A unsprezecea ediţie a Târgului de bunătăți, meșteșuguri și voie bună „Straiţă Plină” a ţinut două zile, sâmbătă, 30 septembrie, şi duminică, 1 octombrie, în locaţia cunoscută „Între râuri”, la intrarea dinspre Beiuş. După mai bine de zece ani, în care a tot crescut, devenind tot mai popular, un festival deja cu tradiţie în comuna Roşia, a ajuns să bucure orăşenii şi sătenii pentru două zile în care producătorii şi-au reîntâlnit clienţii fideli sau şi-au făcut alţii noi.
[eadvert]
A început timid, în centru Roşiei, la iniţiativa soţilor Angela Szabo şi Dezideriu Szabo prin Asociaţia Orizont Verde şi cu sprijinul Primăriei comunei Roşia. Cu mult suflet şi din dorinţa de a crea o legătură între producătorii locali şi consumatori, au fost perseverenţi şi au dus an de an mai departe acest târg, de la a cincea ediţie fiind organizat împreună şi cu Consiliul Județean Bihor, Centrul de Cultură Bihor şi Agenția de Management al Destinației Bihor.
Mulţi vizitatori ai târgului au venit chitiţi de acasă pe produsele pe care le ştiau din anii trecuţi, mergând direct la căsuţa unde le-au găsit şi înainte, alţii au descoperit acum oferta diversă, cumpărând pentru a testa.
Au regăsit produsele apicole (miere de rapiţă, de brad sau de salcâm), borcanele cu zacuscă şi cu gemuri, siropurile naturale fără zahăr, must, şi pălinca de pere, de prune şi chiar de clementine.
Şi-au potolit foamea cu sărmăluţe în foi de viţă umplute cu carne, cu ciuperci sau cu pisat, plăcinte cu brâză şi mărar, varză călită cu carne sau fasole cu ciolan. Un suc sau o bere rece artizanală de la Bers Nova şi un vin bun de la cramele Corbuţ sau domeniile Creţ au fost binevenite pe soarele dogoritor. Duminică, trei producători – George Coleşti, Ioana Halasz şi Monica Paşca – au pregătit trei feluri de zacuscă (fasole, vinete și ciuperci) sub privirile celor prezenţi la târg. Nu au lipsit nici frumoasele costume populare, vechi şi de o sută de ani, care au împodobit căsuţele dar care au putut fi şi cumpărate.
Ateliere gratuite
Una din bucuriile celor care vin la „Straiţă plină” sunt atelierele gratuite în care nu doar copiii dar şi cei mari pot învăţa diverse îndeletniciri. Ca în fiecare an s-au ţinut atelierele meşteşugăreşti: atelierul de olărit al lui Raul Bocşe, atelierul de nuiele al lui Dinu Perva, atelierul de încondeiat ouă al Dorinei Hamza, atelierul de zgărdane al Garofiţei şi Mărioarei Matiuţa, atelierul de strungărit cu Ianos Almasi, atelierul de pirogravură al lui Petre Merinu, atelierul de tors cu Fica Barnoş, atelierul de instrumente muzicale ţinut de Fero Egyed, atelierul cu război de ţesut al Floriţei Codoban şi atelierul de cojocărit al Mirelei Boţa.
Pe lângă acestea, au fost şi alte ateliere. Edmund Kreidik şi Alex Molnar au arătat vizitatorilor cum se cioplesc linguri în lemn. Ecaterina Lațcu a avut un atelier de tricotat şi de confecţionat brăţări din mărgele. La atelierul de kokedama al Sorinei Iagăr, fetele au învăţat să facă din pământ, muşchi şi plante frumoase ornamente florale. Ioana Lorena Popa şi Emil Moldovan au avut atelier de string art, la care cu o placă de lemn, cuie şi aţă s-au putut confecţiona tablouri decorative. Dan Ursu Olar şi-a ţinut şi anul acesta atelierul de „ciupercărit” care a atras mulţi curioşi dornici să înveţe care sunt ciupercile „bune” şi cum le pot deosebi de cele otrăvitoare. La atelierul de animație copii ţinut de Camps 4U cei mai mici s-au jucat cu bile colorate sau cu baloane din săpun.
