Altfel, primarul Laza subliniază investițiile din Sânmartin, pe fonduri UE dar și cum a ajuns la un număr minim de asistați social!
Jurnal Bihorean&Bihon.ro: În ce stadiu sunt proiectele din fonduri europene care ar urma să schimbe fața Băilor Felix și ale Băilor 1 Mai?
Cristian Laza: La Băile Felix lucrările sunt în plină desfășurare. 80 – 90% sunt finalizate lucrările din subteran. Imediat ce vremea va permite vor începe lucrările la pavaje, asfaltări și partea din suprateran. La Băile 1 Mai s-a finalizat licitația pe partea de proiectare, proiectul este la avizare, la ADR Nord Vest Cluj, urmând ca în perioada imediat următoare să îl scoatem la licitație pentru execuție. Sperăm ca în luna martie să avem un constructor, pentru a putea începe lucrările.
Sunteți mulțumit cu ritmul în care se desfășoară lucrările?
Sigur că este loc de mai bine. Resimțim și noi criza forței de muncă din România, în special în construcții. Avem licitații repetate, deoarece nu s-a prezentat nimeni.
Când estimați că vor fi finalizate?
Proiectul din Băile Felix la sfârșitul anului viitor, respectiv la începutul anului 2021 proiectele din Băile 1 Mai. Proiectul RO-HU din Băile 1 Mai, privind împrejmuirea și igienizarea pădurii din Rezervația Naturală Peța, respectiv amenajările de la Betfia, ar trebui finalizat până la finalul anului 2020.
Ce se întâmplă cu noul drum de legătură Oradea – Sânmartin, ce ar urma să fie finanțat din fonduri europene? Vă doriți acest drum, despre care se discută de ani de zile? Știm că nu ați reușit să cădeți de acord cu primarul de Oradea, în legătură cu traseul acestui drum.
Există un lucru bun în chesiunea aceasta. Faptul că toți ne dorim realizarea acestui drum. Dacă nu va trebui să demolăm pensiuni și nu va fi afectată activitatea turistică a agenților din cele două stațiuni, Primăria și Consiliul Local Sânmartin vor impulsiona această investiție a Zonei Metropolitane. Cu certitudine, dorim să fim parteneri în realizarea drumului, care ar aduce beneficii atât Sânmartinului, cât și Oradiei.
Ați ajuns la o concluzie? Care este traseul cu care ați fi de acord, azi?
Consider că am reușit să identificăm un traseu care să evite demolarea unor facilități turistice, împreună cu primarul de Oradea. Drumul ar porni din Șoseaua de Centură Oradea, din sensul giratoriu cu strada Iancu de Hunedoara și o variantă ar fi să se intersecteze cu DN 76 în curba mare din Băile Felix, între pensiunile Davidof și Noblesse. Însă noi ne-am dori ca drumul să își continue traseul și dincolo de perdeaua forestieră ce mărginește DN 76 peste șosea de Spitalul de Recuperare Băile Felix. Apoi, să revină în DN 76, în zona intersecției cu drumul de Cordău, spre complexul President. Este posibil ca această investiție majoră să fie fazată. Sunt convins că vom ajunge la un consens cu partenerii de la Zona Metropolitană Oradea.
Când vor avea locuitorii comunei Sânmartin gaze naturale în case? Ce demersuri întreprinde Primăria Sânmartin, în acest sens?
Am anticipat că se va schimba legislația în ceea ce privește distribuția gazelor naturale și, în paralel, am întreprins mai multe demersuri. Avem un studiu de fezabilitate terminat și vom fi prima comună din România care va scoate la licitație serviciul de distribuție a gazelor, de după schimbările legislative. Sunt convins că în 2020 vom avea primele conducte de gaz, în comuna noastră.
Comuna Sânmartin cunoaște un avânt imobiliar ce pare de nestăvilit. Atât în centrul de comună, cât și în celelalte localități aparținătoare – Băile Felix, Cihei, Haieu, Cordău. Ce a făcut Primăria pentru a veni în întâmpinarea investițiilor făcute de oameni pentru a-și spori confortul?
