Deși se declară adept al statului suplu, Cataramă spune că acum, pe timp de criză, angajații inutili trebuiau trimiși în șomaj tehnic. Un dialog cu Viorel Cataramă, despre modul în care și-a făcut averea, despre cum a muncit cu străinătatea în timpul comunismului, despre SAFI și Securitate.
JURNAL BIHOREAN & BIHON.RO: Dle Cataramă, cum ați ajuns să candidați în județul Bihor?
[eadvert]
VIOREL CATARAMĂ: Am fost invitat de Victor Ponta să candidez în județul Bihor, pornind de la premisa că în Beiuș, în 1991, eu am cumpărat prima fabrică de mobilă, unde ulterior am investit peste 10 milioane de dolari.
De unde ați avut acești bani? Cum ați făcut prima dvs avere care v-a permis ulterior să vă extindeți?
V.C.: Am cumpărat-o cu 2,4 milioane de dolari, bani acumulați de mine în primii doi ani de după Revoluție.
Cum ați făcut acești bani?
V.C.: În anii ’90, afacerile erau foarte ușor de făcut, întrucât piața românească era complet lipsită de majoritatea produselor necesare oamenilor. Ca să înțelegeți, în acele vremuri, un aparat video pe care îl cumpărai cu 200 de dolari, îl vindeai în România cu 50.000 lei. Adică peste 10.000 de dolari. Ca să înțelegem, o Dacie era 70.000 de lei. Eu aveam avantajul că achiziționam mobilă plătind în lei, o vindeam în valută și cu valuta cumpăram astfel de bunuri. Astfel, reușeam o rată a profitului de peste 6.000 la sută.
Înseamnă că ați avut perspective mai largi asupra posibilităților ce se deschideau la acea vreme, o dată cu schimbarea regimului. Care sunt oportunitățile pe care le-ați avut înainte, în timpul comunismului?
V.C.: În ultima parte a regimului comunist, prin munca mea și prin cunoștințele dobândite în școală, fără nicio legătură cu fosta Securitate sau PCR, am reușit să fiu numit directorul pentru Europa de Est al unei firme belgiene, pe nume Belco. Astfel, am luat cunoștință cu piața liberă din Occident. În decembrie 1989 aveam toate cunoștințele pentru intrarea în sectorul privat. Am câștigat foarte bine, având 100 de dolari diurnă pe zi. Toate fiind câștiguri legale, cu care am reușit să îmi achiziționez o vilă în Dorobanți, pe care o am și astăzi, dispunând și de un autoturism Volvo, al firmei pentru care lucram. Deci în decembrie 1989 eram bine realizat.
Cum ați reușit să lucrați cu străinătatea, pe vremea lui Ceaușescu?
V.C.: Am fost angajat la Tehnoforest Export – întreprindere de comerț exterior cu mobilă – pentru că am terminat în fruntea listei la ASE București, profilul comercial. Directorul întreprinderii m-a chemat și mi-a încredințat derularea relațiilor de afaceri cu Belco (o firmă belgiană – n.red.), pentru următorul motiv: patronul acestei firme, Belco, pe nume Hans van Reeuwijk, îl bătuse, fizic vorbind, pe șeful de export de la CPL Oradea (Combinatul de Prelucrare a Lemnului), pentru că timp de șase luni, deși a promis, nu a livrat nimic. Și directorul de la București mi-a propus să derulez relațiile cu această firmă, iar în cazul în care mai are porniri violente, să-l pun la punct, având în vedere statura mea fizică, pentru că nu era normal ca cetățeni străini să vină să ne bată, în sediul TFE! Poate că sună hilar, dar aceasta era situația, în vremea respectivă.
Ați mai fost parlamentar, cu mulți ani în urmă. Ce șanse vă acordați pentru a reintra în Parlament, ales senator în județul Bihor? Dați-ne un procent la care aspirați…
V.C.: Obiectivul meu și al colegilor mei este să depășim PSD și să devenim a treia forță politică din județ. Ne-am propus un scor de minim 15% din totalul voturilor exprimate. Adversarul nostru direct din această campanie este PSD.
Cu toate acestea, știți probabil că în Bihor, partidul Pro România a obținut scoruri neglijabile, în alegerile locale. Cum vă propuneți să surmontați acest handicap?
