Cristian Scutaru este un artist stradal din Galaţi, care şi-a dorit să se implice în proiectul de artă stradală din programul de bugetare participativă, „Decorarea picioarelor podului rutier peste intrarea Băile Felix-Oradea”. A văzut dezbaterea care s-a iscat pe Facebook în urma propunerilor făcute de artista Roxana Netea şi i s-a părut oportun ca prin implicarea lui să susţină mişcarea orădeană de artă stradală.
Cristian Scutaru s-a născut în 22 mai 1982 în Galaţi. A absolvit în anul 2000 Liceul de artă „Dimitri Cuclin” din Galaţi iar în 2004 a absolvit Facultatea „George Enescu” din Iaşi, secţia pictură murală ambientală, profesor Jeno Bartos. În 2006 a absolvit şi Masterul în Arte Aplicate la aceeaşi facultate. În 2004 a primit Premiul pentru Tineret al Uniunii Artiştilor Plastici din Iaşi.
În perioada 2005- 2006 a fost profesor de Educaţie Plastică la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galaţi iar din 2010 până în 2020 a predat la Şcoala de pictură „Atelier Cristian Scutaru” din Bucureşti. A fost invitat la o mulţime de festivaluri de artă stradală în: Sibiu, Târgu Jiu, Bacău, Iaşi, Alexandria, Buzău sau Bucureşti dar şi la Ibug Festival din Germania. Este organizator al „Htag Festival” în Galați.
[eadvert]
A realizat peste 40.000 de mp de pictură murală în decursul celor 18 ani de experienţă. Pictura murală realizată la Oradea face parte din noua colecție a artistului Cristian Scutaru- New Bauhaus. Prima lucrare de mari dimensiuni din aceasta serie a fost realizată la Oradea în decursul a patru zile intense de lucru. Lucrarea acoperă o suprafaţă de peste 200 de mp şi a fost realizată în tehnică mixtă.
Iniţial, Cristian Scutaru pregătise două schiţe pentru un picior de pod, care cuprindeau două portrete, dar i s-a sugerat să modifice schiţele, pentru că ar fi distras atenţia şoferilor chipurile din proiect, şi i s-a propus ca lucrarea să curpindă în loc de unul, două picioare de pod. Pe unul dintre ele, a fost marcat mesajul „Oradea Climate Neutral 2035”, subliniind că oraşul nostru se orientează în principal spre proiecte ce țin de reducerea emisiilor de carbon (ținta zero emisii).
– De ce ai ales să vii la Oradea pentru acest proiect?
Cristian Scutaru: Am văzut pe Facebook postările cu proiectele lui Roxi, cum se zbătea să facă ceva. Aveam o listă de oraşe, puteam să merg în oricare. Dar decât să mă duc într-un oraş în care pe nimeni nu interesează nimic, sau nu există o mişcare de genul acesta, am ales Oradea, unde există o dezbatere şi un interes. Mi s-a părut că e nevoie aici de susţinere. Simplu!
– Cât timp ai lucrat la proiect? Câte zile, câte ore pe zi?
Cristian Scutaru: Am început joi (n.r. – 18 aprilie) şi termin azi (n.r. luni, 22 aprilie). Am lucrat şi 8 ore, şi 9, poate într-o zi am lucrat şi 10 ore. Se poate lucra şi noaptea, că e luminat bine.
– Ce părere ai despre faptul că Roxana vrea să facă un festival de artă stradală în Oradea?
Cristian Scutaru: Sunt o grămadă de pereţi, de clădiri. E foarte bine! Şi eu organizez la Galaţi un festival, din 8 mai şi ţine două săptămâni pentru că avem doi super mari artişti internaţionali pe care nu am vrut să îi ratez, doar acum au putut să vină, şi e o ocazie unică, în premieră în România. E foarte greu să îi prinzi.
– Revii în Oradea dacă te invită Roxi la festival?
Cristian Scutaru: Da. Depinde doar de ce program voi avea, pentru că timpul e foarte limitat. Aici, de exemplu, mi-ar fi plăcut să stau mai multe zile, să am timp să vizitez, că de obicei aşa fac, îmi las o zi ca să vizitez oraşul sau împrejurimile. Dar, eu am venit pentru un picior de pod, şi am făcut două, aşa că s-a dus timpul alocat pentru vizită. E programat tot ce urmează şi nu am de unde să mai iau zile.
– De ce ar avea nevoie un oraş de artă stradală? Dă-mi o definiţie a artei stradale din perspectiva privitorului.
Cristian Scutaru: Arta stradală te face să gândeşti, să-ţi pui întrebări. Spun asta din perspectiva privitorului. Orice lucru care se întâmplă pe un perete, pe asfalt – în afară de un zid şi un lavabil care e acolo, absolut banal – ridică semne de întrebare, te face să gândeşti, te pune într-o altfel de postură, cu care nu eşti obişnuit. Şi atunci apar gânduri. Exact ca în momentul în care oamenii au descoperit focul, e acelaşi sentiment. La fel, când vezi un desen pe asfalt, pe un perete, începi să găseşti nişte răspunsuri, încerci să vezi dacă îţi place, dacă nu, ce a vrut să exprime artistul, dacă te regăseşti acolo. Şi asta vine cu un pachet foarte asumat şi din partea artistului care face peretele pentru că el aruncă practic o sămânţă din care creşte ceva. El poate să influenţeze într-un fel planta sau copacul care va ieşi din sămânţa aia, dar nu întotdeauna iese ce a semănat. Poate să iasă cu totul altceva, asta din punctul de vedere al privitorului.
– Care e stisfacţia artistului la finalul proiectului?
Cristian Scutaru: Aici sunt mai multe categorii. Am să îţi spun punctul meu de vedere. Eu mă consider un „vânător de pereţi”. Îmi place să influenţez privitorul, să-i dau o stare. Ştiu că el va rămâne, în subconştientul lui, cu imaginea pe care eu am făcut-o pe perete. Îmi place să influenţez oamenii pozitiv. Oradea s-a alăturat orașelor care susțin arta stradală și am dorit ca și eu să susțin această mişcare prin implicare personală și exemplu. De aici merg mai departe, la Focşani şi după aceea la Galaţi.
Trimite articolul
X“Arta stradala te face sa iti pui intrebari”… uite si eu ma intreb pentru ce naiba pemeo atunca cu bani in “artistii” cersetori ca sa mazgalrasca tot orasul! au gasit portita asta pe “bugetare participativa” si se baga toti! hai sictir!
@ALMO: pt ca banii PMO sunt defapt banii oamenilor nu a PMO, si oamenii au ales in mod literalmente DIRECT ca pe astfel de proiecte sa fie cheltuiti (o parte din) banii lor.
Arta asta stradala si in special graffiti, nu e decat o forma de manifestare a schizofreniei…..
“CLIMATE NEUTRAL” bwahahah ce tampenie!!!
Rapid sare propaganda, nu va place mergeți la Vaslui