Din echipă face parte si bihoreanul Adrian Ionuț Bogdan. Tinerii sunt pregătiți la Centrul de Negocieri Internaționale de către conf. dr. Gabriela Ciot, profesor la Facultatea de Studii Europene și fost Secretar de Stat pentru Afaceri Europene al României. Studenți de la cele mai prestigioase universități de pe mapamond – Harvard, Oxford, Columbia, Standford, Viena sau Universitatea „George Washington” sunt prezente în competiție. După ce a aflat că a fost selectat să intre în competiție, Adrian Ionuț Bogdan ne-a acordat un interviu.
[eadvert]
-JB: Ce este The Negotiation Challenge 2022 (TNC)?
-Adrian Ionuț Bogdan: TNC este cea mai veche și prestigioasă competiție din domeniul negocierilor la nivel internațional și implică studenți din domeniul de studiu al diplomației și procesului de negociere. TNC găzduiește în fiecare an echipe de studenți de la cele mai prestigioase universități din lume, cum ar fi Harvard, Oxford, Columbia, Standford, Viena, Universitatea George Washington, iar în acest an, și Universitatea Babeș-Bolyai.
-JB: Cum a decurs selectarea și admiterea?
-A.I.B.: Am fost selectați din cadrul Centrului de Negocieri Internaționale al facultății noastre, pentru a forma o echipă de trei membri, iar mai apoi, în acest format ne-am înscris în Competiția de Negocieri. Evaluarea aplicării noastre în TNC 2022 s-a făcut pe considerente profesionale, care țin de experiența noastră în ceea ce privește domeniul negocierilor, iar admiterea a reprezentat un moment foarte important pentru noi.
-JB: Ce ne poți spune despre participarea voastră?
-A.I.B.: Mă bucur să spun că este o frumoasă premieră pentru România, Universitatea Babeș-Bolyai și nu în ultimul rând, Facultatea de Studii Europene și Centrul de Negocieri Internaționale, din care facem parte. TNC este numit neoficial, la nivel internațional, drept Campionatul Global de Negocieri, iar faptul că după 15 ani de la crearea acestei competiții, România va fi pentru prima dată reprezentată este un lucru care nu poate decât să ne bucure și să ne responsabilizeze. Sper ca această participare a României la ediția 2022 a TNC să fie continuată și la edițiile viitoare.
-JB: Cine este coordonatorul echipei voastre?
-A.I.B.: Fiind toți trei colegi, sunt sigur că vom avea parte de o colaborare excelentă în cadrul echipei, iar pentru coordonare avem oportunitatea deosebită de a fi mentorați și sprijiniți de doamna conf. dr. Gabriela Ciot, profesor la Facultatea de Studii Europene și fost Secretar de Stat pentru Afaceri Europene al României. Cu o vastă experiență în domeniul negocierii, doamna Gabriela Ciot ne oferă o pregătire teoretică cât se poate de eficientă și calitativă în domeniul negocierii, dar și una practică în cadrul Centrului de Negocieri Internaționale pe care îl coordonează.
-JB: Cu ce gânduri porniți, tu și colegii tăi, în cadrul acestei competiții?
-A.I.B.: Fiind o competiție de o asemenea anvergură și cu studenți de la atât de multe universități de prestigiu din lume, suntem bucuroși de faptul că ne-am calificat și ne pregătim pentru a reprezenta cât mai bine România în cadrul acestui campionat. Sperăm la rezultate cât mai bune, însă suntem conștienți de magnitudinea și dificultatea etapelor și probelor din cadrul TNC.
-JB: Care sunt așteptările tale, Adrian, în ceea ce priveste participarea la The Negotiation Challenge și ce te pasionează în domeniul negocierilor?
-A.I.B.: Personal, pot spune că sunt onorat că pot reprezenta România alături de colegii mei, în cadrul acestei competiții. Mă aștept să avem o participare cât mai profesionistă, însă așteptăm să vedem care vor fi probele și în ce vor consta acestea. Din punct de vedere profesional, domeniul negocierilor este unul foarte complex, însă interesant și animat de o dinamică și complexitate aparte. Fiind un pasionat al domeniului relațiilor internaționale, consider procesul de negociere ca fiind cea mai importantă componentă a diplomației. Azi, pe fondul tensiunilor tot mai crescânde de la granița ruso-ucrainieană, ne dăm seama de rolul crucial pe care negocierea ar trebui să îl aibă în aplanarea și rezolvarea conflictelor globale.
-JB: Mulțumesc și succes, din toată inima!
Tânăr din Țețchea, student la UBB, nominalizat la Premiul Excellentia 2021
Citiți principiile noastre de moderare aici!