Este căsătorită, are trei copii şi locuieşte în Beiuş. Drumul ei spre flori a trecut prin mai multe etape. După ce a absolvit Liceul Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş” din Beiuş, a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Greco-Catolică şi Fiolosofie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. A urmat apoi masteratul în Filosofie la aceeaşi universitate iar mai târziu a absolvit şi Facultatea de Arte din Oradea, specializarea Arte Decorative. De-a lungul anilor a obţinut mai multe certificări (în vânzări B2B, management resurse umane, management de proiect, investiții financiare) iar pe partea de floristică a urmat un seminar internațional cu germanul Gregor Lersch, apoi un masterclass cu olandezul Pim van den Akker – ambii recunoscuţi la nivel mondial ca fiind designeri florişti de top, dar şi mai multe workshopuri. Din 2008 până în 2013 a avut o firmă de import și distribuție de accesorii pentru floristică, cu import din Polonia şi distribuție la nivel național. Atunci a descoperit de fapt latura ei antreprenorială. A avut şi un magazin online, cu o bază de 500 de clienți. Acum, Decor cu flori îi ocupă timpul cu aranjamente florale în care pune suflet, imaginaţie şi iubire.
– De la filosofie, teologie şi arte vizuale, la dragostea pentru flori. Aparent nu par să se lege, dar în fapt există un fir roşu. Ce te-a determinat, după ce ai studiat cele două facultăţi, să te îndrepţi spre meseria de florist?
Sorina Iagăr: Studiul filosofiei și al teologiei mi-au deschis privirea către lumea adevărului imuabil și al iubirii absolute. Artele vizuale și florile sunt, pentru mine, corespondentele tangibile ale celor două principii supreme, ca niște buni prieteni care te însoțesc într-o călătorie. Ele reușesc să păstreze un soi de conexiune cu idealul divin, trasându-mi un curs senin și sincer în viață. În fapt, acest argument spiritual e fundamentat pe experimentarea conjuncturii, a deciziilor de moment, a oportunităților apărute în acel moment concret din viața mea. Nu a fost un plan făcut dinainte, îmi place să spun că am devenit florist. Răspunsul concret la întrebarea ta este tot un principiu personal, ce poate fi interpretat ca o slăbiciune a caracterului meu: frumusețea comunicării: florile vorbesc tot timpul frumos, inocent, pozitiv, precum copiii, iar eu mă ascund acolo, mă hrănesc, renasc în fiecare zi. E dificil să exprim profunzimea motivației mele fără să cad într-un sentimentalism desuet, așadar, rămâne conjunctura cea responsabilă de această devenire a mea, însoțită bineînțeles de câteva abilități, un strop de talent și multă îndârjire.
– Cum ai pornit povestea „Decor cu flori” şi cât de greu a fost să o iei pe acest drum?
Sorina Iagăr: Creativitatea, îndemânarea și curiozitatea le-am aplicat și exersat din copilărie – e timpul petrecut cu mama mea. Să continui așa era natural. Decor cu flori s-a născut într-o perioadă de liniște de după furtună, când copiii mei începeau grădinița. Am deschis florăria într-un spatiu de zece metri pătrați, în centrul orașului Ștei, cu un buget din care am cumpărat un braț de flori și-atât. Era început de an școlar, moment oportun pentru florărie. Am tot reinvestit profitul și am crescut încetișor. Am avut și am alături oameni încrezători și suportivi. După mai bine de șase ani m-am înscris la Facultatea de Arte Vizuale, la secția de Arte Decorative și m-am mutat la Oradea cu copiii, unde am mai deschis o florărie. Pandemia și o nouă sarcină m-au pus în situația de a reconfigura situația. Dificultățile se estompează mult în acest tablou. Nu le uit, dar le las în ceață, ca nu cumva să-mi consume din capitalul de entuziasm și ambiție pe care-l păstrez pentru proiectele viitoare.
Întotdeauna am luat deciziile în favoarea familiei. (Cred că familia este „firul roșu” despre care vorbeai în prima întrebare). M-am mutat cu familia la Beiuș unde am lăsat timpul să-mi coaguleze seva personalității mele uneori prea expansivă. Urmează proiecte frumoase, în același Decor cu flori, însă dintr-o altă perspectivă: mai actuală, mai artistică, mai semnificativă.
[eadvert]
– De unde îţi vine materia primă şi unde ajung aranjamentele create de tine?
