Cele două concerte vor avea loc la casa Tineretului din Oradea şi vor putea fi urmărite şi în live streaming național și internațional pe YouTube și Facebook. Despre cum s-a născut acest nou album şi despre concertele de lansare ne-au dezvăluit amănunte cei patru membrii ai trupei.
[eadvert]
– Aţi fost pe baricade lunile astea de pandemie din perspectiva locurilor de muncă, respectiv poliţia de frontieră şi spital. Cât se regăseşte din perioada asta tulbure în noul vostru album?
Fraţii JDiERI: Una dintre piesele de pe noul album a fost influențată într-o foarte mare măsură de „Marea Pandemie din 2020”, deși parcă mai mult am încercat să transmitem un mesaj despre munca în echipă, efort colectiv și importanța cooperării pentru un ideal mai presus de egoismul individual. Aceasta a fost piesa „Avanpost”, care de altfel a fost lansată în urmă cu câteva luni împreună cu un videoclip pe Youtube.
– Ce vă aduce muzica rock în viaţă, ca hobby, pe lângă job-urile pe care le aveţi? Care e punctul comun pentru care există Fraţii JDiERI:
Fraţii JDiERI: Ne aduce posibilitatea de a ne exprima și altfel, este un mod prin care ne eliberăm de tensiuni și frustrări. În paralel, trupa ne aduce și lecții de conviețuire în semi-armonie, motivație și dorința de a progresa.
– Ce are în plus „Post Scriptum”, faţă de primul vostru album, „Decât să cânt, mai bine JdiER!”
Fraţii JDiERI: Este un album cu teme mature, în care am lucrat mai atent, ca să dăm un ton mai serios chiar și melodiilor mai neserioase, în care am experimentat tehnici instrumentale noi… pentru noi, probabil nu și pentru alții. În linii mari, am păstrat același vibe, dar parcă avem mai multe de spus. De aceea ni s-a părut foarte potrivit numele „Post Scriptum”.
– La piesa „Avanpost” aţi colaborat cu Happy şi Ovidiu Bolocan. Mai aveţi şi alte colaborări pe noul album, sau vă propuneţi pe viitor alte colaborări?
Fraţii JDiERI: Alte colaborări nu avem. Ne gândeam la un moment dat să finisăm una dintre piesele noastre cu ajutorul lui Sergiu „Corbu” Boldor, dar a rămas la stadiul de idee. Am avut plăcerea să împărțim scena cu el și echipa lui în cadrul festivalului „Pe Pășune Fest” la Roșia, Bihor. Noi rămânem deschiși la colaborări și experimente, așa că vom lăsa viitorul să ne surprindă.
– Cum se naşte o piesă în familia jdierilor?
Fraţii JDiERI: De fiecare dată, diferit. Există piese pe care le compunem într-o oră sau chiar 30 de minute și există piese la care lucrăm 3-4 luni fără să reușim să ajungem la o formă finală. De cele mai multe ori, se pornește de la un ritm creat de Arty, o poezie de-a lui Sfîntu sau o linie melodică de chitară descoperită de Niguel. Alte piese sunt compuse în totalitate de un singur membru al familiei și în timp ce noi stăm să calculăm în ce proporție își aduce fiecare aportul la creațiile muzicale, un lucru e cert: PDV bate tobele în absolut toate piesele.
– Pe acest album aveţi piese şi în limba engleză. Speraţi la o deschidere spre vest?
Fraţii JDiERI: Deja avem deschidere spre vest, piesele noastre fiind difuzate la emisiuni radio online din Marea Britanie, Portugalia, Canada, Peru. Mulțumim tehnologiei comunicației! În viitor am vrea să ne rezumăm la o singură limbă, cel mai probabil limba română, dar având în vedere că unele piese de pe cele două albume ale noastre au fost gândite de la bun început în engleză, va fi mai greu.
– Ce înseamnă comunitatea motocicliştilor pentru voi şi cât se regăseşte din spiritul ei în piesele voastre?
Fraţii JDiERI: Toți JDiERII suntem și motocicliști, așa că cel puțin o piesă de pe fiecare album face referire la viața pe două roți. Cât despre celelalte piese, multe dintre ele sunt influențate de cultura moto, prin experiențe de la festivaluri, senzații trăite cu vântul în față și răgetul eșapamentului în spate, sau idile memorabile.
– Vor fi două concerte de lansare sâmbătă şi ambele vor fi în live streaming gratuit pe YouTube și Facebook. De ce acest cadou frumos fanilor?
Fraţii JDiERI: În contextul actual, am fost nevoiți să apelăm la tehnologie pentru a reuși să răspândim vestea lansării noului album „Post Scriptum” deși preferăm ideea unui concert clasic, în care publicul nu trebuie să-și facă griji sau să nu-l preocupe normele de distanțare și să se concentreze pe show-ul în sine. Asta este singura modalitate prin care putem aduce concertul de lansare unui număr cât mai mare de fani.
– Cui trebuie să mulţumiţi de ajutor în finalizarea acestui album şi ce planuri de promovare aveţi pentru „Post Scriptum”?
Fraţii JDiERI: Există mulți oameni minunați care ne susțin și își aduc contribuția din umbră și cărora le mulțumim (designer copertă, manager neoficial, sunetiști, ingineri de studio) De asemenea, mulțumim comunității moto din România, inclusiv celor care azi nu mai sunt printre noi, cărora le dedicăm piesele noastre cele mai „turbate”! Ca planuri de promovare, un prim pas este concertul de lansare „Post Scriptum” la Casa Tineretului Oradea și al doilea pas este să ajungem în fiecare oraș sau în orașele mari din toate colțurile țării, în funcție de ce surprize și reguli noi de siguranță/ sănătate/ distanțare ne va aduce perioada următoare.
– Vă vedeţi vreodată câştigând din muzică?
Fraţii JDiERI: Dacă e să ne referim la bani, câștigăm destul încât să reușim să ne alimentăm încăpățânarea de a merge mai departe cu muzica în România. Totuși, noi considerăm că am reușit să câștigăm mai mult decât atât findcă nimic nu se compară cu senzaţia de pe scenă şi schimbul de energie dintre artist şi public.
Citiți principiile noastre de moderare aici!