Este vorba, în primul rînd, de emoţie: cînd zîmbeşti, arta încetează să mai fie ermetică, se împrieteneşte cu tine. Numit încă de la prima ediţie festival, Festivalul Naţional de Artă Naivă este un eveniment-premieră dedicat în exclusivitate artei naive contemporane româneşti: reuneşte timp de o lună, la Oradea, peste 40 de artişti şi invitaţi speciali, critici de artă, colecţionari şi public în spaţiile expoziţionale generoase ale Muzeului Ţării Crişurilor. Căci interesul colecţionarilor şi al instituţiilor de cultură pentru arta naivă românească are rol de legitimare şi de consolidare a preferinţelor publicului. Asociaţia Artiştilor Naivi din România, în parteneriat cu o serie de instituţii culturale, organizaţii şi companii a reuşit să creeze un eveniment dedicat artei naive contemporane româneşti şi să reunească idei, instituţii, oameni diverşi într-un cadru perceput ca activ şi coerent. Entuziasmul, efervescenţa şi interesul cu care a fost primită această manifestare, încă de la prima ediţie (sute de participanţi la vernisaje, ample spaţii editoriale etc.), este relevant pentru modul în care arta naivă contemporană românească este percepută şi receptată.
Însă ceea ce reuşeşte practic Festivalul Naţional de Artă Naivă de la Oradea este o necesară întîlnire a tuturor… elementelor ce conduc la o relaţie puternică a artei naive cu societatea. Organizatorii s-au gîndit la toate cele necesare unui asemenea eveniment major: cataloage şi promoţionale, cheltuieli cu deplasarea, cazarea şi masa invitaţilor suportate de organizatori şi parteneri, mediatizare eficientă, prezenţa artiştilor naivi. Aceasta din urmă este, dintre toate, cheia de boltă a festivalului, prin formarea unei redutabile comunităţi artistice. Această comunitate artistică funcţionează deja foarte bine, astfel că în cîţiva ani se impune dezvoltarea festivalului către o manifestare europeană.
Urbe eminamente artistică
Conceptual, evenimentul reuşeşte să propună o ordine în ideile artiştilor naivi contemporani. Fără a fi rigidă sau restrictivă, această ordine reuneşte, în premieră, cea mai mare parte a oamenilor de valoare care alcătuiesc scena artistică naivă românească, care avea nevoie de un eveniment la care pasionaţii să se întîlnească, unde să aibă loc dialoguri, conferinţe, lansări de carte, spectacole . Acest festival se vrea şi un bun promoter pentru artişti şi lucrările lor, căci un eveniment mare, care reuşeşte să adune o bună selecţie de artişti, devine automat o platformă interesantă pentru publicul specializat din ţară şi din străinătate (galerişti, curatori sau colecţionari, care pot vedea aici un spectru larg de artă naivă, din care vor alege axa de interes).
Realizarea, până acum, a Festivalului Naţional de Artă Naivă, este rezultatul coalizării mai multor actori. Foarte mulţi dintre parteneri văd în acest eveniment ocazia ca Oradea să redevină oraşul care mai era acum 70-80 de ani, o urbe eminamente artistică, relevantă pentru toată scena naţională de cultură. Vernisajul expozitiei festivalului va avea loc vineri 14 octombrie, la ora 16:00, la Muzeul Tarii Crisurilor (Palatul Baroc).
Lansare de carte
Lansarea cărţii „Arta naiva contemporană din România” va avea loc vineri 14 octombrie, ora 11:00, la Hotel Continental Oradea (sala albastra, parter). Vor fi prezenţi autorii: Mircea Stroe, Victor şi Angela Hreniuc, criticul de arta Ramona Novicov, directorul Muzeului Tarii Crisurilor, dl. Aurel Chiriac, directorul Directiei Judeţene pentru Cultura, dl. Lucian Silaghi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, dl. Mircea Jacan, directorul Revistei Familia, dl. Ioan Moldovan si finanţatorul volumului, dl. Ioan Degău, alături de artişti plastici naivi invitaţi ai Festivalului National de Artă Naivă ediţia a III-a, colecţionari, public, iubitori de cultură şi frumos.
Citiți principiile noastre de moderare aici!