V.C.: Atunci, Viorel Cataramă nu candida în județul Bihor. După cum vedeți, campania electorală pentru parlamentare este, de departe, cea mai bună campanie a Pro România din județul Bihor și de-abia am început-o.
Din câte știu, există o mezalianță între PSD și Pro România, la București…
V.C.: Această alianță revoltătoare este între PSD și PNL, din care Pro România nu face parte.
Cum argumentați?
V.C.: În ultimele luni, din martie până în prezent, tot ce a propus Iohannis a fost votat de PSD, în Parlament. A încercat să facă o moțiune de cenzură de fațadă și a creat toate premisele ca aceasta să nici nu poată fi discutată. Din când în când, a existat o Opoziție de fațadă, făcută de PSD, pentru salvarea aparențelor.
Ați spus că vă mutați la Oradea cel puțin pe timpul campaniei electorale. Cum percepeți Oradea? Cum găsiți județul?
V.C.: Județul Bihor este o discuție, municipiul Oradea este o altă discuție. Sunt lucruri bune și sunt lucruri rele. Să începem cu municipiul: sunt multe realizări ale primarului. Am găsit un oraș frumos, drept urmare îi transmit felicitări dlui Bolojan. Dar, în același timp, am constatat că este un oraș fracturat. Oamenii au unde munci, dar când termină munca nu au unde merge. Fac o comparație între Oradea, Timișoara și Cluj-Napoca. În Oradea nu există operă, operetă, nu există niciun club, oamenii nu au unde să își continue o viață normală după muncă. Tinerii sunt „încurajați” să părăsească Oradea pentru Cluj-Napoca și Timișoara.
Ambiția mea este ca Oradea să devină un centru universitar cu o viață similară Clujului și Timișoarei. Intenția mea este ca Oradea să devină un oraș cu 100.000 de studenți, cu viață precum în Cluj și Timișoara. Dl Bolojan a făcut multe lucruri bune pentru Bihor. Am toată admirația și stima. Dar a venit momentul ca altcineva să facă ce dl Bolojan nu a fost în stare să facă. Adică să facă din Oradea un oraș mai puternic decât Clujul sau Timișoara. Trebuie să vină o persoană sau un grup de persoane care să poată face acest lucru.
La cine vă gândiți? Dvs nu candidați la Primărie, ci la Parlament…
V.C.: Eu pot să fac acest lucru. Trebuie încurajat învățământul privat – mai multe secții și facultăți, mai multe cămine. Trebuie susținut învățământul. Am în plan întâlniri cu toate oficialitățile.
Totuși, sunt convins că sunteți la curent cu autonomia universitară…
V.C.: Da, universitățile au autonomie, dar trebuie să se transforme într-o sursă de profit. Autonomia nu înseamnă să blochezi dezvoltarea unei comunități. O Universitate nu înseamnă să cheltui mai bine sau mai rău resursele. Trebuie să crești prestigiul Universității, să aduci profesori de o anumită ținută.
M-ați întrebat și de județ. În privința Consiliului Județean, este revoltător să pui oameni pe drumuri. Aceștia, sigur, pot fi concediați într-o perioadă de creștere, de avânt economic, dar în niciun caz într-o situație de gravă criză, pentru că aici vorbim despre o concediere voluntară. Aceasta trebuie combătută în mod energic.
Dl Bolojan a promis această restructurare a Consiliului Județean, justificând-o prin nevoia de eficientizare a resurselor financiare de care dispune Consiliul, astfel încât acestea să fie îndreptate mai degrabă înspre investiții, decât în salarii nejustificate, cel puțin în cazul unora dintre angajații CJ. Abordarea dvs este surprinzătoare, mai ales că vine din partea unui om de afaceri, cu valori liberale, de dreapta. Ce soluții propuneți dvs pentru atingerea dezideratelor de eficientizare a resurselor de care dispune Consiliul Județean?