Am făcut investiții din fonduri europene, guvernamentale și din bugetul local. Am asfaltat drumuri. Am preluat o comună cu 80 de kilometri de drumuri neasfaltate. A fost o muncă titanică pentru a reuși să obținem finanțări europene sau guvernamentale, pentru toate necesitățile de infrastructură din comuna Sânmartin. Am accesat tot ce se putea accesa pe fonduri europene și am obținut și de la Guvern finanțări foarte mari pentru rețelele de apă, canal și drumuri.
S-au asfaltat drumuri în Cihei, în Haieu, iar în Băile Felix avem proiect în derulare. În fiecare sat s-au făcut investiții majore. Am reușit să asfaltăm peste 20 de kilometri în aproape trei ani și în prezent sunt în lucru alți 16 kilometri. Mi-am propus ca, până în 2023, toate drumurile din comuna noastră să fie asfaltate.
De asemenea, foarte important, am reabilitat nouă școli și grădinițe din comună, la Sânmartin, Cihei, Rontău, Cordău, Haieu, Betfia. În prezent, se lucrează la Haieu. Școlile erau într-o stare deplorabilă, iar acum putem spune că sunt la cel mai înalt nivel, ca infrastructură. În următoarele săptămâni vor fi aduse table smart la școala „Floare de lotus”.
În același timp, am început să reabilităm termic blocurile din localitatea Sânmartin. Am găsit o rețetă câștigătoare. Am înființat o firmă în subordinea Consiliului Local, care este axată doar în izolarea termică a blocurilor. Astfel, reușim ca toate costurile, atât pentru locatari, cât și pentru Primărie, să fie mult mai mici. Șapte blocuri au fost deja reabilitate. Mi-am propus ca până în 2023, toate cele 36 de blocuri din Sânmartin să fie reabilitate termic.
Ați pomenit despre fonduri europene, în condițiile în care până în urmă cu câțiva ani comuna Sânmartin era corigentă la accesarea acestor finanțări nerambursabile. La cât se ridică suma totală a accesărilor nerambursabile atrase din fonduri UE de către comuna Sânmartin, în mandatul dumneavoastră?
Din fonduri europene, prin programele AFIR, POR și RO – HU am reușit să atragem 15,2 milioane de euro, ceea ce înseamnă circa 1.400 euro pe cap de locuitor. Pe fonduri guvernamentale, PNDL I, II și FDI, am obținut alți 4,1 milioane de euro.
Ați câștigat mandatul candidând din partea Partidului Social Democrat. Este cunoscut faptul că în România, statul, primăriile plătesc ajutoare sociale anumitor categorii sociale, încurajând, astfel, nemunca. Care este situația la Primăria Sânmartin?
Vă spun doar atât. Am preluat Primăria de la administrația precedentă cu 186 de persoane aflate în plată cu ajutor social, iar în prezent mai avem doar 12 asistați social!
Trimite articolul
XMă oameni cu scaun la cap; De ce trebuie să vă bateți capul atâta timp; voi in loc să vă gândiți cum să descongestionării traficul din stațiuni vreți să îl aglomerați . Păi voi nu vedeți că până în Hidișelu de Jos sunt numai vile și pensiuni voi vreți in continuare să îl aglomerați. Și toată zona este încă în dezvoltare. Aveți posibilitatea să faceți drumul de la sensul giratoriu de lângă Metro și spre Cheriu, Felcheriu, cu ieșire la Hidișelu de Sus la intrare in comună. Vă dați seama cât ar fi traficul m-ai liber? La asta ar trebui să gândim nu pe termen scurt ce pe termen lung.. Asta și în ideea că în viitorul apropiat comuna Sânmartin se va lega de Oradea. De ce acest grafic greu să treacă prin Oradea. Ajunge că va trece pe centura Orașului.
-
mai bine taceai, boule, cum naiba sa trimiti traficul prin Cheriu si Felcheriu? Esti nebun? Bine ca nu vrei autostrada suspendata peste Betfia, drogatule
-
Ascultă FRUMOSULE, LUMINATULE ȘI MINUNATULE;unde ai învățat vocabularul acesta? Săraci părinți,cred că ai tăi părinți au avut coarne și copite, de așa frumos te-au educat! Meriți să primești o distincție de la #rezist. Poate ești membru la ei, că acest vocabular doar acolo l-am auzit. Tu ai studii superioare,economice s-au în domeniul construcțiilor de așa bune te pricepi că să scoți traficul greu din spatiu urbane. Tu chear ești cheor nu vezi in perioada vacanțelor ce e pe șoseaua Oradea Beiuș! Nu vezi că stai la o coadă pe distanța Felix -Hidișelu de Sus perzi 40 min la o astfel de blocaj. Și asta acum ! Dar peste 10 ani. Așa că MINUNATULE vezi m-ai punere la punct cu vocabularul dar și cu viziunea despre viitorul metropola Oradei.
