Szabo Odon are idei şi îi atrage şi pe alţi parlamentari în susţinerea lor. Udemeristul a lansat o iniţiativă legislativă prin care organelor fiscale de control li s-ar impune să nu amendeze „din prima” contribuabilul contravenient. Ci doar dacă acesta, contribuabilul nu se ţine de măsurile impuse de organ, atenţie!, cu „termene rezonabile”, acceptate de contribuabil. 40 de parlamentari din toate partidele politice au semnat iniţiativa legislativă. Opt sunt parlamentari de Bihor: Szabo Odon, Cseke Attila, Biro Rozalia (toţi UDMR), Adrian Merka (UDSCR), Ioan Cupşa, Florica Cherecheş (ambii PNL), Ioan Sorin Roman şi Petru Filip (ambii PSD).
Szabo caută să primească sprijinul mediului antreprenorial şi al societăţii civile, pentru a introduce în Codul Fiscal „principiul educării şi informării contribuabilului”, încă din acest an. „Sper ca acest proiect legislativ să nu aibă duşman în cadrul Fiscului şi a Ministerului Finanţelor. Nu intervenim pe procente din Codul Fiscal. Discutăm de procedură. Aşa am reuşit să conving reprezentanţi din toate partidele politice”, arată Szabo.
Ideal legislativ: Fără amenzi la prima abatere
Iniţiativa legislativă semnată de 40 de parlamentari ar elimina amenda Antifraudei pentru prima abatere a contribuabilului. „Vrem să introducem un nou principiu, în Codul Fiscal. La prima abatere contravenţională constatată prin control fiscal şi necontestată de contribuabilul plătitor, nu se aplică sancţiuni”. Declaraţia îi aparţine deputatului Szabo Odon, cel care a iniţiat o propunere legislativă depusă în Camera Deputaţilor, semnată de 40 de parlamentari, din care opt sunt din Bihor. Legea nu schimbă procente în Codul Fiscal, însă aduce o nouă filosofie în relaţia dintre contribuabil şi organul fiscal de control.
Această iniţiativă introduce în Codul Fiscal un nou articol, care aduce „principiul educării şi informării contribuabililor”. „Organul fiscal aplică sancţiunea contravenţională numai dacă, după împlinirea termenelor fixate, contribuabilul/plătitorul, cu rea credinţă, nu a îndeplinit planul de măsuri elaborat şi acceptat în condiţiile alin. (2)”, se arată în alineatul (3) al articolului 121. Foarte important, înainte cu alineat, se arată că organul fiscal trebuie să fixeze „termene rezonabile”, iar acestea „trebuie acceptate în mod expres de către contribuabil/plătitor”.
Lucian l-ar premia pe Szabo
Prezent lângă deputatul Szabo, activistul patronal Ioan Lucian, de la Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR) a ţinut să salute iniţiativa deputatului UDMR. „Este una dintre primele trei probleme pe care oamenii de afaceri le invocă atunci când îşi manifestă nemulţumirile faţă de organele de control. Organele de control fac de multe ori exces de zel, aduc dezechilibre în companii. De aici încolo, parteneriatele cu instituţiile de control ar trebui să se manifeste prin respect reciproc, nu prin asuprire şi decapitare. Ne referim la companiile care nu intră în zona penalului”, susţine Lucian.
Acesta a plusat, afirmând despre deputatul UDMR: „Cu prisosinţă puteţi candida la titlu de om politic prieten al mediului de afaceri. Este începutul pe care ni-l dorim”. Lucian afirmă că patronatul pe care-l reprezintă va lansa o campanie de strângere de semnături pentru susţinerea iniţiativei legislative.
Citiți principiile noastre de moderare aici!