Sorina Iagăr: Perisabilitatea florilor obligă la scurtarea lanțului de aprovizionare și eficientizarea acestuia. Internetul oferă posibilitatea achiziționării directe de pe Bursa de flori prin intermediul unor platforme online, cu livrare directă la ușa florăriei. Aceste platforme condiționează cantitatea și volumul de cumpărat. Mai există depozite de flori de unde se pot achizitiona flori. Dar tot mai des în ultimii ani reușesc să colaborez cu producători locali sau naționali de flori tăiate.
De obicei clientul știe să-mi comunice ceea ce dorește. Eu transpun aceste dorințe în aranjamente florale, buchete și decoruri, însă le filtrez prin experiența mea ca florist – tehnicile folosite, tipul de aranjament, cromatica etc. – dar și disponibilitatea materiei prime.
Florile livrate la domiciliu sunt servicii la care apelează tot mai mulți clienți. Aranjamentele mele acoperă întreaga gamă de produse pe care le realizează un florist: de la buchete standard până la structuri complexe, aranjamente de nuntă, funerare, botez, lumânări de cununie, bolte cu flori, obiecte decorative, mini-grădini în trunchiuri scorburoase, dar mai ales kokedame.
– În filosofia feng shui florile înseamnă frumuseţe şi graţie iar în casă se spune că ajută la refacere energiei, atrag lumina şi bunătatea. Cum ar trebui să ne alegem florile cu care să ne împodobim casa?
Sorina Iagăr: Criteriile de selecție a plantelor și florilor pentru casă sunt simple și două: să-ți placă și să se potrivească. Prea multă teorie sperie un iubitor de plante/flori care va renunța repede la intenția de achiziție. Existența florilor în ambientul nostru are menirea de a bucura, nu de a împovăra spiritul. Așadar, fără să discutăm despre preferințele clientului în materie de flori, rămâne să stabilim ce și unde se potrivește, după nevoia de lumină și soare a plantei sau alți factori ce pot afecta florile: sursa de căldura, curenții de aer, programul de udare etc. Discuțiile pot escalada la alt nivel în cazul în care florile trebuie să susțină vizual un design de interior specific sau un decor tematic.
Poate că ar fi mai benefic pentru noi, dar și pentru plante, să reconsiderăm raportul cu florile din casă ca fiind mai degrabă o conviețuire a speciilor, cu beneficii reciproce, decât un simplu decor. Plantele sunt vii, prin ele exaltă natura. Prezența naturii în casă este benefică în toate aspectele sale.
– Cât de mult ţii cont de personalitatea, prezenţa, energia celor care îţi solicită un aranjament floral?
Sorina Iagăr: E poate primul criteriu de care țin cont. În general, clientul solicită un aranjament floral pentru alt destinatar. În acest caz, relația dintre cei doi este importantă pentru alegerea produsului final: aranjamentele florale pentru invățătoarea copilului, pentru șefa, pentru mama soției, pentru vecina sau cel pentru soție sunt foarte diferite. Însă personalizarea unui aranjament floral îl are în centru pe clientul însuși, nu doar pe destinatar. Imaginează-ți că primești un buchet de flori de la o prietenă bună, livrat prin curier. Privindu-l, ar trebui să poți sesiza anumite elemente subtile care îți confirmă prezența ei și nu a altei persoane. De exemplu, într-un buchet colorat, cu lalele, narcise, cu crenguțe uscate, legat cu un șnur de iută poți recunoaște o prietenă din copilărie, cu care obișnuiai să faci plimbări lungi în pădure.
– Ai colaborat şi cu artişti fotografi consacraţi. Cum alegi florile pentru un fotoshooting?
Sorina Iagăr: Ce experiențe minunate! Există lungi discuții înainte de o ședință foto. Am avut ocazia de a colabora cu fotografi de excepție, care au un talent fantastic de a deschide omul prin comunicare. A fost simplu pentru mine avându-i ca parteneri în proiecte. Îi admir și-i felicit. Am avut libertatea de a mă exprima ca artist. Florile nu reprezentau decorul exterior al modelului, ci ele erau atașate acestuia pe structuri purtate ca bijuterii/accesorii sau chiar lipite pe piele. Florile sunt alese cu grijă, în funcție de cromatică, textură, dimensiuni. Am considerat florile ca fiind „puse sub lupă” la ședința foto, căci fiecare fotograf scoate din ele ce consideră oportun pentru a-și exprima propria poveste. Modelul uman ce pozează cu flori comunică diferit, mai accentuat parcă. Culoarea florilor domină în sine și în reflexia sa pe piele.
– Ai participat la festivaluri pe partea de instalaţii artistice sau land-art. Povesteşte puţin despre acele experienţe.
