Colaborând cu cele mai importante festivaluri de gen din Romania şi nu numai, precum: Artmania, Metalhead Meeting, Revolution, Shine, Metaldays, Carpathian Alliance, etc, Cavalleria Events aduce în fiecare an în România artişti de prim rang, dar şi trupe promiţătoare din undergroundul scenei rock. Concertul de la Oradea al formaţiei Sinoptik va avea loc în 15 septembrie, la Moszkva Cafe.
– Ce muzică v-a adus împreună?
Sinoptik: Am început să cântăm împreună din 2013. Dar toţi ne-am născut în anii 80 şi iubim muzica din acea perioadă, cum ar fi trash metalul timpuriu, underground grunge, noise-rock, shoegaze sau primele înregistrări de stoner şi desert rock.
– Ce s-a schimbat în cariera voastră o dată cu câştigarea finalei mondiale GBOB 2016 (Global Battle of the Bands)?
Sinoptik: Suntem aceiaşi trei băieţi, care cântă aceeaşi muzică. Desigur, GBOB ne-a ajutat să atragem atenţia unei noi audienţe şi a unei părţi a presei, ceea ce întotdeauna înseamnă un lucru bun pentru o formaţie.
– Ce sfat le-aţi da trupelor care ezită să se înscrie într-o astfel de competiţie?
Sinoptik: Le-am da un singur sfat: trebuie să „arzi” pe scenă de la prima secundă şi până la ultima. Principalul scop al competiţiei GBOB este să arate energia fiecărei formaţii în doar două piese. Unele formaţii din finala mondială de la Berlin nu au fost capabile de a păstra atenţia spectatorilor şi a juriului. Au început cu un cântec dinamic bun, după care au cântat balade. Dacă vrei succes, trebuie să te pregăteşti cu două superproducţii pentru competiţia GBOB.
– Primul turneu în România a fost în februarie, anul acesta. Ce impresie v-a lăsat publicul?
Sinoptik: Fanii din România ştiu cu adevărat cum să asculte, dar în acelaşi timp ştiu şi cum să devină cu adevărat „nebuni”. Fanii sunt foarte diferiţi în fiecare oraş nou în care ajungem: ieri puteai să cânţi pentru băieţi şi fete care tocmai au terminat şcoala, şi azi să vezi lângă scenă bărboşi în tricouri cu Sabbath. În Ucraina fanii ne susţin activ, dar uneori ne gândim că românii sunt mult mai înfierbântaţi la concertele noastre live.
– Aţi apucat să vizitaţi câteva locuri din România? Ce v-a rămas în minte?
Sinoptik: La ultima noastră vizită în România ne-am petrecut majoritatea timpului în maşină, pe scenă sau în pat. Nu am văzut Bucureştiul sau alte oraşe, ca turişti. Dar traversând Carpaţii am fost uimiţi de frumuseţea naturii şi a satelor de munte. În Ucraina avem şi noi o mică parte din Munţii Carpaţi, dar nu e nimic în comparaţie cu partea română.
– Cum credeţi că va fi întâlnirea cu publicul din Oradea?
Sinoptik: Sperăm ca în Oradea să întâlnim mulţi oameni interesaţi de muzica noastră. Pentru noi, ca muzicieni, ar fi cea mai bună întâlnire.
– În afară de formaţia Hteththemeth, pe care aţi văzut-o în finala de la Berlin, aţi mai avut ocazia să ascultaţi şi alte trupe româneşti? Dacă da, care v-au impresionat?
Sinoptik: În primul rând, am văzut o scenă de metal foarte puternică în România. În lunile februarie şi mai am cântat cu câteva formaţii româneşti de metal foarte bune: Implant Pentru Refuz, God, Vespera, şi altele. Nu am avut ocazia să cântăm cu formaţii locale de blues sau indie, dar sperăm să reuşim pe viitor. Ştim de asemenea o trupă stoner grozavă din Bucureşti – Roadkill Soda. Au un sunet masiv şi de calitate, şi de aceea, atunci când i-am ascultat pentru prima oară, am crezut că sunt din Statele Unite.
– Cum se naşte o piesă marca Sinoptik?
Sinoptik: De obicei piesele noastre se nasc în timp ce cântăm la repetiţii, sau chiar la concerte. Câteodată unul dintre noi are o idee sau un acord pentru un cântec nou şi mai departe dezvoltăm împreună. Multe piese pe care le avem nu le-am cântat niciodată pentru public, pentru că nu le considerăm atât de bune. Avem câte un cântec pe care îl schimbăm în totalitate faţă de cum a fost la început, lăsându-i doar titlul şi versurile.
– Veniţi dintr-o ţară frământată de conflicte. Cum vă influenţează evenimentele muzica?
Sinoptik: Suntem dintr-o ţară în care chiar acum se desfăşoară un război civil, şi cam acum un an a trebuit să ne mutăm toţi în Kiev. Avem câteva piese despre ceea ce simţim şi opiniile noastre, cum ar fi „Brother” şi „Hail” („Hail” este denumirea pentru sistemul multiplu de lansare de rachete).
Acest conflict este o mare tragedie pentru poporul ucrainean, dar încercăm să uităm de toate astea prin muzica noastră. Muzica trebuie să dea speranţă oamenilor, nu tristeţe.
– Cum vedeţi viitorul formaţiei peste 10 ani?
Sinoptik: Ar fi grozav dacă în următorii ani am avea o perioadă explozivă în care să câştigăm popularitate pe plan mondial, dar gândim mult mai realist şi vedem că avem foarte mult de muncit. Acesta este şi motivul pentru care lucrăm cu Cavalleria Booking Agency din România. Principala regulă pentru progresul formaţiei este: „Show must go on!”. Nu trebuie să te opreşti niciodată din a munci şi a crea. Sperăm ca următorii zece ani să ni-i petrecem cu turnee şi cu înregistrări. Singurul nostru scop în viaţă este să cântăm pentru public. Nu putem face altceva şi o vom face cât de mult se va putea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!