200 lei de la stat şi minimum 200 de lei de la firma cu care elevul încheie un contract individual de practică ar urma să primească absolvenții de clasa a VIII-a care optează pentru o meserie în sistem dual.
La Colegiul Ciordaș din Beiuș calificările în sistem dual vizează meserii precum cea de electromecanic sau operator CNC, la Liceul Teoretic din Cadea, poți să optezi pentru meseria de sudor. Chiar dacă CJ Bihor a desfășurat o adevărată campanie pentru a explica avantajele acestui sistem, purtătorul de cuvânt al președintelui CJ Sandor Pasztor, Adrian Simon spune că :„Nu ne putem lăuda cu ocuparea locurilor. Aproximativ 50 de locuri au fost ocupate din totalul de 80. Șteiul stă cel mai bine la acest capitol. Vom continua campania și în august”.
La Colegiul Unirea din Ștei, copiii se pot specializa în domeniile: mecanic auto, tinichigiu, vopsitor auto. Pentru ca învățământul dual să devină atractiv, trebuie să se schimbe mentalitățile părinților care cred că elevii au un viitor mai bun în licee.
Dacă la finalul învățământului dual, tânărul vrea să obțină o diplomă de bacalaureat cu care să își aprofundeze studiile într-o universitate, el poate să se înscrie după școala duală în clasa a XI-a la un liceu pe care îl termină cu examenul de BAC.
Elevii care au pierdut înscrierea în iunie la școlile duale au la dispoziție o a doua etapă de înscriere în învățământul dual 2018, în perioada 31august–3 septembrie 2018.
Citiți principiile noastre de moderare aici!