JB & BIHON: Ce mesaj aveți pentru românii care nu au credite ipotecare, dar au alte tipuri de credite contractate, ale căror dobânzi se capitalizează la finalul perioadei în care sunt suspendate ratele, la cerere, până la maximum 9 luni?
Ioan Cupșa: Toți românii care au credite mobiliare beneficiază de acea suspendare a efectelor contractului, în sensul că în această perioadă nu vor plăti nici rate, nici dobânzi, nici penalități. Ulterior, li se va prelungi contractul cu aceeași perioadă de timp, sau cât doresc ei, iar datoria lor, inclusiv dobânzile, va fi împărțită pe întreaga durată rămasă din contractul de credit suspendat în perioada solicitată de către dânșii. Astfel, efortul de a plăti acea dobândă este unul redus la minimum, atât cât se poate în această perioadă de timp.
JB & BIHON: Care apreciați că este efortul de solidaritate pe care îl întreprinde Statul Român față de aceștia?
Ioan Cupșa: În această perioadă de timp, Statul Român a impus, prin atributul său de legiuitor, măsuri care să-i protejeze pe debitorii aflați în nevoie. Respectiv, pe perioada de până la 31 decembrie 2020, debitorul, indiferent că a luat un credit mobiliar sau ipotecar, nu va plăti nici rate, nici dobânzi, nici penalități. Așa cum nu poate fi nici executat silit.
JB & BIHON: Având în vedere capitalizarea dobânzilor pentru creditele, altele decât creditele ipotecare, care considerați că este efortul de solidaritate al băncilor, față de acești debitori vulnerabili?
Ioan Cupșa: Sistemul bancar pierde timp de nouă luni. Trebuie să ținem cont că nu încasează timp de 9 luni de zile, în condițiile în care sistemul bancar are ca obiect de activitate tocmai împrumuturile. Iar acum, acest sistem bancar este lipsit tocmai de banii pe care altfel i-ar avea la dispoziție și i-ar împrumuta. În acest mod, este solidar cu debitorii.
JB & BIHON: Considerați, totuși, că s-ar fi putut proceda și altfel?
Ioan Cupșa: Cred că perioada de 9 luni este prea lungă. Consider că ar fi fost mai potrivită o perioadă de trei luni, prelungită la nevoie printr-o OUG. Deoarece avem o mare problemă.
Statul are două surse mari de finanțare: taxele, impozitele și împrumuturile. În măsura în care băncile vor avea mult mai puține lichidități, vor putea să crediteze mult mai greu Statul Român. Din pricina lipsei lichidităților, am putea constata creșterea acestor dobânzi. Cu atât mai mult cu cât lipsa de lichidități este generalizată în toată Europa. Deși în Franța au fost disponibilizați 300 de miliarde de euro, iar în Germania 550 de miliarde, aceste eforturi nu sunt acoperitoare, iar România nu își permite asemenea măsuri.
Călin Corpaș
calin.corpas@informmedia.ro
Ioan Cupșa
Foto: JB
Trimite articolul
Xperioada va fi cît vor oamenii să fie. nu mai e băsescu să taie salarii, iar soarta lui ceaușescu nu o vrea nimeni. sau, dacă vrea, se rezolvă. JOS DICTATURA
-
Tare mi-e frica ca ne indreptam spre o directie gresita. Multi militari pe strazi, tot felul de masuri care sa ingradeasca libertatile cetatenesti, poate o vaccinare obligatorie nu se stie cu ce vaccin si altele. Asa ca nu mai invoca dictatura ca s-ar putea sa avem parte de aceasta.
Cat desprea nea Cupsa asta, este cu un ochi spre banci,nu care cumva sa le supere si-o spune din putul gandirii ca “o perioada de 9 luni este prea lunga”.
Nici nu am citit pentru cã, domnule savant, când îşi revine consumatorul, (nu savantul, el este în sfere unde realitatea practicã se poate vedea deformat), când îşi revine consumatorul dureazã şi mai mult de 9 luni.
Consumatorul, acela micul, nu mai este de mult om normal, el consumã taxe, impozite, amenzi, facturi termoficare, electrica, cao, rer, net, gradiniţã sau şcoalã, şi food care sunt food aşa de ieftine încât nu mai sunt good, deci majoritatea consumã (şi de la statul termoficat 16 gr.C) şi doctor. Medicamente, siropuri de la 20 de lei în sus/ 100 ml.
(când cinsumatorul
(când consumatorul va fi mediu, nu mic şi va fi restabilit?) liber liberalizaţi: nu este politicã, nu este antinaţionalism, aşa sã ajute Dumnezeu România mare. Şi consultaţi termenul de Orbanomics.
Băncile o să fie salvate din banii noștri.
Statul va apăra băncile cu miliția.
Statul ne va da nouă de mâncare. cu lingurița ca să poată el fura cu polonicul.
Te pomenesti, domnu’ inginer, ca ti-e frica sa nu ramana statul sarac si sa nu poata sa va plateasca veniturile nesimtite?! Fir-ati ai dreaqu de hoti, cum muriti voi de grija altor hoti!
Un individ si om daca se poate spune asa care se trage tot timpul in poze prin tot felul de ziare intr un mod rusinos si viclean de la cel mai pervers partid Omul este pierdut in explicatii pe care cu greu le bolboroseste dupa a lui gandire filozofica de prost gust fara nici o legatura cu realitatea Un asa zis avocat de referinta si parlamentar pentru Oradea Bihor Omule chiar crezi ca ne pacalesti pe toti Continua sa te faci si sa ne faci de mandra minune