În 2019 ați devenit președintele Senatului Universității din Oradea. Anul acesta ați devenit consilier local PNL, în echipa lui Florin Birta, iar acum aveți șansa de a deveni deputat, fiind primul pe lista PNL pentru Camera Deputaților, în echipa propusă de Ilie Bolojan. Așadar, o ascensiune politică surprinzătoare. Am putea spune chiar fulminantă, având în vedere faptul că aceste evenimente s-au derulat într-un timp atât de scurt. Cum ați fost cooptat în echipa PNL și cum vă explicați că ați fost promovat din postura de consilier local la cea de deputat?
Aurel Căuș: Am mai fost membru în zona liberală din ‘93 până în ‘96, însă am constatat că în perioada respectivă politica era mai degrabă o cumetrie. De aceea, am plecat. Cu toate acestea, în acea perioadă am cunoscut și persoane de calitate, printre care și Ilie Bolojan. M-am separat complet de zona politică, însă am rămas în sufletul meu liberal.
Ulterior, începând din 2012 – 2013 am participat la unele din discuțiile purtate pe marginea proiectelor comune dintre Primărie și Universitate. În măsura în care am putut, am sprijinit aceste acțiuni ale Primăriei. M-am alăturat acestei echipe a PNL Bihor, deoarece am constatat că aici, cel puțin la nivel local, se face politică pentru oameni, nu doar prin oameni.
Cum ați sprijinit proiectele dorite la Unversitate?
A.C.: În anii 2012 – 2016 din calitatea de cancelar al Senatului, ulterior ca membru în Senatul Universității. În același timp, am încercat să dezvolt legătura Universității cu comunitatea socio-economică locală, prin intermediul Consiliului Consultativ pe care l-am inițiat la nivelul Universității. De asemenea, mă bucură faptul că proiectele privind realizarea celor două cămine de studenți au fost aprobate spre finanțare și așteptăm acum demararea lucrărilor.
O inițiativă pe care am discutat-o cu rectorul se referă la înființarea unui Consiliu Strategic al Universității, din care facă parte reprezentanți ai Rectoratului și Senatului și care să definească cea mai bună strategie de dezvoltare a Universității.
Ce vă propuneți să realizați, o dată ajuns în Parlament? La ce să se aștepte bihorenii de la dvs?
A.C.: Voi dori să activez în comisia de învățământ, dată fiind experiența mea profesională. Printre altele, pandemia ne-a demonstrat că sistemul educațional din România trebuie remodelat, iar eu îmi doresc să fac parte a acestui proces de construcție a unui nou model educațional, bazat pe un sistem de valori morale și un act educațional modern.
Pe de altă parte, împreună cu colegii din echipa PNL vom crea o presiune asupra Guvernului pentru a sprijini proiectele municipiului și județului. Presiunea va fi în primul rând pentru accelerarea procedurilor de natură administrativă. Pentru că nu întotdeauna ceea ce cerem de la Guvern sunt bani. De multe ori sunt blocaje de natură administrativă ce afectează proiectele județului, iar echipa parlamentarilor PNL va avea și acest rol, de a insista pentru eliminarea acestor blocaje.
Sunteți unul dintre cei doi candidați ai PNL pentru Parlament care reprezintă Universitatea din Oradea, considerată o vulnerabilitate privită din perspectiva dezvoltării susținute pe care și-o propune municipiul. Credeți că este rolul unui parlamentar de a susține sub o formă sau alta Universitatea din Oradea în Parlament? Și dacă da, cum, în ce mod?
A.C.: Am auzit și eu chestiunea aceasta la un moment dat, cum că brandul municipiului este „zgâriat” de Universitate. Dar, de fapt, este vorba despre câteva cazuri izolate și care, într-adevăr, nu ne fac cinste nici nouă, corpului academic.
Luând în calcul faptul că, administrativ, Universitatea este subordonată Ministerului Educației, este evident că, atât în Guvern, cât și în Parlament, universitățile din teritoriu pot fi sprijinite. Nu neapărat la nivel individual, cât prin expertiza pe care o pot aduce în Parlament. Astfel, Legea Educației poate fi îmbunătățită în baza propunerilor parlamentarilor cu experiență în zona educației.
Sigur, punctual pot fi situații când tu, în calitate de parlamentar, te poți implica pentru găsirea unor soluții în situații specifice Universității.
Pe scurt, ce ați schimba la Legea Educației?
A.C.: Sistemul de valori. Legea ar trebui să impună un sistem de valori, astfel încât cadrele didactice fără o reală substanță științifică și morală să nu se mai regăsească în sistemul de învățământ.
Vă dau un exemplu, apropo de sisteme de valori: mulți dintre laureații premiilor Nobel nu îndeplinesc condițiile de ocupare a unui post de profesor în universitățile din România! Aceasta în timp ce, din păcate, unii dintre colegii noștri cu liste lungi de articole publicate în reviste de specialitate nu ar avea ce căuta în sistemul de învățământ superior din România.
Care este viziunea dvs. asupra modului în care ar trebui să funcționeze Universitatea din Oradea și ce rol credeți că ați putea juca dvs. în profilarea unei tipologii de funcționare a Universității care să conducă la o eficientizare a relației cu mediul economic și cu ceilalți actori sociali?
A.C.: Trebuie să plecăm de la faptul că modelul sistemului universitar românesc se află într-o transformare radicală, în această perioadă. În aceste condiții, Universitatea din Oradea va trebui să se adapteze la noile realități, ceea ce ar determina, în mod implicit, un plus de calitate.
