Ea a fost desemnată Cea mai bună actriţă a Festivalului pentru rolul din spectacolul „Autoban”.
-J.b. Felicitări pentru premiul obținut la FITO: Cea mai bună actriţă. Un premiu care vine după premiul publicului la Festivalul Atelier Baia Mare.Te aşteptai să câştigi la FITO? Rolul tău din Autobahn e unul care ţi-a exploatat calităţile?
-IOANA CHEREGI :Nu știu dacă rolul îmi exploatează calitățile sau dacă noi am exploatat bine rolul, depinde cum privești lucrurile. Mă simt foarte bine în acest spectacol. Am lucrat foarte frumos cu Laura Moldovan, regizoarea spectacolului și cu Andrei Stan, partea masculină a spectacolului. Cred că asta ajută foarte mult și cred că publicul/juriul simte această stare de bine, de relaxare sau cum vrei să îi spui. Nu mă așteptam să câștig dar mă bucur tare că s-a intâmplat acasă, în Bihor.
-J.b. Apropo de calităţi. Deşi eşti foarte tânăra, CV-ul tău e impresionant nu numai din perspectiva rolurilor, ci şi a aptitudinilor: canto-alto, acrobaţie, luptă scenică… Cât contează toate acestea pentru a fi un actor complet şi când ai avut timp să acumulezi toate aceste abilităţi ?
-I.C. Contează din ce în ce mai mult capacitatea de a te mula pe diferite stiluri de teatru și pe modul diferit de a gândi a regizorilor. Orice plus pe care îl ai te va ajuta la un moment dat, iar minusurile trebuiesc îmbunătățite. Nu e un ,,must have” dar eu cred în ,,actorul bun la orice”. Dansul și muzica au fost mereu o pasiune a mea. Facultatea te învață o grămadă de lucruri, tu trebuie doar să profiți și să acumulezi. Lucru pe care l-am făcut necontenit, am observat, am învățat și ,,am furat” cât de mult am putut, de la oamenii minunați pe care i-am întâlnit. Încă fac asta.
-J.b. Când ai început tu să te pregăteşti pentru actorie şi care a fost prima ta întalnire cu scena?
-I.C.Prima mea întâlnire cu scena a fost la gradiniță, la serbare. Am văzut filmarea cam acum doi ani. Știam toate rolurile colegilor din cap! Cred că toată viața m-am pregatit pentru actorie doar că nu știam asta. M-am hotărât să dau la actorie în clasa a XII-a și am început să fac ceva în privința asta după vacanța de iarnă.
-J.b. Cred că nu ai pierdut nici o ocazie să furi de la cei mai buni. Ai masterclass cu Cristian Mungiu, Marcel Iureş, Alexandru Darie, Cristian Tudor Popescu, Cătălin Ştefănescu, ateliere actorie film cu Cristi Puiu, Tudor Giurgiu. Cum se lucrează cu aceste nume, adevărate stele în domeniu?Cum te-ai îmbogăţit după întâlnirile cu ei?
-I.C. Nu am lucrat cu ei. I-am întâlnit timp de cateva ore, pe fiecare în parte, la un masterclass în București, în cadrul unui festival pentru studenți. Îmi amintesc că pentru mine la vremea aceea era ceva nemaipomenit să îi am în fața și să le ascult poveștile și sfaturile. Înafară de multe, multe întrebări, am plecat cu o mai mare ambiție.
-J.b. Fără îndoială eşti o femeie frumoasă. Te ajută asta pe scenă? Te ajută să ai „lipici” la public?
-I.C.Cred că da, ar trebui să întrebăm publicul asta.
-J.b. Ai fost adesea asemănată cu o adevărată divă: Catherine Zeta-Jones ? Îţi place comparaţia, te obligă?
-I.C. Ideea asta cu comparația, a ajuns puțin cam departe. Intr-adevăr mi-au spus oameni că aduc cu Catherine Zeta-Jones dar prea puțini încât să o luam de-a bună. Eu mi-am ales ca la Gala HOP, Gala Tânărului Actor, să interpretez un moment de-al ei, din filmul ,,Chicago”. Moment în care trebuia să mă apropii cât mai mult de varianta originală. De acolo pozele și asemănarea. Nu mă deranjează comparația și nu mă obligă cu nimic.
-J.b. Știu că ai o relaţie specială cu Ioana Gajdo, o actriţă apreciată şi multipremiată… Cum decurg întâlnirile voastre şi care e cel mai important lucru pe care l-ai învăţat de la ea.
-I.C. Ioana m-a pregătit pentru admitere și e o persoană ,,de suflet” pentru mine. Ne întâlnim destul de rar, de cele mai multe ori la teatru, vorbind în majoritatea timpului tot despre teatru. Am învățat foarte multe lucruri de la ea…să aleg unul…să am încredere în mine.
-J.b.Ai făcut parte din echipa filmului „Billion Star Hotel”, un film independent, despre care wikipedia spune că e cel mai premiat film românesc. Cum a fost aceea experienţă şi cât de mare e provocarea să treci de la teatru la film?
-I.C. Mă bucur tare că am luat parte la acel proiect, la un film făcut independent în provincie. După câte știu, regizorul, Alecs Năstoiu, lucrează la un nou scenariu așa că vom mai auzi de ,,gașca din Târgu Mureș”. Din fericire mai am încă o experiență de film. Vara aceasta am filmat la lungmetrajul ,,Valea Orbilor”, un film despre perioada grea de după Tratatul de la Viena și despre chinurile prin care au trecut cei din Ip, judeţul Sălaj. Joc un rol secundar, sunt profesoara satului Ip, o unguroaică tânără, care dorește binele cetățenilor comunității indiferent dacă aceștia sunt unguri, evrei sau români. E o diferență enormă între teatru și film dar la bază stau aceleași lucruri. Cu siguranță e o provocare, grea dar frumoasă. Eu zic că am trecut-o cu bine până acum. Aștept următoarea provocare.
J.b. Un premiu îţi dă mai mult vizibilitate? Speri să fii văzută şi de Bucureşti? Care crezi că ar fi rolul care te-ar împlini?
-I.C. Nu știu ce se întâmplă după un premiu, îți voi spune la următorul interviu. Sincer, cred că mare lucru nu se va întâmpla, nu mă aștept la propuneri, nu cred că funcționează lucrurile astea în România, din păcate. Mă voi concentra pe proiectele care mi le-am programat deja, dacă apar lucruri noi le voi programa și pe acelea. Sper ca Studio Act, teatrul independent orădean din care fac parte, să scoată o nouă premieră și să pot să joc și acolo. Nu cred că mă poate împlini un rol. Mă poate împlini munca alături de o echipă frumoasă, dornică să faca teatru de bună calitate.
-J.b. Mulţumesc Ioana şi te asigur că vom fi cu ochii pe tine! Pe scenă sau în sala de cinema.
Citiți principiile noastre de moderare aici!