetajată, dedicată spitalului, care să rezolve problema aglomerării străzilor din jur”, a anunțat dr. Carp.
Potrivit acestuia, personalul spitalului va beneficia de parcări cu plată, dar cel mai probabil, va fi o sumă diminuată datorită faptului că lucrează în această unitate. Parcarea va fi însă deschisă atât vizitatorilor, cât și celor care doresc să vină în zonă și să parcheze.
„Ne cerem de pe acum scuze pentru disconfortul creat atât prin șantierul parcării, cât și prin cel al ambulatoriului. Tocmai aceasta este intenția noastră, ca în 18 luni, pacienții, aparținătorii și personalul medical să beneficieze de acele condiții care sunt normale pentru secolul XXI. Ambulatoriul este foarte important. Acesta este la o distanță destul de mare de spital, ceea ce înseamnă consum de timp crescut pentru medicii care merg în ambulator (fiecare medic are obligația de a presta o oră pe zi în ambulator). Și dacă se scurtează acel timp, timpul alocat pacienților atât în spital, cât și în ambulator, va crește. O serie de lucruri care acum se fac în spital, vor putea fi făcute în ambulator, scăzând încărcătura asupra spitalului. În 18 luni se va vedea acea diferență, pe care noi ne-o dorim de ani de zile.
Ne-am străduit să găsim alternativa cea mai bună cu medicii și cu constructorii și am ajuns la această soluție”, a declarat dr. Carp.
Pentru a asigura confortul pacienților, containerele vor fi încălzite iarna și vor avea aer condiționat vara.
Programare pe ore
Managerul Carp a spus că se va insista pe programarea internărilor pe ore, pentru a nu aglomera containerele. Astfel, fiecare secție va avea anumite ore și programarea se va face cu o zi înainte de internare. La Unitatea de Primire a Urgențelor, pacienții vor intra dinspre strada Gheorghe Doja, la fel ca în prezent.
„Vorbim doar de internările planificate. Pentru urgențe, circuitul rămâne același”, a spus dr. Carp.
Locul actualei parcări a Spitalului Județean va fi luat de un corp de clădire cu patru niveluri. Acesta va fi conectat la clădirea Spitalului prin două pasarele.
La finalul lucrărilor, cabinetele de consultații din Ambulatoriul de pe strada Republicii nr. 37 vor deveni spații de cazare pentru medicii rezidenți.
Noua clădire va avea o suprafață desfășurată totală de 30.300 mp și va costa 44,1 milioane de lei, bani proveniți din fonduri nerambursabile atrase de Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei Oradea. Construcția va fi ridicată în 18 luni.
„După ce structura de rezistență și închiderea clădirii se va termina, noi dorim ca parterul să fie finisat în așa fel încât să se poată relua fluxul normal pentru intrarea în spital. O să fie o mare schimbare față de situația prezentă, pentru că toată parcarea va deveni holul spitalului, cu acces către ambulatoriu, și se vor institui acele cabine de internare, unde pacientul va ocupa loc până i se întocmește foaia de observație, nu în condițiile actuale de stat la coadă”, a declarat Carp.
În plus, ambulatoriul va avea și un sistem de afișaj electronic, prin intermediul căruia pacienții vor fi informați la care cabinete vor trebui să intre.
„Va fi o soluție civilizată. Și noi suntem foarte nemulțumiți de actuala situație, de aceea dorim să o schimbăm. Cred că în mai puțin de un an de zile se va putea rezolva această problemă a holului spitalului, cu acele cabine de internare care vor fi deservite de personal dedicat pentru întocmirea foilor de observație”, a spus dr. Carp.
Parcare din bani europeni
În paralel cu lucrările la noul ambulatoriu din curtea Spitalului Județean, pe strada Louis Pasteur vor începe lucrările la parcarea supraetajată cu 516 locuri, finanțată tot din bani europeni.
49 de milioane de lei este valoarea investiției, care urmează a fi finalizată, la fel ca ambulatoriul, în 18 luni.
Din parcare, medicii vor ajunge în spital prin pasarele create special pentru aceasta.
Lucrările de construcție a ambulatoriului vor fi executate de asocierea firmelor Precon Transilvania (controlată de Beniamin Rus, patronul Selina), Lemacons, Termoline, Romger General Trade&Consulting, iar cea pentru parcare de Drum Asfalt (tot parte a grupului Selina), Grup Construcţii Est şi subcontractanţii ALSERO Impex, Ergocon, Precon Transilvania, Ritmoteh, NPROADV şi Drumuri Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!