Prin urmare, prezenţa femeilor la acest program naţional ce se derulează în Bihor prin Spitalul Judeţean şi Spitalul Pelican, cu concursul mai multor puncte de lucru şi a doctorilor de familie, lasă de dorit.
Situaţia actuală
Cel puţin aşa reiese dintr-un comunicat de presă transmis mediei locale de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. Aceştia informează că în 26 de unităţi administrativ-teritoriale, toţi medicii de familie titulari ai cabinetelor existente sunt în contract cu o reţea de screening: oraşul Nucet şi comunele: Aştileu, Auşeu, Avram Iancu, Balc, Borod, Borş, Brusturi, Buduslău, Câmpani, Cărpinet, Cefa, Ciumeghiu, Diosig, Girişu de Criş, Lugasu de Jos, Lunca, Remetea, Sălard, Şinteu, Tamăşeu, Tăuteu, Ţeţchea, Tileagd, Tulca, Vadu Crişului.
În schimb, medicii DSP au descoperit şi zone din judeţ unde niciun medic de familie nu este în contract cu o reţea de screening: oraşul Vaşcău şi comunele: Abram, Abrămuţ, Batăr, Boianu Mare, Budureasa, Bulz, Căbeşti, Capâlna, Cetariu, Cherechiu, Chişlaz, Ciuhoi, Cociuba Mare, Copăcel, Criştioru de Jos, Curăţele, Curtuişeni, Derna, Drăgăneşti, Drăgeşti, Finiş, Gepiu, Husasău de Tinca, Ineu, Lazareni, Lazuri de Beius, Madaras, Nojorid, Pietroasa, Pocola, Rieni, Rosia, Săcădat, Sălacea, Sânnicolau Român, Sântandrei, Sârbi, Şimian, Şoimi, Spinuş, Suplacu de Barcău, Tărcaia, Tarcea, Tinca, Toboliu, Uileacu de Beius, Vârciorog, Viişoara.
Inspectorii sanitari speră că aceşti medici de familie să se afle totuşi în proces de semnare a unui contract cu o reţea de screening pentru a putea oferi apoi serviciile doamnelor şi domnişoarelor ce vor să afle dacă au sau nu cancer de col uterin.
În afara zonelor menţionate mai sus, rata de participare a medicilor de familie la activităţile de informare şi consiliere în cadrul screeningului pentru cancerul de col uterin este cuprinsă între 9% şi 85% din totalul medicilor existenţi, au informat dr. Daniela Rahotă (directorul DSP Bihor) şi dr. Zoia Bitea (directorul adjunct DSP Bihor).
Situaţia de la Oradea e oarecum mai bună, din moment ce, conform datelor de la DSP, 78% din cabinetele medicilor de familie pot acorda servicii de consiliere şi informare pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin.
Apel
Şefii DSP Bihor fac apel la doctorii de familie să semneze contract de colaborare cu una dintre cele două reţele ce aplică programul naţional şi să se implice activ fiindcă „existenţa structurilor de screening fără o funcţionare adecvată nu aduce beneficii pentru populaţia arondată”.
La fel, reprezentantele sexului frumos din Bihor, de vârstă eligibilă (25 şi 64 ani) pentru acest program naţional demarat de Ministerul Sănătăţii în toată ţara sunt invitate să se prezinte la medicul de familie pentru ridicarea formularului şi apoi să se prezinte la unul din centrele din program pentru a li se recolta materialul citologic celular.
Citiți principiile noastre de moderare aici!