V.C.: În ultimii ani, eu am fost politicianul cel mai vocal în ideea restructurării Statului Român, a transformării lui dintr-un stat gras într-unul suplu, care să susțină în mod eficient activitatea sectorului privat. Am militat inclusiv pentru reducerea semnificativă a numărului de bugetari. Dar aceste măsuri le-am asimilat întotdeauna unei perioade de creștere economică, în care conversia forței de muncă se poate realiza relativ ușor. Decizia președintelui Consiliului Județean, Ilie Bolojan, de concediere a circa 50% din personal, vine într-un moment de criză profundă, de scădere a PIB-ului și a activității economice, care a generat foarte mulți șomeri în România.
A concedia în acest moment persoane care nu au și nu vor avea imediat nicio șansă de reconversie este o decizie revoltătoare și de un cinism extrem. Acest lucru este necesar a fi făcut, dar nu în această perioadă, în care drepturile și libertățile persoanelor continuă să fie suspendate și încălcate.
Soluția corectă, în acest moment de criză profundă, este trimiterea în șomaj tehnic a unor angajați ai statului, așa cum și angajații sectorului privat au fost trimiși în șomaj tehnic, la un moment dat. După ce criza va trece, sigur că aceste măsuri sunt absolut corecte și necesare a fi luate. Dar nu azi.
Știu că această decizie are un scop electoral, propagandistic. Până acum, singurii care au avut de pierdut din această criză au fost angajații sectorului privat, astfel încât guvernul liberal se teme că la alegerile din 6 decembrie o să piardă un segment important de alegători. Acum au scos un vârf de lance, să acrediteze ideea că și bugetarii vor fi concediați. Acest lucru nu se va întâmpla, este un anunț scos în scop electoral. Românii să știe că PNL și Ilie Bolojan îi mint cu nerușinare, astfel încât să îi aducă la gânduri mai bune. Mi se pare o acțiune de manipulare inacceptabilă și revoltătoare.
Sunteți o figură ultra-cunoscută în peisajul public românesc, încă din anii ’90. Ați trecut printr-o serie de controverse și aș enumera câteva: SAFI și Securitatea. Cum le răspundeți celor care vă contestă?
V.C.: Le luăm pe rând. 1. Securitatea: tuturor celor care mă contestă, le spun că sunt analfabeți funcționali sau rău intenționați, proști sau idioți, pentru că eu sunt deținătorul unei adeverințe de la CNSAS în care se spune negru pe alb că nu am fost nici colaborator, nici ofițer al fostei Securități, nu am nici angajament și nici dosar, spre deosebire de alții. 2. SAFI: atât SAFI, cât și FMOA – Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri există și funcționează și azi în România. Este singura instituție asimilată celor financiare, care în ultimii 25 de ani nu a fost nici în insolvență, nici în faliment, iar angajații ei nu au suferit niciunul vreo pedeapsă penală. Prin urmare, nu înțeleg ce se contestă. La fel, cei care contestă sunt rău intenționați, rău voitori. Și astăzi sunt persoane care dețin certificate și care nu se interesează de soarta lor, în niciun fel.
Trimite articolul
XCe mincinos ordinar,pe vremea raposatului nu puteai iesi din tara daca nu dadeai cu subsemnatul la secu ! Daramite sa fi numit director la o societate de comert exterior fara a fi securici sadea,asta-i ca matrafoxatul de base,minte de ingheata apa in Iulie ! Ia,sa ne prezinte dansu ,un certificat de necolaborare cu securicii ? Sa vedem,are ? Iar in alta ordine de idei,mei tu te uiti in oglinda si nu se sparge ? Te iei de Bolo,nici sa-i faci pantofii cu limba nu te ridici,daramite sa-i pomenesti numele ! Hai sictir din ardeal,treci Carpatii la tziganii tai sudisti unde ai luat lectii de hotie si minciuna !
-
Ar trebui sa ii treaca spre est de fapt, dl este de fel din Bacau. Evident, minciuni gogonate. Mult tupeu, dar cum s-a mai spus, dupa SAFI sa te mai arati in public, chiar trebuie sa ai obraz gros.
mars ma, nu va mai saturati de mincinosu asta?
