Bihon: Ce v-a determinat să participaţi şi în acest an la Eurovision?
Gabriel Băruţa: În primul rând, rezultatul pozitiv pe care l-am avut anul trecut asupra publicului. Aceasta ne-a determinat să ne implicăm şi anul acesta.
Bihon: Ce aşteptaţi să vă aducă Eurovision?
G.B: Eurovision este o rampă de lansare pentru artişti, compozitori, dar poate fi ultimul drum pentru artiştii consacraţi. De aceea, Eurovision ar trebui să fie un concurs pentru începători. Noi nu suntem o trupă cunoscută, cu mulţi fanii în România.
Bihon: Care e punctul forte al piesei voastre?
În primul rând, dinamica piesei, pozitivismul şi strălucirea ei.
Bihon: Care sunt proiectele de viitor?
G.B. Deşi au trecut doar două zile de la Eurovision, avem multe propuneri. Trebuie să alegem varianta cea mai bună pentru noi. Am început amenajarea unui studio la Bucureşti şi deschiderea unei firme de management. Dacă am ajuns în postura asta, ne concetrăm pe proiectul Hotel FM. Vom rămâne pe conceptul acesta de trupă şi ne vom promova aşa. Vom avea concerte de promovare în Europa. Am primit invitaţii în Anglia, Belgia, Malta şi Irlanda.
Cu ce gânduri plecaţi spre Dusseldorf?
G.B. Cu gânduri bune şi încrezătoare. Ne dorim să câştigăm. E o responsabilitate foarte mare pentru noi, pentru că avem pe umerii noştri aşteptările românilor. Vom munci foarte mult ca totul să iasă bine, ca să reprezentăm frumos România în Germania. Noi vom da tot ce e mai bun din noi. Important e să avem o prestaţie live cât mai bună, să facem show şi să arătăm cât mai bine.
Bihon: Întrebare pentru David Bryan: Ce ai făcut după Eurovision 2010?
David Bryan: Am participat la un concurs european în Moldova, unde am luat locul VII. După Moldova am vrut să mă înscriu la Cerbul de Aur, însă nu s-a mai ţinut. Apoi, am avut un proiect cu Desperado. Proiectul s-a numit «Speak Floyd». Am cântat piese ale trupei britanice Pink Floyd.
De asemenea, am compus o piesă pentru un concurs în ţara mea, în Anglia. Peste o săptămână voi vedea dacă am câştigat sau nu. În plus, am înregistrat câteva piese pentru o carieră solo, care va începe anul viitor.
Bihon: Mulţi români pleacă în străinătate. Tu de ce ai ales să rămâi în România?
D.B.: Am sperat să îmi fac o carieră în muzică. Voiam să mă întorc. Am câteva proiecte pe care vreau să le duc la capăt. Mă hotăram să plec şi peste o săptămână mă suna cineva să-mi propună un nou proiect. De multe ori mi-am spus: «hai să-l încerc şi pe acesta. Mai stau un an şi, dacă nu-mi reuşeşte, plec». Şi uite aşa, am ajuns aici şi în 2011. Acum, împreună cu cei de la Hotel FM, mă concentrez asupra concursului. Sunt mândru că reprezint România la această competiţie. Iubesc România şi oamenii ei.
Bihon: David, eşti pe jumătate român deja.
D.B. (râde şmechereşte).
Bihon: Când te-am sunat imediat după anunţarea rezultatului, eu îţi vorbeam în engleză, tu răspundeai în româneşte. E un semn. Mi-ai spus: „Nu-mi vine sa cred că am câştigat! Credeam că va câştiga Distincto, sau Direcţia 5. Dar acum nu mai contează, nu? Am plâns de fericire!”.
D. B. Sunt foarte fericit. Mulţumim mult pentru voturi. Am vorbit cu mulţi prieteni din Marea Britanie. Mi-au spus toţi: „Piesa «Change» va fi un hit pe radiourile din Anglia. Este exact genul de piesă care se ascultă «afară». Va avea succes.”
Pe pagina de Facebook a lui David scrie: „Locul I, nu-mi vine sa cred! De acum, ne va vedea întreaga lume! Mama, împachetază-ţi lucrurile, mergi în Germania!”
Fact box
Trupa Hotel FM s-a format în aprilie 2005, când compozitorul orădean Gabriel Băruţa a reunit în jurul lui câţiva muzicieni din vestul ţării, pentru a crea un sound pop-rock modern, melodios şi inovator, care îi definea compoziţiile.
Prin componenţa “Hotel FM” s-au perindat de-a lungul anilor artişti talentati precum: Nicu Vedinaş (voce, flaut), Berek Szilard (voce), Marius Pop (chitară) şi Sanyi Zakar (chitară), uniţi de aceeaşi viziune şi pasiune pentru muzică.
