Săptămâna trecută, aceasta le-a prezentat şcolarilor câteva aspecte din viaţa şi activitatea unui speolog.
La întâlnirea cu invitata au luat parte elevii claselor a VIII-a B şi a VII-a A şi micuţii clasei a II-a A, însoţiţi de profesorii Flore Nicolae Tatiana Cucer şi Alina Zaha. Celor mici li s-a alăturat învăţătoarea Simona Vancea, membră a Clubului de Speologie „Cristal” din Oradea.
Cristina Ianc le-a explicat elevilor ce înseamnă speologia, cine a fost fondatorul biospeologiei (Emil Racoviţă – n.r.), date despre Institutul de Speologie de la Cluj-Napoca, care este echipamentul unui speolog şi, mai pe larg, la ce fel de activităţi participă el (căutarea şi explorarea peşterilor, cartarea lor, decolmatarea unor peşteri, studierea faunei din peşteri şi a formaţiunilor carstice descoperite).
Curiozităţi
Aceste explicaţii au fost însoţite de prezentarea unor imagini ilustrative prin videoproiecţie. De asemenea, copiilor le-au fost prezentate imagini din peşterile din Bihor şi li s-a vorbit despre importanţa descoperirilor de aici. De asemenea, cei prezenţi au aflat şi câteva reguli care trebuie respectate de către cei care fac drumeţii.
„Natura se poate întoarce împotriva omului dacă acesta nu îi respectă așa-zisele «legi nescrise». Iubitorii naturii sunt și ecologi: curăță natura și promovează păstrarea ei curată”, a spus Cristiana Ianc.
Elevilor li s-a dat posibilitatea să-i adreseze invitatei întrebări despre peşterile pe care le-a explorat. Elevii au fost curioşi să afle care a fost cea mai interesantă peşteră parcursă, de cât timp practică speologia, ce trebuie să faci ca să devii speolog.
„Ca să devii speolog trebuie să iubești natura și s-o respecți. Restul vine de la sine”, le-a spus Cristina Ianc elevilor.
La final, moderatoarea activității, prof. Vancea Simona, a prezentat sigla Clubului Cristal, precum și motto-ul acestuia, care are foarte multe semnificații: ,,Ajungem acolo unde mâna omului n-a pus niciodată piciorul!”.
Activitatea s-a derulat ca urmare a unui protocol de colaborare între Şcoala „Nicolae Balcescu” şi Clubul de Speologie Cristal, încheiat în cadrul proiectului „Eco-Şcoala”, care se desfăşoară pe o durată de doi ani (2010 – 2012) şi prin care instituţia de învăţământ doreşte să obţină Steagul Verde, ca o recunoaştere a activităţilor de promovare a vieţii într-un mediu sănătos şi curat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!