Iar l-ati pus in rama pe bufonul asta cu urechi de elefant, sper ca macar sa il usurati de bani ca are de unde. In ceea ce priveste afirmatiile poe care le face sunt minciuni bine cosmetizate. Daca tot îi este mila de cei concediati de Bolojan de la Consiliul Judetean Bihor nu vad de ce nu-i angajeaza el la el la firma ca atunci noi contribuabilii din Bihor nu o sa mai spunem nimic. In ceea ce priveste Securitatea la un moment dat am colaborat cu angajatii unei intreprinderi de comert exterior si stiu de la ei ca toti cei care faceau deplasari in afara tarii in interes de serviciu si se ocupau de targuri externe si alt gen de operatiuni economice care presupunea un anumit nivel de raspundere erau inregimentati in securitate dar asta nu inseamna ca faceau si politie politica ci pur si simplu asta era sistemul si ca sa ajungi sa lucrezi intr-o intreprindere de comert exterior la nivelul acesta trebuia sa fii inregimentat in Securitate.
-
Nu stiam ce ne lipseste , acum am aflat , thanx bihon .
“VIOREL CATARAMĂ: Am fost invitat de Victor Ponta să candidez în județul Bihor, pornind de la premisa că în Beiuș, în 1991, eu am cumpărat prima fabrică de mobilă, unde ulterior am investit peste 10 milioane de dolari.”
Din ce-ai cumparat tu fanrica de mobila in 1991? Eu de ce nu as fi putut s-o cumpar? De unde ai avut 10 milioane de dolari sa investesti. Povesteste-ne. Cata nesimtire…
-
Pai sa iti explic eu de unde o avut banii: din pozitia securistoida pe care o avea el in minister a trecut toate contractele statului pe firma lui si asa se trezi patalama mare meneger de milioane incasate aiurea. A furat ministerului, statului pe care il reprezenta ca securistoid contracte si le-a privatizat pe persoana lui privata. Ca cam asa a facut si felix turnatorul.
Bihon, cat costa sa nu-l mai promovati pe acest individ? Poate strangem niste bani…
Si poae reusim sa fie si amendat pentru ca, ostentativ, nu poarta masca.
-
Pe mine nu asta ma intriga,cat plateste urechila pentru promovarea sa,ma intriga faptul ca,cat de prost sa fi sa tot iei muie si tu sa tot platesti !
… ” Am cumpărat-o cu 2,4 milioane de dolari, bani acumulați de mine în primii doi ani de după Revoluție.” ce tupeu pe bufonul asta. Aduceti-va aminte care era salariul mediu dupa revolutie, iar asta se juca cu “2.4 mil $”. Acum Il trimite Ponta sa candideze in Bihor, aici unde el a obtinut un scor grozav. Rusine sa va fie, sunt sigur ca veti fi “rasplatiti” cu voturi pe masura. Halal reprezentanti.
Viorele, stii bancu cu guma? Sterge-o…dar cat mai repede din judetu Bihor. Trebuie sa fii prea prost sa vi aici si sa critici pe cineva care a facut ceva !!! Esti penibil! Da-i drumu acolo in sud si fa-ti publicitate sau aia sunt satui de tine ?
Vi se pare cinic ca dl Bolojan a concediat o parte din angajatii în plina criza, dar vi se pare ok ca oamenii aia luau de atâta timp salarii umflate și pe degeaba, fiind pila sau ruda cuiva? Asta nu e cinism? Aia nu sunt bani publici cheltuiți aiurea cu buna stiinta, din buzunarul contribuabililor? Asta nu e cinism?
Mai cinic ca si Catarama nu cred ca e Bolojan, pot confirma angajați lui asa ca sa suga vreju
-
chiar au fost colegi de partid “cine se aseamana se aduna”
Poate Bolojan este cinic, dar sigur Catarama este un securist retardat.
Patalama este un idiot extrem. Sa vii in numele noului psd condus de doi excroci notorii: poanta si cacariceanu in vestul tarii, Bihor sa ceri oamenilor sa te voteze pe tine un securistoid reesapat trebuie sa iti lipseasc cativa neuroni din aia putini ce-i ai! 0,2% imi para un scor pertinent pentru idiotul cu urechi paravan!
