Anul acesta se împlinesc 102 ani de când armata română condusă de generalul Traian Moșoiu a eliberat orașul Oradea de sub dictatura „proletară” instaurată de guvernul Béla Kun.
Ținând cont de încărcătura istorică a acestei zile și de importanța ei, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural anunță publicul că în 20 aprilie 2021 accesul la vizitarea expoziției „General Traian Moșoiu. 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea va fi gratuit”. Cu acest prilej vizitatorii vor primi cadou broșura tipărită în anul 2019 cu ocazia deschiderii expoziţiei. Călătoria în expoziţia permanentă a Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural se desfăşoară în patru încăperi tematice, în Corp A, et I.
[eadvert]
Cu această ocazie va fi lansat și proiectul „Exponatul lunii”. Astfel, timp de o lună, va fi expus un obiect din patrimoniul Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural, având o valoare istorică, artistică sau simbolică deosebită.
Având în vedere semnificația zilei de 20 aprilie proiectul debutează cu expunerea lucrării în original aparţinând (pe atunci) căpitanului Traian Moșoiu, Spiritul ofensiv al infanteriei, București, 1909, pe care autorul a semnat olograf o dedicație pentru colonelul Em. Manolescu Mladian.
Începutul lunii aprilie a anului 1919 a fost unul punctat de o teribilă stare de tensiune în orașul de pe Crișul Repede și pentru teritoriul Bihorului, când începea o nouă eră. Decizia de unire a acestora cu România, făcută cunoscută prin reprezentanții trimiși la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, a fost astfel transformată într-un lucru concret.Mai multe detalii despre aceste evenimente se pot găsi pe site-ul muzeului www.muzeulmoo.ro. Accesul publicului se va face cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire și combatere a pandemiei COVID 19.
Programul de vizitare este cuprins între orele 10-18.
Trimite articolul
XPe coperta scrie “de capitanul Traian Mosoiu batalionul 9 Vanatori”
Fara prenume. Am comis-o si eu
Poarta istoriei este drumul spre Eden.
Nu vă e totuși un pic de rușine…………..
https://ro.wikipedia.org/wiki/Discu%C8%9Bie:Traian_Mo%C8%99oiu
-
Tu vorbesti de rusine, imputitule? Ne onoram eroii si un jeg ca tine nu are minimul bun simt sa respecte asta. Dar voi vreti respect din partea noastra si toleranta la toate provocarile?! N-ai vrea sa-l onoram pe Kun si pe Horty, ca sa-ti facem tie pe plac?
-
E un ciot (buna denumire) ramas asa de 9 ani si care e mai degraba o tanguiala decat o discutie.
-
Au fost (1919) OPRITE greşeli istorice care fãceau anarhie pe baza unei alte anarhii.
-
corect!
Moșoiu măcar a fost un ardelean din prin părțile Brașovului, școlit la Theresianische Militärakademie din Wiener Neustadt, acolo unde în aceeași perioadă se instruia și viitorul comandant al regimentului 4 Oradea, general-locotenent Kratochwill Károly, nu un turc sau mai știu eu ce venetic ca generalul Davidoglu și alții…
Păcat că articolul începe cu minciuna răs-repetată de un secol…
Orașul nu a fost „eliberat” de armata română (nici n-avea cum, că doar nu era ocupat de forțe străine), formațiunile paramilitare comuniste fiind alungate de jandarmeria și poliția locală încă din 17-18 aprilie. Oficialitățile locale în frunte cu primarul Rimler au solicitat ajutorul armatei române staționate la Tileagd pentru rezolvarea unor nevoi de aprovizionare de primă urgență, după a cincea iarnă de război îndurat de localnici. Astfel, formațiuni ale armatei regale române au intrat în oraș „cu covorul roșu la scară”, (căutați pozele de epocă) fără a trage un singur foc de armă (deși tulburări au mai fost în perioada următoare). Iar instalarea administrației românești nu s-a putut face peste noapte din lipsă de …români, a durat luni de zile și chiar ani până au fost aduși funcționari de toate categoriile, cadre didactice, ofițeri de jandarmerie, etc…