Peste 60 de mămici, multe cu soţii lor, au umplut miercuri spre seară sala de la etajul I de la Hotelul Hilton, doar ca să afle noutăţi despre momentul naşterii şi despre importanţa recoltării de celule stem la naştere. Seminarul „7 pași pentru a fi pregătită când mergi la maternitate” a fost organizat de către Spitalul Pelican Oradea, cu scopul de a informa cât mai multe cupluri despre marele moment al venirii pe lume a unui nou membru al familiei.
De la medici
Dr. Liana Antal, şefa secţiei de obstetrică-ginecologie a Maternităţii Pelican a descris unitatea, iar dr. Camelia Rusu, medic primar neonatologie, a vorbit despre secţia de neonatologie de la acelaşi spital. Celor prezenţi li s-au explicat „7 pași pentru a fi pregătită când mergi la maternitate”. „Sunt convins că nașterea «modernă» a secolului 21, trebuie bazată pe dovezi, nu medicalizată și programată excesiv, singurul scop fiind beneficiul copiilor noștri. Cuplurile trebuie să aibă acces la informații, să fie susținute, pentru a le ajuta să se bucure de aceste momente unice în viața lor”, a declarat dr. Bogdan Cioată.
Ioannis Kountouris, unul dintre invitaţii vorbitori, lucrează din 2002 în sectorul sănătății și a coordonat proiecte importante din acest sector. Experiența lui internațională vine din 3 țări și de pe două continente. Kountouris e unul dintre inițiatorii proiectului Stem Cells Bank, participând activ în alegeri strategice ale băncii și în comunicarea beneficiilor biotehnologiei de ultimă generație. Deprinderea limbii române i-a permis să comunice cu familiile din România în mod direct.
Ce au aflat
La finalul seminarului, cei prezenţi au aflat despre diferenţe între maternităţi de stat şi private, dintre nașterea naturală, prin cezariană şi naşterea acasă. Femeilor li s-a explicat ce se întâmplă în momentul internării, de ce acte au nevoie, cum se intocmește certificatul constatator al nașterii, certificatul de naștere al copilului, cum se desfășoară nașterea, cum se recoltează celulele stem printr-o procedură foarte simplă şi inofensivă din cordonul ombilical, chiar la nașterea micuțului, ce se întâmplă după naștere, ce e bine să mănânce, cum să se spele, cine poate vizita lăuza şi ce are voie să îi aducă, când și cum se face externarea, cum se pregătește casa ca să te primească, cum să te fereşti sau să treci mai uşor peste depresia post-natală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!