Sorina Iagăr: Am participat la trei ediții ale festivalului de flori de la Timișoara, Timfloralis, în primele două prezențe ale mele au fost ca asistent florist în echipa designer-ului polonez Piotr Marzec, un om fantastic și un florist de excepție. În echipa lui am învățat despre show-ul floral pe scenă. Detaliile nu mai contează, ci vocile la unison, exact ca-ntr-o orchestră. Spectacolul e scopul ultim, floristul este actor principal, florile sunt instrumente.
La ultima ediție a Festivalului, în 2019, Piotr a lipsit, însă el a fost cel ce m-a încurajat să particip cu proiect propriu. Am avut două proiecte, unul de land-art ce reprezenta o femeie ce se risipește în sus, fără brațe și cap, iar rochia plină de flori, ancorată în pamânt. Altul a fost pe scenă, o interpretare a zeiței trace Bendis, zeița lunii, a pădurii. Rochia ei lungă (care a fost şi rochia mea de mireasă) era plină de crengi, mușchi de pădure, flori, scaieți, bucăți de scoarță de copac etc. Buchetul din mână era o sferă aurie – Luna, din care curgeau flori pe fire lungi ce se contopeau pe rochie, iar pe cap purta o coroană mare din crengi uscate, acoperite cu flori în diverse culori și texturi. Da, am aplicat ce am învățat de la Piotr, a fost spectaculos momentul, foarte emotionant.
Land-art în sensul propriu al cuvântului am creat la Căbești, la prima ediție a Sculptfest, în 2022, unde am participat alături de alți 9 artiști la o tabără de sculptură, timp de 10 zile. Am realizat o lucrare cu numele „Buricul pământului”, pe care am gândit-o ca o adâncitură în pământ, iar din centru se înalță un omphalos, o piatră ce simbolizează centrul universului. Lucrarea are diametrul de aproximativ patru metri. Se poate vizita pe Valea Roșiei, pe marginea drumului ce duce spre Cluj. Tabăra Națională de Sculptură Căbești a fost o experiență frumoasă și palpitantă, zece zile de muncă în echipă și individuală, alături de artiști consacrați din țară.
– Orădenii te regăsesc în fiecare an la târgul „Straiţă plină” de la Roşia. Anul trecut, la atelierul tău de kokedama ai avut mulţi curioşi care au dorit să înveţe despre aceste ornamente florale. Ce înseamnă kokedama?
Sorina Iagăr: Târgul „Strață plină” de la Roșia l-am considerat locul ideal pentru a testa proiectul meu cu kokedame. Clienții au fost sinceri și implicați. Ei, de fapt, mi-au cerut să fac ateliere de kokedame, după ce, înainte cu un an, le vindeam gata făcute. Kokedama este o tehnică japoneză prin care solul și rădăcinile unei plante sunt învelite în mușchi, formând o sferă, ce se poate păstra așezată pe un platou sau atârnată în aer. E o formulă complet ecologică, estetică și practică, ușor de întreținut. Satisfacția deosebită este momentul creației: lucrul cu pamântul, acoperirea cu mușchi, răsucirea aței etc. Reacția celor care au vizitat standul și s-au implicat în ateliere a fost minunată. Va urma!
– Ce loc ocupă în propria ta casă aranjamentele florale? Împodobesc tot timpul viaţa ta de familie, sau doar la ocazii speciale?
Sorina Iagăr: Am plante în fiecare încăpere din casă. Le așez în funcție de locul lor preferat. Le observ, le admir, le îngrijesc cu drag și atenție. Cei din familie știu că sunt importante pentru mine și respectă asta. Doar eu mă ocup de îngrijirea lor, căci este o activitate relaxantă pentru mine. Ador florile în vază pe masa unde mănânc.
– Care sunt florile tale preferate şi de ce?
Sorina Iagăr: M-am gândit îndelung la această întrebare simplă… Laleaua e atât de crudă și fragilă, o formă simplă pe care un copil o poate desena ușor, o culoare intensă, aplicată parcă cu o pensulă. Tija ei poate crește într-o singură zi cât dimensiunea florii sale, înălțându-se după lumină. Fragilitate și forță la un loc, dragoste pentru lumină.
Trimite articolul
XFelicitari Sorina! Dezvoltarea si evolutia ta sunt remarcabile. Iti doresc mult succes, mai departe!
Felicitări! Mult succes îți doresc!
Frumos. Bravo ei !
Şi mai comentau unii pe bihon de rău de beiuşeni…