Trupa a susţinut concerte în mai multe oraşe din România şi Germania şi a lansat un CD promoţional în primăvara lui 2006.
Formula clasică de concert Hotel FM înseamna David Bryan (voce), Gabriel Băruţa (clape şi backing vocals), Vlady Săteanu (bass) şi Gabi Dragan (tobe).
Pentru participarea la Selecţia Naţională Eurovision din acest an, conceptul “Hotel FM” a căpătat o formă specială, menită să pună în valoare piesa “Change’’: Gabriel Băruţa (pian, voce), David Bryan – voce, iar Alex Szuz, la tobe.
Fact Box:
Gabriel Băruţa are 30 de ani şi s-a născut într-o familie de artişti, tatăl sau fiind absolvent de arte plastice, iar mama, inzestrată cu un talent muzical de excepţie, posesoarea unei voci deosebite.
Muzician autodidact, multiinstrumentist, orchestrator şi inginer de sunet, Gabriel Băruţa a început să compună încă din timpul liceului, când a început să colaboreze cu Rockfilarmonica Oradea condusă de Florian Chelu.
A scris muzică de teatru, a compus şi orchestrat în diferite genuri muzicale: pop, rock, dance, hip-hop. De cinci ani, scrie cu plăcere şi muzică pentru copii, obţinând numeroase premii la creaţie în festivalurile de gen: premiul I la Suflet de Stea; premiul I la Cerbul Copiilor şi premiul al doilea la Mamaia Copiilor.
Fact box:
Englezul David Bryan a ajuns în Oradea, în urmă cu patru ani, ca voluntar la o organizaţie nonguvernamentală, prin Serviciul European de Voluntariat.
Pe vremea când ambii făceau parte din trupa Hotel FM, fondată de Gabriel Băruţa, David Bryan şi Băruţa au participat la Cerbul de Aur, unde au ajuns în semifinale.
Tânărul de 26 de ani şi-a început cariera în muzică la Oradea. Aici a ajuns întâmplător.
„După un an de facultate am fost nevoit să renunţ la studii, din lipsa banilor. Am muncit ca şi sudor într-o fabrică. Apoi, sătul, mi-am dat seama că nu asta vreau să fac. Am adunat bani. Apoi, am început să călătoresc. După ce am vizitat lumea, m-am întors în Anglia. Am decis să-mi caut de lucru. Am sunat la fel de fel de agenţii de ocupare a forţei de muncă. Din greşeală, am sunat la Serviciul European de Voluntariat. Angajaţii mi-au explicat că era vorba de muncă de voluntariat. Am acceptat provocarea şi uite aşa am ajuns în România”, povesteşte David.
„Am făcut voluntariat trei săptămâni la un orfelinat. În tot acest timp am cunoscut-o pe prietena mea, căreia i-am promis că mă întorc. Am ajuns în Anglia şi am decis să mă înscriu într-un nou program de voluntariat. De data aceasta, pe o perioadă de un an de zile. Reîntors în Oradea, am făcut voluntariat la grădiniţe speciale. Cariera mea în muzică a început întâmplător, la un concurs de karaoke, organizat de Lotus Center. Acolo, Lucian Oros mi-a propus să cânt în Lotus în fiecare săptămână. Am acceptat. Apoi, l-am cunoscut pe compozitorul Gabriel Băruţa”, a mai dezvăluit englezul.
Fact Box:
Alex Szuz
Toboşarul trupei Hotel FM, Alex Szuz, are 24 de ani, este din Carei şi este student în ultimul an la Facultatea de Arhitectură şi Construcţii din cadrul Universităţii din Oradea. A început să cânte la tobe de la vârsta de nouă ani. Colaborarea cu trupa Hotel FM a început înainte de ediţia aceasta a concursului Eurovision. A avut numeroase colaborări cu alte trupe. A cântat cu irlandezul Tom Ross, până ce acesta s-a stabilit în Papua Noua Guinee. A cântat un an în Blue Monday, cu trupa casei (Andras Dudka, Mark Mihele şi Adrian Ioan). A colaborat cu chitaristul Marius Pop. Cariera în muzică şi-a început-o în Carei, alături de formaţia Castelanii, cu care, în 1996, a câştigat trofeul la secţiunea pop a unui important concurs de muzică uşoară, desfăşurat la Bucureşti.
Alex Szuz este, de asemenea, toboşar în trupa „Şeptarii de treflă”.
Paralel cu facultatea, Alex lucrează într-un birou de arhitectură.
C.D.
Hotel FM reprezinta Romania la Eurovision
Citiți principiile noastre de moderare aici!