Orădenii pot asista vineri şi sambata la expunerile din cadrul Conferinţei Internaţionale „Sociologia europeană: noi provocări şi oportunităţi”.
Programul postat pe site-ul www.conference.arsociologie.ro anunţă lucrările a 210 de sociologi din România, Ungaria, Bulgaria, Italia, Grecia, Republica Moldova, Slovenia şi Spania, toate orientate pe studierea noilor provocări ale societăţii actuale. Enumerăm doar câteva de pe plan naţional: economia socială, angajări, reforma şcolară, discriminarea pe piaţa muncii, educaţia şi comportaentul online, violenţa în şcoli, drepturile copilului, prevenirea delicvenţei juvenile, prevenirea conflictelor între rromi şi non-rromi, cultura rromă, lumea rurală şi urbană, teografie etc.
În deschidere, Floare Chipea, decanul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, a subliniat că evenimentul poartă girul Asociaţiei Europene de Sociologie şi al vicepreşedintelui acestei asociaţii, Roberto Cipriani, prezent la Oradea.
Sociologie anti-criză
„E nevoie de tot mai mutlă sociologie ca reflecţie asupra vieţii sociale. Sociologia s-a născut din nevoia d ea explica schimbăriel profunde şi pentru a contribui la formarea unor societăţi mai bune”, a mai spus prof. univ. dr. Floare Chipea. Apoi, amfitrioana a punctat rolul liderilor de instituţii în aplicarea ştiinţelor sociologice, şi le-a dat cuvântul, nu înainte de a aminti că imediat după instalarea sa la şefia Poliţiei Bihor, Liviu Popa a cerut Facultăţii un studiu sociologic despre imaginea poliţiştilor în ochii bihorenilor.
„Transformările politice, economice şi demografice ne obligă să ne aplecăm asupra studiilor din munca sociologilor, care sunt utile pentru a înţelege mai uşor ce se întâmplă şi pentru a previziona ce va fi în viitor. Această manifestare deosebită va reverbera în societatea din Bihor şi nu numai”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa.
„Sunteţi cei care daţi azimutul societăţii româneşti. Ar trebui să fiţi mai ascultaţi în această nebunie politică şi în acest tumult social pe care-l trăim cu toţii. Această conferinţă va da puncte de referinţă pentru Universitatea Oradea şi pentru Societatea Academică din România”, a punctat şi prefectul Claudiu Pop.
De la prezidiu a mai cuvântat rectorul Universităţii Emanuel din Oradea, Paul Negruţ, care a evidenţiat necesitatea „glocalizării”, adică a globalizării prin includerea armonioasă a identităţii locale, precum şi a nevoii de comunicare non-violentă dintre orice fel de grupuri.
În finalul deschiderii, preşedintele Senatului Universităţii Oradea, Sorin Curilă, a amintit că „ideile mari nu vin din laborator, ci doar sunt puse acolo în ordine” şi a apreciat că organizarea Conferinţei e benefică Universităţii Oradea cât şi tuturor participanţilor prin oportunităţile oferite.
Conferinţa e organizată de Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, Asociaţia Română de Sociologie, Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române şi Casa Corpului Didactic Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!