Anul acesta a participat şi Liceul Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş” din Beiuş cu un atelier de pictură în nisip colorat sub coordonarea profesorului Cătălin Iagăr şi un atelier de muzică susţinut de profesorul Remus Lazea, iar Şcoala Generală din Roşia, After school şi Biblioteca din Roşia au organizat un atelier cu pănuşi.
Pe cei dornici de mişcare, Vlad Ciulea i-a îndrumat prin Experienţe Montane pe trasee via ferrata în zona Roșiei (Valea Dâlbii, Cheile Cuților) dat au avut şi ocazia să se caţere pe lăzi de bere cu Aventura Center.
Unsprezece ediţii cu meşterii şi producătorii
Dorina Hamza a participat cu atelierul de ouă încondeiate încă de la prima ediţie a Târgului „Straiţă plină”.
„Îmi place totul la târg. Îmi place că mă întâlnesc cu meşterii, cu copiii, îmi place că am cui să transmit meşteşugul, că facem schimb de experinţă, noi adulţii. Târgul a crescut de la an la an şi a devenit ceva frumos. Dacă până acum a fost doar o zi, anul acesta ţine două zile şi asta înseamnă că lumea doreşte să vină. Am înţeles că anul trecut ne-au căutat şi duminica şi le-a părut rău că nu mai era târg. La atelier sunt mulţi curioşi, doritori să înveţe. Sunt care îşi amintesc din copilărie şi vor să povestească despre modele, despre tehnica de vopsire. În sufletul lui fiecare are o părticică din copilărie, din tradiţii, din ce a trăit cu bunicii. E important să nu ne pierdem rădăcinile”, spune Dorina Hamza.
Dinu Perva vine cu atelierul de nuiele de vreo cinci ediţii la „Straiţă plină”. Anul acesta s-a nimerit să fie chiar de ziua lui de naştere. „Raul Bocşe cu ceramica şi atelierul de olărit a venit de la primele ediţii. El mi-a zis că e un eveniment fain aici, o ştia pe Angela Szabo şi mi-a zis să vin şi eu, să văd cum îi, dacă îmi place. M-am îndrăgostit de locul ăsta, de oameni”.
Meşterul spune că întotdeauna s-a creat o atmosferă propice pentru desfăşurarea activităţilor şi s-a dus mulţumit acasă, chiar dacă au fost şi ani în care au fost mai slabe vânzările.
„Atelierele astea prind bine pentru că toată lumea s-a săturat de genul ăla de târg, ca la bazar. Toţi vor să interacţioneze, sau dacă chiar nu pun mâna să facă, cel puţin vin să vadă cum se face. De vreo zece ani, copiii parcă s-au plictisit de telefon, probabil a devenit prea banal, şi vor şi altceva. Ei aşa ceva nu au mai văzut (n.r. împletit de nuiele), nici la bunicii lor mare parte nu au văzut şi pentru ei e ceva nou. Cum sunt curioşi, vor să experimenteze. La Roşia am o clientă specială care a venit în fiecare an la atelier. Se crează comunităţi la evenimentele astea anuale. Sunt oameni care vin şi numai ca să se întâlnească că noi, să vină la ateliere, la poveşti, chiar dacă nu cumpără. Noi, meşterii populari, ne hrănim şi cu emoţia asta, când te întâlneşti şi îl vezi pe om că îi mulţumit şi peste un an, doi, trei te întâlneşti cu el”, spune Dinu Perva.
Fero Egyed vine cu atelierul de instrumente muzicale de la a doua ediţie a festivalului.
„Prima dată am venit aici împreună cu artistul plastic Radu Tîrnovean, am cunoscut-o pe Angela, şi am întâlnit atmosfera creată de speologi, de artişti, care pe o parte din ei îi cunoşteam. La început se ţinea în centrul comunei, dar era şi atunci o atmosferă plăcută. Am văzut cum de la un an la altul a crescut evenimentul şi e tare fain!”
Roşianca Mărioara Matiuţa participă cu fiica ei, Garofiţa, încă de la prima ediţie cu atelierul de zgărdane.
„Eu am început întâi să cânt, şi apoi am început să lucrez costume populare. Am 20 de costume, numai ale mele. Ştiu să lucrez de la cinci ani, de când m-a învăţat mama pe când mergeam la grădiniţă şi apoi la şcoală. Am învăţat-o şi pe fiica mea să lucreze zgărdane. De la cinci ani o duc şi la Drăgoteni unde participă cu ouă încondeiate. Venim în fiecare an la Straiţă Plină, de când s-a înfiinţat pentru că mă reprezintă zona, îmi place să îmbrac costumul popular autentic şi sunt încântată şi bucuroasă că particip în satul meu natal. Este foarte bine că se organizează, pentru că numai aşa ne cunoaştem tradiţiile şi putem să le ducem mai departe şi să ştim unii de alţii”.
