Au început la Oradea filmările pentru „Ramon 2 – Filmul de Crăciun”, produs de actorul Pavel Bartoş şi regizorul spaniol Jesús del Cerro. Deja, din prima zi, orădenii au fost cooptaţi ca figuranţi la filmări, alţi zeci urmărind fascinaţi de pe margine. Duminică, într-o zi de pauză, l-am rugat pe Pavel Bartoş să ne dezvăluie câte ceva din culisele noului film.
– De ce aţi ales oraşul Oradea?
Pavel Bartos: Pentru că e atât de frumoasă, atât de idilică! E un oraş care îţi dă senzaţia de Crăciun în fiecare zi. Adevărul e că „am studiat” multe târguri de Crăciun din România şi mi s-a părut că Oradea, din punct de vedere al unei filmări, are toate atuurile. În primul rând că are şi Crişul, are podul, are clădiri… Aici sunt într-un anume fel împodobite clădirile şi pentru camera de filmat oraşul are foarte multe atuuri din această perspectivă. Am ales Oradea, şi ne bucurăm că şi Oradea a răspuns la chemarea noastră, cu sprijinul Visit Oradea şi al Primăriei, pentru că, totuşi, este un efort să aduci o întreagă echipă de producţie. Dacă aţi văzut, dacă aţi fost la filmări, numai în prima seară am avut 100 şi ceva de oameni care erau la cadru. Este un film de amploare, dar va fi acel film românesc de Crăciun pe care lumea îl aşteaptă.
– Câţi orădeni aţi avut la filmări? Câţi s-au înscris?
Pavel Bartos: Am avut peste o sută. A fost chiar neaşteptat. Şi o să mai avem nevoie de sprijinul lor în data de 15, 16 şi 17 ianuarie când vom filma finalul filmului, tot în Piaţa Unirii, şi ne vom bucura de prezenţa lor. Se pot înscrie în fiecare din acele zile, la ora 18:00. Orădenii vor fi foarte mândri de acest film. Aşa cum eu sunt mândru de tot ce fac, ei vor fi foarte mândri că au făcut parte dintr-un film, şi că acest film se filmează în oraşul lor. La Oradea se va filma tot ce înseamnă exterior. Doar interioarele le vom filma la Bucureşti pentru că avem nevoie de studio. Dar Oradea se va vedea foarte frumos în filmul acesta.
– Insist puţin, pentru că orădenii au fost circumspecţi când au aflat că Primăria Oradea va cofinanţa proiectul Ramon 2. Se întâmplă des ca o primărie să se implice în producţia unui film?
Pavel Bartos: Înainte de toate, vreau să le mulţumesc celor de la Visit Oradea şi Primăria Oradea pentru sprijinul şi parteneriatul oferit. Ideea este următoarea: Times Square este cunoscut din filme. Cumva, în Bucureşti este o chestie frecventă ca Primăria să sprijine producţiile pentru că dincolo din asta câştigă oraşul în sine. Este mai mult un sprijin logistic ce se întâmplă, comparativ cu bugetul filmului. Adică, să aduci o echipă întreagă de producţie, să o cazezi… Au vrut Craiova, Braşovul, la un moment dat Timişoara, dar noi am ales Oradea. Pentru noi, când am fost în căutare de locaţii, am zis că aici este locul în care se va reda cel mai frumos atmosfera de Crăciun. Când am venit a şi nins, adică au fost absolut toate semnele că aici trebuia să fim. Deşi, la frig, vorba aia, putea să dea un pic mai cald, dar acum nu poţi să le ai pe toate.
– Cu ce personaje din Ramon ne vom întâlni în Ramon 2?
Pavel Bartos: În urma filmului Ramon am văzut care au fost cele mai îndrăgite personaje, şi atunci am rămas cu ele. Au fost prietenii lui Ramon, a fost iubita lui Ramon, Sonia, dar vor veni şi personaje noi senzaţionale, pentru că e un film nou, se întâmplă într-un loc nou. Avem şi un copil atât de talentat! Sunt şi actori orădeni: Petre Ghimbaşan, Răzvan Vicoveanu, George Dometi, Denisa Vlad, Alina Leonte, Pavel Sîrghi, Sorin Ionescu şi Eugen Neag. Am vrut mult să folosim şi oameni de aici. O să vedeţi că la un moment dat a trebuit să motivăm de ce vine Ramon la Oradea, şi s-a motivat într-un mod foarte frumos. Mă uitam la tot ce am filmat şi la toate pozele care s-au făcut în prima zi. Atmosfera este fantastică! Avem acel film de Crăciun!
– Ne puteţi dezvălui siopsisul filmului?
