Un proiect ce ar aduce internet transfrontalier de mare viteză în comunele din jurul Oradiei ar trebui finalizat în acest an. Este vorba despre comunele Borş, Cetariu şi Biharia – controlate de UDMR, comune ce s-au asociat cu Consiliul Judeţean pentru accesarea unui proiect Hu – Ro realizat de judeţul Bihor împreună cu Microregiunea Bekes din Ungaria. Proiectul este intitulat „Boundless World – Lume fără frontiere – construirea unei rețele de fibră optică între Microregiunea Békés și județul Bihor”.
„Obiectivul principal al cooperării este realizarea unei investiții moderne de comunicare, care constă în 90 kilometri de rețea de fibră optică tip NGA (next generation access), la care vor putea fi conectați mai mulți furnizori de servicii. În esenţă acest proiect creează o reţea prin care va putea fi furnizat internet de mare viteză, generaţia următoare şi toate administraţiile beneficiare se vor putea conecta la aceasta”, ne informează Horia Carţiş, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Bihor. Administraţia judeţeană precizează că în prezent localităţile ţintă au o lăţime de bandă redusă.
Cum în exerciţiul bugetar 2007 – 2013, Ungaria a avut unitatea centrală de implementare a proiectelor – la Budapesta – şi în acest proiect, partea maghiară a fost lider de proiect. Din bugetul total al proiectului, puțin peste 1 milion de euro, partenerilor din România le revine suma de 275.000 euro (din această sumă 98% este finanțarea nerambursabilă de la UE, 2% fiind contribuția proprie a partenerilor).
Se aşteaptă după guverne
Potrivit celor transmise de CJ Bihor, lucrările de investiții sunt în proporţie de 97% executate. Însă, chiar dacă proiectul trebuia finalizat până la finalul anului trecut, acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece este necesară încheierea unui memorandum între guvernele român şi maghiar. Acesta ar trebui „să reglementeze modalitatea în care această fibră optică funcţionează şi se contectează având în vedere faptul că ea traversează graniţa celor două state”. Interconectarea se va face pe graniţă, în două module ce sunt construite. „Acest memorandum a fost conceput de către cele două state şi parcurge traseul necesar de semnături la nivel de fiecare guvern, urmând ca în perioada următoare după ce acesta intră în vigoare să fie executat şi restul de 3% din lucrări”, ne transmite Horia Carţiş.
Rețeaua va deservi în primul rând instituțiile publice din localitățile participante, a căror racordare la rețea este prevăzută în proiect. Însă beneficiarii indirecți ai acestui proiect sunt societățile comerciale de pe teritoriul unde se va realiza reţeaua – localităţile Borș, Santăul Mic, Santăul Mare, Biharia, Cauaceu și Cetariu, ce vor fi interconectate, astfel, cu reţeaua de telecomunicaţii din Ungaria. „În funcție de extinderea gamei de servicii şi desfăşurarea de infrastructură de bază apar noi oportunități pentru societățile comerciale din zona de implementare a proiectului, atât în interiorul, cât și dincolo de frontiera de stat”, explică CJ Bihor, printr-un comunicat. Alţi potenţiali beneficiari sunt asociaţiile nonguvernamentale şi non profit, precum şi populaţia din localităţile ţintă.
Deocamdată, proiectul nu are în vedere o reţea de tip intranet, însă vor exista posibilităţi tehnice pentru aşa ceva. Furnizorul serviciilor de internet nu a fost stabilit încă, formula prin care acesta va fi desemnat urmând a fi comunicată de către Ministerul Telecomunicaţiilor.
„Boundless World” în cifre
Proiectul de instalare a fibrei optice Bekes – Bihor presupune instalarea a:
a. 28.739,00 m cablu cu 24 fibre optice, din care:
– 28.329 m instalat subteran în conducte HDPE în săpătură.
– 410,0 m în rezerve şi in clădiri.
b. 8.360 m cablu cu 48 fibre optice, instalat în intravilanul localităţilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!