Nea catarama si acolitii tai pop clau sau ponta,si daca bagi suta aia de mii euro in campania ta ,ca doar merita ,si daca ai ajunge senator ii recuperezi tu repede,n-ai sanse la scandal in bihor .Du-te si spune-i lui ponta ca noi muncim aici si te ignoram,nu-ti facem jocul .Baga tu bani in promovare ca furata-i destul ,dar nu -ti face reclama comparativa cu dl Bolojan…Ai jignit si antreprenorii,pentru ca si ei pe la noi majoritatea sunt oameni serioasi ,nu combinatori sau smecherasi.stii ce scor vei scoate?ai ghicit-asa sa fie!
… pe asta nu-l voteaza nici angajatii lui. Ce puii mei cauta in Bihor, sa candideze in Bucuresti, acolo unde locuieste. De ce sa ne reprezinte unul ca asta? Stie asat cu ce prb ne confruntam noi? … daca va veni de 1-2 ori pe an in zona. La fel ca si Ponta. Halal oameni, sper ca bihorenii sa-i trateze ca atare …
Intrebati-l pe acest fost securist/comunist cum plateste el salariile la angajatii din beius de la fabrica de mobila? O bataie de joc. Acest asa zis om este un mercenar cu valoare zero.
Cine mai e si boul asta, si ce cauta la alegeri in Bihor ? sa mearga inapoi in catunul din MD de unde a rasarit, de cand pana cand are el ceva de zis despre Oradea, Bihor, doar pentru ca aici si-a gasit loc pe liste, vai si amar.
-
dumbo, nevasta lui la dotat cu urechi gen dumbo si indemnul zboara
sigur nu faci 1% in Bihor! dar e bine.
Are dreptate in descrierea orasului. Cat timp nu faci sa atragi tineri de valoare, nu cocalarii de la coada vacii, nu faci nimic sa te dezvolti cum trebuie.
Chiar e pe bune propaganda cu expiratul asta sau e miștocăreala?
…..un aparat video pe care îl cumpărai cu 200 de dolari, îl vindeai în România cu 50.000 lei. Adică peste 10.000 de dolari.! In anii 90 dolarul era 21 de lei ( se poate verifica usor ), deci 50000 de lei /21 sunt 2380 de dolari !!! Unde este castigul de 6000 la suta ??? ….si unde gasea el oficial cu acte aparate video la 200 de dolari ??? Este doar un mincinos la fel ca ceilalti politicieni din 90 incoace !!! ….sau il votam si pe el la fel ca si pe Becali , ca uite ce bun este ca mai si doneaza din banii furati ?!
…bai papa lapte, confunzi Bihorul cu Papua Noua Guinee; nu vezi ca Ponta face misto de tine? o sa obtii acelasi scor ca si el … si ca si prietenul sau … Tariceanu. Pe unde-ai umblat prin Bihor ai luat si plasele cu tine? .. cele electorale, bineinteles, … crezi ca punem botul la asa ceva?
Dute ba de-aici ca esti mai prost ca Bolojean. Ala e hot, dar tu esti prost.
Psihopatul asta face parte din echipa cu camiloiul Tariceanu si dottore-pinochio Ponta ? Astia trei si altii ca ei nu merita nici aerul care il rerspira . Sa ai tupeu sa vi in Bihor sa dai lectii ? In mod sigur a colaborat cu securitatea si a fost si membru pcr.Altfel nu vedea el Belgia cu diurna de 100 $ pe zi . . . . . . !
In legatura cu desccrierea orasului are dreptate, universitate zero, tineretul pleaca, cultura si viata in oras lasa de dorit
Si tu esti de o prostie fara seama……
Du-te ma la mata-n pi.da inapoi la tiganii de la tandarei pe care-i i-ai imbratisat la inceutul pandemiei si stai si suge-i mielu la Ponta copy paste ala.
Bai hot ordinar ce esti mars la mitici inapoi , crezi ca am uitat cand ai furat tu cu ceilalti jegosi bani de la SAFI si ai tepuit peste 150000 de romani.?
viorele “ALUP IGUS”, esti un cacat cu ochi… scuze, esti doar…un cacat…urat mirositor!
ma ,du-te tu in treaba ta la Bucuresti sau unde iti gasesti prosti sa te asculte ,aici nu e loc pentru cei ca tine ,ce ai facut tu demn de luat in seama ?
Bolojan are tot sprijinul ,pentru ca se vede ceva in urma lui .