Pavel Bartos: Ideea este că Ramon, ca de obicei, vrea să facă lucruri bune. Toate intenţiile lui sunt de bine. Şi bineînţeles, când vrea să facă mult bine, iese iarăşi o boacănă mare. Dar, într-un final, ca într-un film de Crăciun, aflăm că Moş Crăciun există, şi a trecut şi pe la Oradea. El vrea să facă un lucru bun pentru Sonia, care deja e soţia lui. Vrea să îi facă un cadou foarte mare, drag lui, dar bineînţeles că lucrurile o iau razna. În final, miracolul se întâmplă de Crăciun.
– Ramon l-aţi filmat în 21 de zile. La Oradea filmaţi până în 24 ianuarie.
Pavel Bartos: Concret, filmul se întâmplă acasă la Ramon, şi în Oradea. Suntem condiţionaţi. Noi acum avem o zi în plus pentru că aşteptăm să fie dat jos bradul, după aia noi venim cu un alt brad – veţi vedea în film de ce – adică sunt chestii logistice foarte importante. O să filmăm în jur de 11 zile la Oradea tot ce ţine de exterior. Adică, e despre Oradea filmul! Vreau să le mulţumesc locuitorilor, celor cu care mă întâlnesc pe stradă. Atât de mult se bucură că suntem aici! Şi nu le vine să creadă. „Dar cum, aici se filmează? Cum de se filmează aici?” Nu pot să le explic de ce am ales în detrimentul Craiovei sau Timişoarei, sau al Braşovului. Şi le zic: pentru că aveţi oraşul ăsta atât de minunat. Când vezi că un om se bucură de prezenţa ta – plus că el te vede doar atunci, nu e ca şi cum ţi-ai da întâlnire mâine la aceeaşi oră – oricât de obosit eram, între duble, veneau să facem poze şi ziceam: bine, hai. Adică, suportul oamenilor de aici este minunat! Vreau să le mulţumesc tuturor locuitorilor Oradiei cu care ne întâlnim în diverse momente, pentru că vedem cât de deschişi sunt. Au venit în număr atât de mare! Mă impresionează asta! Şi nu în ultimul rând, vreau să le mulţumim celor de la DoubleTree by Hilton Oradea pentru că ne-au găzduit o aşa echipă mare.
– Luni, 13 ianuarie, pentru filmări se va închide o perioadă Piața Unirii de la strada Primăriei până la strada Iuliu Maniu. Unde veţi mai filma în Oradea, în afară de Piaţa Unirii? Am mai văzut restricţii de circulaţie în zona Palatului Moskovits, în zona Teatrului Regina Maria…
Pavel Bartos: Vom filma şi acolo, filmăm şi la Cramele Dextra, vom filma şi la Cetate. Oradea are un patrimoniu extraordinar care a fost restaurat minunat. Ce mă bucură este că aici comunismul n-a afectat atât de tare centrul oraşului cum s-a întâmplat în alte mari oraşe – vedem Timişoara, Braşov. În oraşele alea vezi că apare deodată un bloc. Aici, poţi filma 360 de grade. De asta a fost foarte încântat regizorul Jesús del Cerro, el venind dinafară. „Domnule, pot să filmez 360 de grade cu camera, şi să nu văd un bloc comunist!” Ceea ce este extraordinar. Oradea a concurat şi cu Sibiul, dar Oradea faţă de Sibiu oferă foarte multă deschidere. Pentru un film oferă enorm. Vor fi nişte cadre extraordinare! Mă uitam pe cadrele cu drona. Arată într-un anume fel! Şi am filmat şi atunci când a nins. Doamne! Deci este Crăciun!
– Tot dumneavostră şi Jesús del Cerro sunteţi producătorii filmului?
Pavel Bartos: Da, pentru că a fost un film foarte dorit. În sensul că, el, în cinematografe a adus aproape 300.000 de spectatori, ceea ce pentru un film românesc de audienţă generală a însemnat enorm de mult. Adică un film la care pot veni şi copii de 3-4 ani până la copilul de 103 ani. Şi atunci, cumva, valorile filmului s-au regăsit în valorile Oradiei. Asta e foarte important, să se regăsească aceste două valori. Pe Netflix, Ramon a stat pe locul 1 unsprezece zile. A fost cel mai de succes film românesc. De ce? Pentru că ai posibilitatea să îl vezi cu familia. Iar când a fost pe Pro TV înaintea Crăciunului, a fost lider de audienţă. S-a „bătut” cu nişte programe, şi un meci de fotbal foarte important! A fost ca un blockbuster. Asta m-a şi bucurat, pentru că în condiţiile astea, la el s-au uitat aproape 2 milioane de oameni. De asta zic, ce va câştiga şi Oradea în urma acestui film, ce vom câştiga cu toţii, este că va rămâne un film de Crăciun extraordinar şi toţi vor zice: s-a filmat la Oradea.
– Sunteţi destul de legat de oraşul nostru. Aţi venit de câteva ori şi la Festivalul Internaţional de Teatru Oradea.
