Tinerii cu vârsta între 18 şi 35 de ani au şansa de a se deplasa la interviul de angajare în Europa pe banii Eures. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă este co-aplicant alături de serviciile publice de ocupare din Danemarca, Finlanda, Slovenia, Irlanda, Portugalia şi insulele Azore în cadrul proiectului TMS-Your First Eures Job, proiect aprobat de Comisia Europeană pentru perioada 01.06.2015-31.05.2017 în care Serviciul Public de Ocupare din Suedia este aplicant principal.
Obiectivul general al proiectului este de a sprijini mobilitatea tinerilor în vârstă de 18-35 de ani în ţările UE, de a asigura suport pentru găsirea unui loc de muncă, prin consiliere, mediere şi servicii de recrutare, folosind capacitatea reţelei serviciilor publice şi a reţelei EURES având ca rezultat concret plasarea a minimum, 1.200 de tineri la nivel european, prin acordarea unui număr corespunzător de subvenţii de mobilitate. „Programul «Primul tău loc de muncă Eures» se adresează tinerilor solicitanţi de locuri de muncă şi angajatorilor care caută să îşi ocupe posturile vacante”, a declarat Simona Burdean, consilierul Eures de la AJOFM Bihor.
Astfel, locurile de muncă vacante din toate statele UE, precum şi din Norvegia şi Islanda pe care pot aplica cetăţenii români şi europeni sunt afişate pe portalul Eures al locurilor de muncă vacante la nivel european.
Condiţii
Românii care au fost invitaţi să participe la un interviu de angajare într-o altă ţară UE, precum şi în Islanda şi Norvegia, pentru a putea beneficia de suport financiar pentru acoperirea cheltuielilor de transport trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. În primul rând trebuie să aibă între 18 şi 35 ani şi să aplice pentru un loc de muncă într-o altă ţară UE, precum şi în Islanda şi Norvegia. Tânărul trebuie să aplice pentru sprijin financiar înainte de data la care este programat interviul, sprijinul financiar nu se acordă retroactiv. Locul de muncă pentru care a aplicat trebuie să aibă o durată de cel puţin 6 luni, iar programul de lucru trebuie să reprezinte cel puţin 50% dintr- o săptămână de lucru normală. „De asemenea, se pot plăti cheltuielile de transport pentru un interviu în ţara de reşedinţă a persoanei care urmează să participe la interviu, dacă este vorba despre recrutare pentru un loc de muncă într-o altă ţară UE, Islanda şi Norvegia, şi dacă distanţa pe care o are de parcurs este una considerabilă”, a precizat consilierul Eures.
Persoana care urmează să participe la interviu va fi obligată să ramburseze întreaga sumă, dacă nu participă la interviu, şi dacă nu are motive întemeiate şi legale în acest sens. În cazul în care acest lucru se întâmplă, aceasta este rugată să informeze imediat consilierul Eures.
Suport pentru relocare
O persoană care a obţinut un loc de muncă într-o altă ţară UE, precum şi în Islanda şi Norvegia poate beneficia de suport financiar privind transportul şi cazarea temporară pe perioada primei şederi în ţară, prin acelaşi proiect cu respectarea mai multor condiţii. O persoană nu poate primi același tip de sprijin atât din partea angajatorului cât și din proiect. Însă poate alege să nu accepte sprijin din partea angajatorului și, în schimb, să aplice pentru sprijin din proiect.
Persoana care nu se prezintă la locul de muncă sau care părăseşte locul de muncă înainte de împlinirea a 6 luni, este obligată să ramburseze întreaga sumă primită, dacă nu are motive întemeiate și legale în acest sens. În cazul în care acest lucru se întâmplă, aceasta este rugată să informeze imediat consilierul EURES.
Citiți principiile noastre de moderare aici!