În mod cert, transformările vor conduce la o adaptare a conținutului și a metodelor de predare, lucru pe care orice cadru didactic îl poate face cu ușurință, dacă este motivat și își propune acest lucru.
Doresc să fie inițiat și voi sprijini un proiect de compatibilizare a planurilor de învățământ și a fișelor de disciplină din Universitate cu solicitările de pe piața muncii. În acest context, îmi propun să reluăm activitatea Consiliului Consultativ de la Universitate, din care vor face parte cu precădere reprezentanți ai mediului socio-economic și administrativ din regiune.
Cum facem să-i convingem pe studenți să rămână sau să vină la Universitatea din Oradea?
A.C.: Pot fi convinși pe două căi: prin calitatea actului educațional, care asigură o lărgire a ariei de recunoaștere a diplomei, precum și prin calitatea vieții de student. Dacă pentru realizarea primei componente cei implicați sunt cu precădere cadrele didactice, pentru dezvoltarea celei de-a doua componente, este necesar sprijinul administrației locale. Știu că Primăria își dorește să se implice. De asemenea, Universitatea are tot interesul să ofere condiții studenților și permiteți-mi să fiu optimist și să am încredere că în anii ce vin orădenii și bihorenii vor constata progrese reale, în acest sens.
Advertorial! CH: 10979
[eadvert]
Trimite articolul
XCazuri izolate? De ce nu expuneți cazurile în care colegii vând licențe, disertații pe bani. Cazuri cum de exemplu la medicină pilele trec ca prin brânză în facultate ( gen fiul lui Maghiar) și după nu e în stare să-și i-a rezidențiatul, dar tot cumva face și ajunge asistent universitar. Înțeleg că persoane integre sunt o minoritate și e foarte greu să te opui pe față la hoții din universitate, dar cu mai multă vlagă vă rog, curaj….de ce persoane ca Bodog au asemenea funcții? De ce nu închideți 90% din școlile doctorale de la Oradea, sunt degeaba doar scos pe bandă rulantă mici plagiatori. De ce nu luați atitudine față de toate prostiile care se întămplă în universitate. Vine primăria să vă facă cămine, aveți unul către noua sală de sport care nici acum nu e finalizat….mi-ar fi rușine să spun cazuri izolare, cazurile izolate sunt a acelora care chiar muncesc la clasă și inevitabil fac un bine acestei universității parazitate de n familii/dinastii.
-
Dupa acordurile si greselile de exprimare pe care le faci, tu chiar pari a fi un student eminent.
Cat despre Caus et co. e genul acela de om cum sunt multi in UO care au timp de toate: tine ore, cerceteaza e in conducerea uo, mai nou in gasca din pmo, vrea si in parlament.. Cum naiba au timp de atatea activitati? O fi avand greutate, si dupa cum stim din teoria relativitatii, masele mari duc la curbarea spatiului si incetinirea timpului. Asta o fi. Ca un om normal nu are fizic timp de atatea functii, pur si simplu nu e posibil. Dar daca e peneleu, e sigur bun, ca nu e din cealalata gasca de mafioti.-
Un ciolanar si atat vrea mai aproape de hoitul cotimanis…
-
-
“i-a rezidențiatul”
Si iti dai cu parerea despre Universitate…
Eu zic sa te concentrezi pe invatamantul primar, clasele I-IV. Acela e nivelul tau, acolo poate poti comenta, desi un copil din clasa a III-a sau a IV-a iti poate da lectii de romana fara probleme.-
Tipul cred că încearcă să expună anumite lucruri care nu sunt ok la noi pe urbe, iar voi tot ce vedeți sunt greșelile gramaticale…vai de noi…popor care preferă hoțul care vorbește corect în detrimentul omului corect de rând mai puțin educat…
-
Alisia, cam asa vorbea si veorica. Ea vroia binele, sarmana, dar nu se stia exprima. sper ca ai votat-o. Si sper ca il votezi si pe asta.
-
-
profesorii sunt cei mai slabi politicieni, este curios ca bolojan impune pe lista candidatilor pe cine vrea el din afara, fara o competitie plitica, ce daca e profesor universitar inseamna ca e si politruc bun? dipotriva printre cei mai slabi politruci sut ei, in Oradea unde diplomele se dau pe bani si influenta de grupuri de interese si cumetrii la persoane straine care nu au fost niciodata in Oradea iar cei care au facut-o in loc sa ajunga unde le este locul ajung in parlament, este ceva anormal.
-
De acord doar partial cu teoria ta. Politicienii sunt cei mai slabi profesori. Adica oportunisti care nu au demonstrat nimic la catedra.
Asta ce a dat interviul pare inca unul din bransa psd=pnl. Pare ca vrea sa schimbe legea educatiei ca sa poata deveni el profesor. Eu stiam ca in universitati sunt o multime de profesori, dar probabil el nu a reusit sa devina profesor, desi detine o gramada de functii si a facut si vreo 3-4 facultati, la fel ca nicolicea. Si acum hop: merge sa schimbe legea ca sa se faca profesor. Sau poate are sau vrea un Nobel si nu-l recunoaste universitatea ?! Vorbeste si asta si nu spune nimic. Bravos pnl=psd !
Precizări: Profesorul e de fapt conferențiar așa cum calul nu e măgar. Altul care are timp se pare deși e copleșit de funcții și responsabilități, dar are o calitate, e un vechi admirator al lui Bolo. Că veni vorba de medicină, nu uitati de famiglia care și a descoperit brusc afinități liberale imediat după suntarea lui Foncea…