Ecaterina Lațcu vine cu atelierul de croşetat şi tricotat de vreo cinci ani la festival.
„A ştiut Angela Szabo că eu croştetez şi m-a chemat să ţin atelier de croşetat, de împletit brăţări, şi de atunci mă cheamă în fiecare an. E un festival de apreciat pentru că este tradiţional şi cu multe ateliere gratuite pentru copii. An de an ne întâlnim cu prietenii, ne facem şi alţi prieteni şi e de lăudat pentru că Angi şi Dezideriu pun foarte mult suflet aici”.
De la prima ediţie vine cu produse apicole Tica Beatrice din Şişterea. „La prima ediţie am fost invitată de Angela şi a fost super inedit. Cumva m-a prins toată atmosfera pe care a creat-o ea, pentru că este munca ei în spatele acestui eveniment, şi vin cu drag ori de câte ori se iveşte ocazia. Sigur, sunt foarte multe evenimente în perioada asta, am din ce alege, şi totuşi aleg întotdeauna târgul Straiţa plină de la Roşia. Cei care vin de obicei, cu drag de natură, cu drag de munte, duc mai departe vestea Straiţei pline şi de la an la an se vede cât de mult s-a dezvoltat evenimentul”.
Maria din Brădet vine la târg cu siropuri naturale de trei ani, pentru că doar de atunci are laboratorul.
„Prima dată am venit printr-un băiat din Oradea, care era prieten cu organizatorii, cu Angela şi Dezideriu. Am încercat şi noi să intrăm pe piaţă cumva. Am început din Padiş cu o cabană, cam din 2010. Şi am ajuns să îmi fac un laborator de siropuri fără zahăr, foarte greu, pe banii noştri. De trei ani suntem autorizaţi şi lumea cumpără, le place ce facem. Îmi place tot la târg, şi organizarea şi sunt extraodinari oamenii care nu mai ştiu cum să ne mulţumească. Chiar vorbeam cu doamna Angela şi anii trecuţi dacă nu s-ar putea ţine două zile, că o zi e puţin. Şi uite că Dumnezeu a rânduit să fie aşa!”
Teatru şi muzică
Pe Pășune Fest este un produs cultural marca Straiță Plină care își propune să aducă arta și cultura contemporană în mediul rural. Anul acesta, în cadrul primei zile a celei de a unsprezecea ediții a festivalului Straiță Plină, sub egida Pe Pășune Fest s-a jucat piesa de teatru „Dragoste cu năbădăi” după A.P. Cehov pusă în scenă de ArtX și au susţinut concerte live formațiile E-AN-NA și Iarba Fiarelor, toate cu intrarea liberă.
Duminică a fost rândul soliştilor şi ansamblurilor folclorice. Au urcat pe scenă: Ansamblul Codrenii Bihorului din Roșia coordonat de Dana Gherlea, Muguri și mlădițe de tezaur din Beiuș, Ansamblul Slovac Cerovina de la Valea Cerului, Ansamblul Bărdăuţa din Borod, Ansamblul Cununiţa din Mădăras, Ansamblul Floarea Barcăului din Marghita şi soliştii vocali: Daniela Rada, Alexandra Maria Secan, Vlad Ştef şi Ionel Ban. Invitata specială a fost solista Nicoleta Voica.
Peste toate, un lucru inedit şi lăudabil pus la cale de organizatori a fost şi prezenţa Caravanei cu medici Filala Bihor care le-a arătat celor prezenţi, gratuit, cum să acorde primul ajutor. Caravana cu medici împreună cu Fundaţia Leaders au un proiect comun prin care îşi propun să amplaseze trei defibrilatoare automate externe în trei locaţii turistice din ţară, una dintre acestea urmând a fi comuna Roşia. Cele două zile târg s-au încheiat cu un foc de artificii.
Trimite articolul
XEste minunat acest târg. M-am dus acasă cu straița-portbagaj plină! Atmosferă de vis, peisaj mirific, oameni faini, produse excepționale. Anul viitor iau cazare și stau ambele zile.