J.B. Care este parcursul tău orădean ? Cum te-a pregătit școla orădeană pentru parcursul tău european?
Alexandra Maria Bocșe: Am studiat la Colegiul Naţional Mihai Eminescu (secția Jurnalism), unde am terminat ca şefă de promoţie în 2006. În timpul liceului am fost olimpică națională la istorie. Înainte de liceu, am urmat Școala Generală „Nicolae Bălcescu”, unde am terminat tot ca şefă de promoţie. Am avut profesori foarte buni în ambele instituţii.
J.B. Care e reţeta ta pentru performanță?
A.M.B. Cred că rețeta pentru performanță în orice domeniu este să faci ceea ce te pasionează. Academic am fost întotdeauna interesată de politică şi afaceri internaționale. De asemenea, cred că este important să te susţină familia, profesorii şi colegii. Dacă îmi permiteţi, doresc să le mulţumesc pe această cale părinţilor mei şi întregii familii care în prezent locuieşte în Bihor.
J.B. Cum ai reuşit să fii admisă la asemenea şcoli de prestigiu: Cambridge?
A.M.B. După liceu au urmat Facultatea de Ştiinţe Politice la Universitatea Bucureşti, unde am terminat ca şefă de promoţie. Cred că şi scrisorile profesorilor mei de la Universitatea Bucureşti au contat mult pentru admiterea la programul masteral în Relaţii Internaţionale la Universitatea Cambridge. Pentru astfel de universităţi contează în special performanţa academică, dar şi activitatea extracurriculară. În timpul facultăţii am făcut voluntariat pe drepturi cetăţeneşti şi drepturile minorităţilor, dar am avut şi şansa de a fi selectată pentru stagii la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Ambasada Marii Britanii la Bucureşti. Aveam aşadar, experienţă de muncă într-un mediu internaţional înainte de a pleca în Marea Britanie. Am avut mai multe oferte pentru doctorat de la universităţi de top cu finanţare integrală, dar în 2012 am ales tot Cambridge pentru doctorat. Universitatea Cambridge mi-a făcut oferta de a rămâne şi studia acolo pentru doctorat pe baza distincţiei obţinute în cercetarea masterală. Cambridge este o universitate colegială, fiecare membru este membru al universităţii şi al unui colegiu. Eu sunt membră a Trinity College, care mi-a oferit de altfel şi bursa pentru doctorat. Acest lucru mă onorează având în vedere că membrii colegiului au obţinut până în prezent 32 de premii Nobel deci este vorba despre un colegiu foarte selectiv.
J.B. Cum percepi tu sistemul lor de învățământ?
A.M.B. Universitatea Cambridge oferă foarte multe avantaje: cursuri de bună calitate, pregătire în diferite metode de cercetare, acces la baze de date, biblioteci, posibilitatea de a te întâlni cu specialişti de top. De altfel, în Cambridge, un oraş destul de mic dezvoltat în jurul universităţii, întâlneşti experţi la tot pasul. În anul I de doctorat, în clădirea colegiului unde am locuit avea un apartament şi laureatul premiului Nobel în Economie, Amartya Sen. Este nevoie însă de multă disciplină şi iniţiativă pentru a te remarca, mai ales la doctorat, unde reuşita proiectului depinde în special de tine. Sistemul educaţional te susţine, dar trebuie să manifeşti şi tu dedicaţie.
J.B. Ai ales o temă de doctorat extrem de actuală și greu accesibilă, dacă îmi permiți: guvernanța energetică…
A.M.B. Cercetarea mea doctorală se axează pe interacţiunea dintre mediul public şi privat în problemele de guvernanţă energetică, cu un studiu de caz pe Uniunea Europeană. De altfel, Uniunea Europeană reprezintă o zonă importantă de interes pentru mine din perspectiva unei arii variate de politici, inclusiv politică externă şi de securitate. În paralel am şi alte proiecte de cercetare. De exemplu, în prezent lucrez la un articol pe mandatul şi activitatea NATO cu privire la ameninţările de securitate emergente, inclusiv insecuritatea energetică.
J.B. E inevitabil să nu te întreb cum ţi-ai creiona viitorul? Fiindcă cred că e chiar interesant din perspectiva unui om de valoarea ta!
A.M B. Îmi voi păstra o afiliere universitară, dar cel mai probabil voi lucra pentru o perioadă şi în zona de politici aplicate (la o organizaţie interguvernamentală sau la o firmă de consultanţă).
J.B. Ce reprezintă pentru tine titlul de cel mai bun student român din Europa oferit de Liga Studenților Români din Străinătate, obținut în urma unei concurențe acerbe, într-o companie selectă a studenţilor la cele mai prestigioase universități?
A.M.B. Mă bucur pentru premiu fiindcă reprezintă o recunoaştere din partea comunităţii româneşti. E o recunoaştere care vine de acasă şi asta o face mai specială. M-am bucurat şi să particip la Gala Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), unde mi s-a înmânat premiul şi să aflu din discursurile susţinute acolo de înalți demnitari, dar mai ales de Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, că este nevoie de expertiza noastră în România sau în reprezentarea României peste hotare. Sper cu sinceritate că linia discursivă expusă la Gala LSRS se va reflecta în măsurile pe care le vor lua în viitor într-o încercare de a creşte profesionalismul din administraţia şi diplomaţia românească. De asemenea, sper că vor susţine oameni cu o pregătire temeinică pe poziţiile care revin României în organizaţiile internaţionale.
J.B. Îți mulțumesc pentru prilejul de a oferi cititorilor o interacțiune cu un om ca tine…
Citiți principiile noastre de moderare aici!