50 de șoferi, 128 de muncitori, 1.100 tone de material antiderapant solid, 6.000 de litri de clorură de calciu și 1.000 de kg de clorură fulgi de magneziu, acestea sunt cifrele intervenției de deszăpezire efectuată de RER Ecologic Service.
Începând de marți, ora 16:20, RER a intervenit cu 24 de utilaje dotate cu plug și sistem de împrăștiere material antiderapant. Potrivit directorului RER, Florin Gontariu, s-a intervenit pe arterele principale de pe axa de urgență I, urmate de cele din urgența II, pentru ca apoi să se revină la axa I din cauza ninsorii abundente.
În jurul ore 02:00 a fost oprită activitatea de împrăștiere de material antiderapant și s-a intervenit cu plugurile de deszăpezire pe străzile de pe axa de urgență I. „Până la ora 05:00 dimineața, când ninsoarea s-a mai domolit, s-a revenit de 3 ori cu plugul pe arterele principale”, precizează directorul RER.
Începând de miercuri dimineața s-a reluat activitatea de împrăștiere de material antiderapant pe axele I și II și se lucrează în continuare pe străzile din cadrul axelor III și IV. Totodată, 126 de muncitori intervin pentru deszăpezirea stațiilor de transport public în comun, a trotuarelor și podurilor.
În condițiile în care nu va mai ninge, Florin Gontariu estimează că până miercuri la orele amiezii vor fi finalizate acțiunile de deszăpezire.
Reamintim că deszăpezirea se efectuează după un sistem în care străzile sunt împărțite pe patru categorii: urgenţa I presupune deszăpezirea arterelor principale, a căilor mijloacelor de transport în comun, a intrărilor şi ieşirilor din oraş; urgenţa a II-a presupune intervenţia pentru deszăpezirea căilor de legătură dintre cartiere; urgenţa a III-a vizează toate străzile asfaltate din oraş, iar urgenţa a IV-a toate străzile neasfaltate din municipiu.
Spațiul pietonal, regim special
Pavajul din Piața Unirii și spațiile pietonale din zona centrală sunt deszăpezite de angajații RER cu soluții speciale. Pentru piatra albă se folosește clorură de fulgi de magneziu, iar restul sunt curățate cu clorură de calciu.
Amenzi
Cetățenii sunt obligați să îndepărteze zăpada şi gheaţa de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea, altfel fiind pasibili de amenzi.
Poliția Locală poate aplica, pentru nerespectarea acestor obligaţii, sancţiuni contravenţionale cu amenzi cuprinse între 500-2000 lei pentru persoane fizice şi 1500-2500 lei pentru persoane juridice.
Niciun drum închis în județ
Biroul de presă al CJ Bihor precizează că toate utilajele celor cinci companii responsabile pentru deszăpezire au fost mobilizate în teren. Cele mai mari probleme s-au înregistrat pe raza localităților Șimina și Telechiu.
De asemenea, cursele regulate de autobuze care fac legaturile intre localitatile judetului au pornit la timp dar s-au inregistrat mici intarzieri datorita conditiilor meteo, precizează CJ Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!