Pavel Bartos: Da, am fost de multe ori aici. Eu Oradea o ştiu de când eram student la Cluj şi am văzut evoluţia oraşului. Pentru că, de când eram student la Cluj veneam foarte mult la Festivalul de Teatru Scurt. De la Cluj am plecat actor la Satu Mare, şi am jucat şi din perspectiva asta mult la Oradea în spectacole. Apoi am fost la Timişoara, şi abia după aceea am ajuns la Bucureşti. Dar Oradea a fost tot timpul în triunghiul ăla. A venit acum la filmări actriţa Alina Chivulescu şi a zis: „Doamne, cum arată Oradea! Zici că sunt în altă ţară”. Era foarte încântată şi se uita la clădiri, la detalii, care nu au fost restaurate de faţadă. Se vor vedea minunat în film.
– Să ne așteptăm sa îl mai vedem pe regizorul Jesús del Cerro făcându-și subtil apariţia şi în Ramon2?
Pavel Bartos: Este un trademark. Deci, îl vom vedea! Mergem pe reţeta Tarantino, care şi el apare în ale lui filme. Este deja un patent al lui Jesús, să apară, şi culmea, acum va fi un orădean get-beget.
– Ramon a fost lider în topul cinematografelor şi lider de audienţă la TV. Cum credeți că va fi primit Ramon2?
Pavel Bartos: Da, acest film a fost cerut foarte mult şi de televiziune, şi de către platforme, şi cinematografe. De exemplu, a fost o chestie foarte frumoasă după ce a rulat în cinematografe – ne-au spus managerii – faptul că a revenit publicul care a dispărut din sălile de cinema, publicul de familie. După pandemie, familiile s-au refugiat în faţa televizoarelor, a platformelor. Noi i-am readus în cinematografe. Adică, să vezi bucurându-se patru generaţii la un loc! Ne spuneau oamenii: „atât de fericit sunt că pot să vin cu copilul, fără să am teama că… şi să pot să râd cu el”. Le creem oamenilor timp de calitate împreună. Iar ăstalalt, credeţi-mă, are şi multă emoţie, iar în ceea ce priveşte comedia am turat un pic motoarele, şi va avea şi foarte multă acţiune. Deci, este un film minunat! Şi iarăşi este un film pentru copilul de 3 ani, până la cel de 103 ani.
– Aţi plusat un pic în Ramon pe mass media şi influencerii care erau cu un pas în faţa poliţiştilor. În Ramon 2 pe cine veţi taxa?
Pavel Bartos: Noi nu taxăm, pentru că, într-un final tot Poliţia rezolvă cazul. Ideea este că la un moment dat ai nevoie de sprijinul acestor cetăţeni, şi noi mergem pe puterea exemplului. Adică fiecare, acolo unde suntem, putem să facem un bine. Pentru că tot timpul aşteptăm altcineva să ne rezolve problemele, de altundeva să vină mântuirea. Dar eu am învăţat în viaţă că dacă tu, în bucăţica ta îţi faci lucrul, şi încerci tu să rezolvi problema, vei vedea că în jurul tău vei „forţa” oamenii să facă acelaşi lucru. Şi atunci, toate lucrurile se rezolvă.
– E foarte adevărat că de multe ori pe stradă se întâmplă lucruri, şi lumea nu are nicio reacţie.
Pavel Bartos: Da, dar ideea e ca prima dată să se sesizeze acest lucru! Şi atunci noi am mers pe această idee. Nu te poţi depărta de societatea în care trăieşti. Imediat totul se poate filma, totul poate deveni viral. Adică, până ajung autorităţile, un organ al statului, tu fiind de faţă, poţi să ai o reacţie rapidă. Noi credem foarte mult în valorile omului onest şi bun. La un moment dat ne întreba cineva de ce Ramon poate fi un super erou. Şi am zis: pentru că în ziua de azi, să fii un om cinstit, bun, şi să vrei să faci bine, sunt principalele calităţi ale unui super erou. Şi asta face Ramon în continuare chiar dacă nu îi iese tot timpul cum ar vrea. Pentru că aşa-i filmul.
– Premiera am înţeles că va fi în noiembrie, în preajma Crăciunului.
Pavel Bartos: Da, şi va fi foarte frumos pentru că premiera va fi aici, la Oradea. Va fi ceva aparte. În primul rând pentru că vreau să le mulţumesc special tuturor bihorenilor, tuturor orădenilor, şi celor care ne-au ajutat, pentru că merită să se simtă speciali. Oradea câştigă un film foarte frumos!
Trimite articolul
X136000 de euro aruncați pe apa Sâmbetei. Pentru s subproductie. Încă o nazbatie penala a celor de la Visit Oradea. La fel de paguboasa și de fără miza ca și 21 de rubini a analfabetului popa Mega.