Ameninţarea secării lacului cu nuferi din 1 Mai obligă la măsuri disperate pentru salvarea a ce se mai poate. Scăderea nivelului apei din lac şi răcirea acesteia ameninţă i-au motivat pe specialiştii de la Secţia de Ştiinţe ale Naturii din Muzeul Ţării Crişurilor să mute câtave exemplare din cele două specii unice în lume, care trăiesc doar în acest loc – roşioara lui Racoviţă şi melcul termal, în acvarii.
„Temperatura optimă pentru aceste specii este cuprinsă între 27 şi 34 de grade. Când am fost să luăm peştii, chiar în ziua în care s-a stârnit viscolul din februarie, apa avea 14 grade”, spune muzeograful Adrian Gagiu. Acesta consideră că la aceste temperaturi peştişorii ar putea supravieţui dar, neavând condiţii optime, e posibil să nu se înmulţească. Şi asta presupune un pas important înspre stingerea speciei. Asta, evident, cu condiţia ca lacul să nu sece, ceea ce ar putea duce la dispariţia rapidă tuturor exemplarelor din lac.
Primul acvariu
Întâmplarea face ca Muzeul Ţării Crişurilor să fie beneficiarul unui proiect prin care se angajase dă amenajaze vivarii în noul sediu de pe strada Armatei Române. „În cadrul proiectului pentru vivarii au fost prevăzute, printre celelalte acvarii şi unul didicat biotopului termal din Rezervaţia Pârâul Peţea, speciilor endemice Scardinius Racovitzai (roşioara termală sau al lui Racoviţă, n.r.) şi melanopsis parreyssii (melcul termal, n.r.). Avcariul pentru acestea a fost realizat acum, cu anticipaţie, în situaţia aceasta dramatică a rezervaţiei ameninţate cu dipariţia. Este o măsură aproape disperată pentru a avea rezerva genetică necesară pentru o eventuală repopulare, în eventualitatea că situaţia se va degrada şi mai mult”, spune muzeograful. Acesta insistă că mutarea peştişorilor şi a melcilor din habitatul lor natural în acvariul de la Secţia de Ştiinţele Naturii nu reprezintă, nici pe departe, o soluţie la dezastrul natural din 1 Mai.
Cristina Ghilea
Citiți principiile noastre de moderare aici!