Jurnal bihorean: Domnule Puchianu ce ne puteți spune despre această comisie, o premieră în relația Administrație publică – Patronate în România?
Dorel Puchianu: Premiera a fost acum opt ani când prin demersurile iniţiate unilateral de FPB, întreg mediul de afaceri bihorean a avut oficial acces la supravegherea modului de derulare a achiziţiilor publice de la faza de elaborare a documentaţiei până la cea de implementare, urmare unei HCL. De atunci, aproape lunar am participat la aceste întâlniri, uneori singur alteori cu reprezentantul Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor, noi fiind organizaţiile patronale cele mai vizibile şi active în această direcţie.
J.b.: Cât de mult influențează o astfel de comisie buna desfășurare a organizării achizițiilor publice de către administrația locală?
D.P.: Influenţa se vede în prosperitatea oraşului, în linişte şi făra conflicte cu legi ale administraţiei orădene, iar cu aceasta am spus totul.
J.b.: Care au fost rezultatele după înființarea acestei comisii?
D.P.: Un oraş mai aproape de occident ca imagine şi comportament în relaţia cu investitorii români sau străini.
J.b.: Extinderea la nivel național a unui astfel de practici ar fi benefică pentru evoluția economică a României?
D.P.: Evident. Prin Uniunea Naţională a Patronatului Român încercăm extrapolarea acestei expierenţe în primele 21 de judeţe unde reprezentanţii administratiilor locale s-au declarat deschisi la realizarea acestui sistem public-privat de monitorizare a achiziţiilor, o metodă care dă linişte în evoluţia dezvoltării pentru toate parţile implicate în procesele de achiziţie publică.
J.b.: În calitate de preşedinte al Comisiei de Fonduri Europene a FPB, cum apreciaţi derularea acestei activităţi la nivel local şi naţional.
D.P.: Fără să supăr pe cineva, dar calificativul este cât se poate de slab, şi acesta într-o exprimare generoasă. Rata de absorbţie a fondurilor pe 2014-2020 este sub 1%. Jenant pentru un guvern tehnocrat. Prin FPB şi UNPR am facut numeroase acţiuni la nivel guvernamental, chiar la nivel de ministru al fondurilor europene, înlocuit între timp, dar cu toate acestea Ghidurile mult aşteptate, apar cu întârziere, iar atunci când sunt date spre consultare publică, procedura se lungeşte şi mai mult. Un aspect concret, produs chiar la nivelul unui membru al FPB/UNPR: o companie orădeană cu tradiţie de 25 de ani în bussinesul bihorean, mă face să cred că excesul birocratic este o pasiune a inutilului în acest domeniu. Pentru cititorii dumneavoastră este bine să ştie că chiar dacă au câştigat un proiect, au semnat un contract de finanţare, furcile caudine ale cererilor de documente de tot felul nu încetează şi în această fază când nimic nu ar trebui să se mai ceară odată ce proiectul e avizat. Şi astfel nici după nouă luni de la semnarea contractului de finanţare respectiv, proiectul nu şi-a început implementarea. Făra comentarii. Este clar că noi, mediul de afaceri trebuie să fim mai agresivi ca formă şi conţinut în politica de dinamizare şi modernizare a relaţiei cu administraţia centrală.
-Vă mulţumesc!
Citiți principiile noastre de moderare aici!