Intervențiile au loc în cadrul simpozionului cu tema „Malformațiile urologice și infecțiile urinare la copil. Indicații terapeutice actuale”. Evenimentele din zilele de 23 și 24 august 2021 de la Oradea au fost oganizate la inițiativa prof. dr. Gheorghe Bumbu.
Programul celor două zile cuprinde o serie de intervenții chirugicale, între care una – cea care s-a făcut în dimineața zilei de 23 august 2021, este o premieră. Este vorba de o operație pentru epispadias, o malformație a uretrei la băieți. Pacientul operat este un copil de doi anișori. Alte operații vor fi pentru hipospadias distal și criptorhidie dreaptă.
„Pe noi, chirurgii pediatrici din cadrul Spitalului Municipal din Oradea, ne bucură pentru că ne ajută foarte mult din punct de vedere profesional. Domnul profesor Gheorghe Bumbu întotdeauna a fost un apropiat al secției noastre, împreună cu care am reușit să manageriem corect patologia chirurgicală urologică pediatrică”, a declarat dr. Daniel Băloiu.
Operația efectuată luni, 23 august 2021, este o operație care nu s-a mai efectuat la Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea. Epispadiasul este un tip rar de malformație a penisului în care uretra se termină într-o deschidere pe fața superioară a acestuia.
„Este o deschidere aberantă a uretrei care face ca evoluția, dezvoltarea, să fie grevată de foarte multe incidente”, a explicat dr. Daniel Băloiu.
Din echipa operatorie face parte și dr. Mircea Ardelean de la Spitalul Leitender Oberarzt Uniklinikum din Salzburg (Austria).
[eadvert]
„Noi, chirurgii pediatrici din țară, îl știm foarte bine pe dr. Mircea Ardelean. Întoteauna a fost un apropiat al nostru și un coleg care s-a implicat foarte mult în activitatea profesională și în dezvoltarea disciplinei noastre”, a spus dr. Băloiu.
Primul pacient operat este din Bihor. De altfel, toți copii operați în aceste zile sunt din Oradea și din județ. Ei provin din diferite medii: copii instituționalizați sau din familii normale.
Prin echipamente speciale, intervențiile chirurgicale din cele două zile sunt transmise live, între orele 9 și 12, astfel la ele asistă medicii orădeni, dar și medici din toată țara. În cadrul seminarului sunt organizate și mese rotunde la care iau parte toate cadrele medicale interesate.
„Întâlnirea are două teme foarte importante, extrem de delicate în tot ceea ce înseamnă diagnostic sau strategie terapeutică. Este o întâlnire interactivă, în care dorim să vorbim, să schimbăm idei, păreri, impresii, care cu siguranță vor fi extrem de importante pentru desfășurarea acestui congres și de care vor beneficia necondiționat micuții pacienți”, a spus dr. Gheorghe Bumbu.
Pentru performanță
Managerul Spitalului Municipal, Laurențiu Chiană, a spus că manifestarea se adresează copiilor cu malformații congenitale din sfera urologică și va contribui la creșterea performanței medicilor orădeni pentru a aprofunda unele operații de mare dificultate.
„Una dintre operații nu s-a mai făcut în Spitalul Municipal din Oradea, dar s-au mai făcut în alte centre din țară. Beneficiem de aportul și suportul profesional al dr. Gheorghe Bumbu și dr. Mircea Ardelean, care, la Salzburg, efectuează în mod curent astfel de operații foarte, foarte dificile. Pacienții sunt cu vârste foarte mici. Copilașul care va fi operat astăzi are doi anișori. Copiii operați provin din toate mediile sociale, inclusiv o fetiță instituționalizată va fi operată, probabil mâine. De acum încolo, pot să garantez comunităţii orădene, bihorene şi nu numai, că performanţa Spitalului Municipal este o preocupare constantă a managementului instituției”, a spus Laurenţiu Chiană.
Trimite articolul
XOradea a avut intotdeauna medici de prima mana, multi profeseaza in capitala, iar altii au ramas acasa sa faca minuni. Este nevoie de medici (chirurgi) dedicati peste tot in tara., de asemenea si echipamente pe masura.
-
A avut pe dracu sa-i duca cu pupincurismele voastre si lauda la tot pasul pentru nimic !
da pana acuma ce s-au facut ? :)))))))