Însă, ceea ce părea a fi o problemă simplă s-a transformat rapid într-o provocare medicală complexă. După investigațiile medicale, s-a descoperit că pacientul avea un corp străin metalic în peretele lateral al gâtului, la nivelul fosei infratemporale.
[eadvert]
Era vorba despre o bucățică de sârmă de aproximativ 2 centimetri lungime și 0.30 milimetri în diametru, retenționată într-un mod delicat în musculatura din interiorul ramurii ascendente a mandibulei. Chirurgii au încercat inițial să extragă corpul străin folosind metodele clasice, însă fără succes, spune Lisa Crăiuț, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean din Oradea. Poziționarea dificilă a acestuia, împreună cu riscul ridicat al intervenției, a necesitat o abordare diferită.
„Fiind înfipt în mușchi, într-o zonă greu accesibilă și cu multe elemente anatomice importante, s-a decis să se încerce în premieră asistarea imagistică a intervenției prin ghidaj fluoroscopic, o metodă ce permite vizualizarea în timp real a zonei afectate și a manevrelor chirurgicale în timpul operației”, a explicat Crăiuț, precizând că intervenția a fost realizată în cadrul Compartimentului de Radiologie Intervențională.
Conform dr. Sebastian Boancă, medic primar radiologie și imagistică medicală, această tehnică a permis echipei chirurgicale să localizeze precis corpul străin și să efectueze manevrele necesare cu cea mai mare precizie. Procedura, care în mod normal ar fi durat mai multe ore, a fost realizată în doar 3 minute, datorită intervenției precise ghidate imagistic.
Cu ajutorul acestei abordări hibride, medicii au eliminat corpul străin din mandibula pacientului fără complicații semnificative. Echipa de specialiști care a făcut posibilă această intervenție a fost formată din medici de la Compartimentul de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială, Compartimentul de Radiologie Intervențională și Secția Clinică ATI I.
Echipa operatorie a fost compusă din dr. Alexandru Precup (specialist chirurgie orală și maxilo-facială), dr. Bogdan Bumbu (medic pimar chirurgie dento-alveolară) și dr. Sorin Tripe (medic primar chirurgie orală și maxilo-facială). Aceștia au lucrat împreună cu echipa de radiologie intervențională compusă din dr. Dan Mihoc, dr. Sebastian Boancă și dr. Călin Morgovan, medici primari de radiologie și imagistică medicală.
Intervenția s-a realizat sub anestezie generală, pacientul fiind supravegheat de dr. Călin Timar, specialist în cadrul secției Clinice ATI I. Pacientul a avut o evoluție favorabilă și a fost externat în scurt timp după operație.
Trimite articolul
XSuper! Felicitări echipei!
Felicitari intregii echipe!