Elevii Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea s-au alăturat statelor membre Consiliului European şi au participat la a XVI-a ediţie a Săptămânii Educaţiei Globale. Tema din acest an, aleasă la nivel european, a fost „Securitatea alimentaţiei”. Astfel, în perioada 17-21 noiembrie, elevii de la „Aurel Lazăr” au desfăşurat mai multe activităţi, printre care „Adoptă un stil de viaţă durabil!”, „Mănâncă sănătos pentru o planetă sănătoasă!”, „Responsabilizare socială. CSR”, „Hrană sănătoasă pentru corp sănătos”, „Controlul și securitatea produselor alimentare”, „Vreau să trăiesc sănătos!”. Concret, elevii au participat cu entuziasm şi bucurie la dezbateri privind alimentația sănătoasă și responsabilizarea socială, au învățat că protejând mediul pot avea o hrană mai bună, că citind etichetele de pe produsele alimentare vor fi informați corect, vor ști ce mănâncă, vor ști ce să aleagă și dacă produsul corespunde nevoilor lor, au realizat o expoziție cu produse bio și apoi le-au degustat. Pe scurt, ei au înțeles că trebuie să aibă un comportament responsabil față de propria sănătate și față de sănătatea semenilor.
Sfaturi competente
„În proiect au fost implicaţi direct 46% dintre elevii liceului (263 elevi), primind sfaturi competente de la domnii comisari Traian Bejan și Zoltan Vegh de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bihor”, a mai precizat prof. Turcaş.
Activitățile au fost organizate de profesorii Elvira Groza, Laura Lup, Nicoleta Blaj, Elena Dumitraș, Vasile Juncu, Mihaela Băguț, Cristina Brădău, Rodica Potre, Livia Ghiurcuța și Rodica Turcaș.
Profesorii şi elevii lăzărişti şi-au propus să extindă proiectul pe durata întregului an şcolar.
„Proiectul a avut ca scop promovarea cetăţeniei globale active, prin a acorda tuturor elevilor posibilitatea de a cunoaşte, de a interacţiona şi de a se implica în activităţi, în vederea consolidării ideii de responsabilitate. Motto-ul proiectului din acest an a fost: «Dacă dorim să continuăm a trăi pe această planetă este nevoie de o schimbare de atitudine » – Albert Einstein”, a spus prof. Rodica Turcaş, coordonatorul de proiecte şi programe educative al Liceului Teoretic „Aurel Lazăr”.
Educaţia globală urmărește promovarea şi interiorizarea valorilor, ca: respect, libertate, drept, pace, egalitate, solidaritate, prin formarea şi externalizarea unor atitudini de autorespect, respect pentru ceilalţi, interes pentru probleme globale, abordare critică, implicare şi acţiune constructivă, responsabilitate socială.
Citiți principiile noastre de moderare aici!