-
bai, bozgor analfabet, cheor se scrie cu i chior, iar “s-au” se scrie legat sau. Se scrie “la un astfel” si nu “o astfel de blocaj” cit despre “m-ai punere” doar un dobitoc analfabet mai scrie “m-ai” si “s-au” la fel ca si tine…
-
-
-
Cheriu, Felcheriu, nu mai bine facem o autostrada suspendata peste Betfia? sa fii tu multumit
de ce nu vi-l faceti singuri? Comuna de hoti si mafioti nenorociti, toate casele si pensiunile fura apa termala la greu si autoritatile se fac ca ploua…
comuna de hoti de ape termale, nu exista unu care sa nu fure apa termala de la vile la pensiuni
hotii de ape termale vor autostrada? Poate cind toate vilele si pensiunile din comuna nu or sa mai fure apa termala
nu exisa nici o vila sau pensiune in Sanmartin care sa exploateze legal apa termala. Dispare apa termala iar autoritatile se fac ca ploua
Ion Iliescu – mama sa originala, Maria Cioaba, l-a parasit de mic, a fost crescut de o romanca din Rozavlea. Maria Cioaba a fost bucatareasa lui Ana Pauker, iar Ion Iliescu prin mama-sa este var de-al doilea cu fostul Imparat al tiganilor Cioaba al III lea.
Adrian Nastase – fost ministru de externe, fost premier, bunica sa din Tartasesti este tuciurie – in fapt jumatate din comuna este tiganeasca.
Florin Georgescu, fost ministru de finante.
Vacaroiu – fost premier, tigan din Ismail, sudul Basarabiei, actualmente in Ucraina.
Adrian Severin, fost ministru de externe – tigan evreu.
Andrei Plesu – fost ministru al Culturii, al Externelor, consilier prezidential – tigan evreu din Braila.
Marian Vanghelie, sef PSD Bucuresti – tigan evreu.
Petre Roman, premier, ministru de externe – evreu tiganizat.
Madalin Voicu parlamentar PSD.
Mihail Popescu, fost sef de Stat Major, general PSD, tigan evreu.
Nita, Voicu, fost sef al Politiei – tigan.
Adrian Sarbu, fost sef de cabinet al lui Petre Roman – sef al PRO TV, tigan evreu.
Dan Ioan Popescu – fost ministru al Industriilor, PSD, PC tigan.
Berceanu, ministru al Industriilor, ministru al Transporturilor, tigan evreu.
Dan Voiculescu, Crscent, Grivco, Antene, parlamentar – tigan.
Mircea Dinescu, fost sef al Uniunii Scriitorilor, multimilionar, tigan.
Sorin Ovidiu Vintu, tigan, mama florareasa, tatal necunoscut.
Dinu Patriciu (numele real Dan Costache) – tigan cu nume de impumut.
si tot asa…
Politica Partidului Comunist de promovare a tiganilor si a minoritatilor in general are o explicatie: manualul NKVD/KGB utilizat de partidele comuniste din blocul sovietic, anexe ale Moscovei.
-
Ce fumezi prietene??? morareu?
Opriti gaura financiara de la echipa de fotbal unde popa krenek defriseaza tot sau e ok asa ??? pt cine a adus butoaiele cu vin din ultima deplasare ..autocarul e pentru sportivi nu pentru betivi au coborat rupti de beti din autocar , in fata scolii din sanmartin erau morti de beti toti …..cota 1 pauza 2 final …domnule primar despre ce vorbim sau si dmv stiti ceva …urat exemplu
…
as adauga o alta intrebare pentru d-ul primar, …. sunt strazi in localitatea Sanmartin (nu comuna Sanmartin), fara canalizare. Cand vom avea canalizare d-le primar?
Blocurile din Sânmartin sunt prpprietate privată, sau sunt ale primăriei? Că dacă sunt proprietate privată și primăria le izolează termic, atunci și noi vrem !!