J.b.: Domnule președinte, profit de prezența d-voastră acasă la Oradea pentru a realiza un dialog despre mișcarea patronală din Bihor și România, având în vedere cele două funcții pe care le aveți, de președinte al ambelor organizații: Federația Patronilor Bihor (FPB) și Uniunea Națională a Patronatului Român (UNPR). De ce vă implicați și în proiectul UNPR?
Ioan Lucian: Am fost ales președinte al UNPR deoarece, proiectul FPB a ajuns după 25 de ani un proiect de succes, iar implicarea mea a fost una semnificativă. Practic, în ultimii 15 ani am activat constant pentru ca FPB să devină ceea ce este azi, un lider și model al mișcării patronale din România, mișcare patronală care, din păcate, la nivel național este destul de slabă. Prin implicarea mea în proiectul UNPR, doresc ca UNPR să devină la scară națională ceea ce este astăzi FPB la nivel județean.
J.b.: Prin ce se evidențiază FPB pentru a constitui un model pe care d-voastră îl promovați la nivelul mediului de afaceri din România?
I.L.: Prin constanța cu care a militat de-a lungul celor 25 de ani de existență, astfel încât mediul de afaceri din Bihor să fie respectat de toate instituțiile județului ca un partener serios și viabil. Prin independența față de orice grupare financiară și politică pe care și-a păstrat-o de-a lungul anilor. Și nu în ultimul rând, prin faptul că a avut realizări concrete care au făcut ca mediul de afaceri din Bihor să fie unul atractiv și prietenos.
J.b.: Sunteți unul dintre cei mai longevivi președinți de organizație patronală din România. Ce înseamnă pentru d-voastră acest lucru?
I.L.: Sunt în primul rând unul dintre cei mai longevivi oameni de afaceri din România, iar implicarea mea în mișcarea patronală s-a desfășurat în paralel cu activitățile mele de afaceri, fiind mereu racordat la realitățile din mediul de business românesc. Am crezut mereu și voi crede mereu în necesitatea reprezentării intereselor companiilor private de către organizațiile patronale puternice și serioase. Atât FPB cât și UNPR îmi doresc să fie percepute prin ceea ce fac, ca organizații patronale puternice și serioase.
J.b.: Nu am auzit până acum ca un președinte de Confederație patronală să întreprindă un turneu național atât de amplu ca cel pe care-l realizați începând cu primăvara lui 2015. Care sperați să fie rezultatul unui astfel de demers?
I.L.: Am dorit să ajung în fiecare județ al țării, în primul rând pentru a avea o imagine reală, concretă a mișcării patronale de acolo. Apoi, prin întâlnirile pe care le am cu oameni de afaceri locali și conducătorii principalelor instituții județene (Prefect, Președintele Consiliului Județean și Primarul municipiului) încerc să promovez modelul Oradea-Bihor de bună conclucrare între organizațiile patronale și instituțiile importante ale județului. Noi (FPB și UNPR) propunem modele care au adus beneficii reale mediului de afaceri local și regional. De asemenea, tot după modelul bihorean, propun organizațiilor patronale din județe să devină parteneri în promovarea intereselor firmelor private. În Bihor, așa cum bine se știe, FPB acum 12 ani, a inițiat un parteneriat la care au aderat toate organizațiile patronale din județ, inclusiv Camera de Comerț și Industrie Bihor. Astfel, am putut să ne impunem ca o mișcare patronală de care să țină cont orice instituție bihoreană. În urma acestui turneu, îmi doresc ca UNPR să se impună ca lider al dinamizării și coagulării mișcării patronale din România, astfel încât mediul de afaceri să fie bine reprezentat în țara noastră.
J.b.: Care sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă firmele private și asupra cărora vă concentrați ca organizație patronală pentru a le soluționa?
I.L.: Birocrația, lipsa transparenței, modul de desfășurare a controalelor, accesibilitatea la fondurile europene, instabilitatea legislativă ar fi unele dintre problemele importante cu care se confruntă firmele private din România, toate aceste probleme fiind în centrul activităților noastre menite să le îndrepte sau chiar să le elimine. Dacă într-un colț de țară (Bihor) multe dintre problemele mai sus enumerate sunt ”istorie”, de ce nu ar putea fi la fel la nivelul întregii țări?
J.b.: Ce-și dorește președinte FPB și UNPR pentru viitor?
I.L.: Nu voi avea liniște până când organizațiile patronale locale, regionale și naționale vor ajunge parte decisivă la hotărârile ce se iau cu privire la dezvoltarea economică a județelor și bineînțeles a țării. Cei implicați în mișcarea patronală, firmele private din România trebuie să înțeleagă că a sosit momentul unei reașezări a tot ceea ce însemna organizație patronală, astfel încât mediul de afaceri să se simtă cu adevărat reprezentat. Îmi doresc ca instituțiile locale și naționale să aibă sincere intenții pentru a încheia parteneriate solide cu organizațiile patronale. Abia atunci vom avea un climat propice dezvoltării economice a României.
Citiți principiile noastre de moderare aici!