În privința evoluției Covid-19 în județul Bihor, deși se resimte influența negativă a situației la nivel național, prefectul de Bihor este optimist: „Aș zice că am îngrijit rana la timp și cred că mergem spre vindecare”.
[eadvert]
JURNAL BIHOREAN & BIHON.RO: A trecut, iată, mai bine de jumătate de an de când ați preluat mandatul de prefect. În ce măsură a reușit pandemia de coronavirus să vă schimbe prioritățile pe care vi le-ați fixat, la depunerea jurământului?
DUMITRU ȚIPLEA: Cred că această pandemie a reușit să ne schimbe prioritățile tuturor, nu doar mie, ca persoană pe funcție publică. Prioritățile, în esență, nu s-au schimbat, dar cu siguranță că gestionarea pandemiei a devenit prioritară, deoarece siguranța oamenilor este prioritară.
JB & BIHON: Care credeți că este cea mai mare realizare a dvs, ca prefect, de până acum?
D.Ț.: Este greu să vorbim despre realizări după șapte luni de mandat, însă aș menționa modul în care s-a reușit menținerea județului Bihor într-un echilibru, în această perioadă dificilă. Trebuie să avem în vedere contextul presiunii la care au fost supuse vămile din județul nostru, prin numărul mare de români care s-au întors în țară, într-un timp extrem de scurt. E foarte bine că, prin măsurile luate în vămi și în centrele de carantină, am reușit să nu punem presiune pe spitale, astfel încât sistemul medical din Oradea și din județ nu și-a testat limitele.
Consider că centrul de pozitivi asimptomatici de la Hotel Ceres a avut un rol cheie în gestionarea numărului mare de pozitivi care au intrat în țară.
JB & BIHON: Dar cea mai mare migrenă, respectiv aspectul care vă deranjează, în continuare, cel mai mult?
D.Ț.: Cu certitudine, modul în care funcționează instituțiile. Aici ar fi multe de spus, însă, prefer să vorbească faptele, mai întâi.
JB & BIHON: Statisticile ne arată că în județul Bihor, epidemia SARS-CoV-2 a fost ținută sub control și acum, pe perioada estivală, în ciuda evoluțiilor din ultimele zile. Cum explicați diferențele față de situația din Capitală și din alte județe ale țării, care se confruntă cu o explozie a cazurilor?
D.Ț.: Cred că se datorează echipei alcătuite din instituțiile militarizate și DSP, care au fost implicate total, încă din primele zile. Apoi, aș mulțumi bihorenilor care au dat dovadă de responsabilitate. Dacă-mi permiteți o exprimare mai plastică, aș zice că am îngrijit rana la timp și cred că mergem spre vindecare. În interval de două luni, am avut înregistrat un singur deces cauzat de Covid-19, în județul nostru.
JB & BIHON: Ați încercat să impulsionați lucrările publice pe partea de infrastructură, îndeosebi pe partea rutieră. Cum ați caracteriza relația cu CNAIR, respectiv cu DRDP Cluj?
D.Ț.: (Prefectul își ia un răgaz înainte de a răspunde – n.red.). Județul Bihor beneficiază în 2020 de cele mai mari bugete pe partea de infrastructură, din ultimii zece ani. Cred că ne vom atinge obiectivele în acest an. Cu toate că, într-adevăr, lucrurile trebuie stimulate.
JB & BIHON: Care sunt acele obiective?
D.Ț.: Vom finaliza DN 76 până la Beiuș, Centura Oradiei, în cea mai mare parte DN 19E Biharia – Chiribiș. Sunt șanse să încheiem partea de centură la Săcueni și să finalizăm investițiile pe DN 1.
JB & BIHON: Cu ce doriți să vă fie asociat numele, la capătul mandatului de prefect?
D.Ț.: Cu reforma administrativă și dezvoltarea județului.
JB & BIHON: Ați identificat tarele sectorului bugetar? Ce credeți că-i lipsește administrației publice din România?
D.Ț.: M-aș referi la oamenii din administrație. În cea mai mare parte, cred că le lipsește voința de a produce schimbare, în interes public. Dar dacă digitalizăm instituțional tot, și nu văd altă soluție, atunci se va eficientiza sistemul.
JB & BIHON: Ați observat schimbări la subordonații dvs, în cadrul Instituției Prefectului, ca urmare a cursurilor de aprofundare a cunoștințelor digitale pe care le-ați inițiat în iarnă?
D.Ț.: Aș putea spune că da, deoarece actele circulă mai rapid. Funcționarii reușesc să prelucreze documente într-un timp mai scurt și de o complexitate mai mare. Instituția Prefectului Bihor prelucrează peste 110.000 de acte pe an.
JB & BIHON: Coborând în plan local, ce credeți că lipsește județului Bihor pentru a accelera dezvoltarea locală, la un ritm care să depășească simțitor ritmul în care se dezvoltă țara noastră?
D.Ț.: Este nevoie de un alt tip de viziune la nivel de județ și de o unitate a deciziei în instituțiile de referință, în actul de administrație locală. Mă refer la Prefectura Bihor, Consiliul Județean și la Primăria Oradea.
JB & BIHON: Care este întrebarea pe care v-o adresați în fiecare zi?
D.Ț.: Mă întreb zilnic dacă voi avea suficient timp pentru a produce schimbările pe care mi le-am propus în administrația publică.
JB & BIHON: Și răspunsul?
D.Ț.: Nu sunt adeptul improvizațiilor. Viitorul ne va da răspunsul potrivit.
Trimite articolul
XBăiat finuț.
De calitate.
Respect domnule prefect și multă putere de muncă în continuare.