Elevi din Oradea, dar și din județ, au posibilitatea de a descoperi noi oportunități, de a participa la seminarii, workshop-uri interactive și de a lua contact cu mediul de afaceri bihorean. Toate acestea se întâmplă în cadrul proiectului „Oradess” – Oradea Economic Summer School, derulat de Facultatea de Științe Economice din Oradea.
„«Oradess» este o școală de vară pentru elevi pe care o organizăm în două serii. Este, de fapt, un mijloc prin care vrem să venim în întâmpinarea elevilor de liceu, ca să le prezentăm facultatea, specializările și activitățile pe care le facem la Facultatea de Științe Economice. Aceasta este cea mai complexă din cadrul Universității din Oradea, pentru că înglobează mai multe forme de învățământ: de licență, cu frecvență și la distanță – în limbile română și engleză, de masterat, de asemenea, în română și engleză. În plus, avem trei domenii de doctorat. De fapt, suntem singura facultate din universitate cu trei domenii de doctorat. În același timp, suntem o facultate foarte orientată spre studenți și spre mediul de afaceri. Și pentru că majoritatea studenților sunt la «cu taxă», avem mare grijă să-i aducem și să ne ocupăm de evoluția lor profesională, pe durata studiilor, dar și după ce termină facultatea. Totodată, avem o mulțime de evenimente prin care îi aduce împreună pe actualii și foștii studenți”, a explicat prof. Alina Bădulescu, decanul Facultății de Științe Economice.
Impresii
Cele două școli de vară au loc în perioada 8-21 iulie, respectiv 15-28 iulie. La acestea participă câteva zeci de elevi din Oradea (Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu”), dar și din Aleșd (Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”) și Beiuș (Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”).
Proiectul a fost primit cu mult interes din partea elevilor, dovadă fiind participarea într-un număr mare, iar mărturie stau impresiile lor.
„Am simulat activitatea unui manager, am avut multe sesiuni de practică. A fost minunat”, a spus Antonia, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”.
„Mi-au plăcut profesorii, concursurile, iar orele au fost amuzante. Am învățat cu ce se mănâncă economia, cum să îți construiești o afacere, cum să o faci vizibilă și cum să ai succes în afaceri”, a explicat Cosmin Trif, elev al aceluiași Colegiu.
În schimb, pentru Georgia Moș, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, dincolo de aspectele teoretice, școala a fost un prilej de a-și face noi prieteni noi, de a-și depăși emotivitatea, dar și de a se exprima mai ușor în public.
Școala de vară a fost organizată și coordonată de cadrele didactice ale Facultății de Științe Economice, cu sprijinul unor studenți voluntari.
Profesoara Olimpia Ban, coordonator al proiectului, i-a ajutat pe liceeni să-și dezvolte gândirea managerială, dar și să se familiarizeze cu baza materială a instituției.
„Le-am arătat că în viață pot întâmpina și obstacole, însă cu un management bun pot să le depășească. Școala de vară a fost un bun prilej ca să vadă condiițiile, baza materială, să se familiarizeze cu cursurile, seminariile, să cunoască profesorii facultății, dar și să facă vizite la companii, unde lucrează sau fac practică mulți dintre absolvenții noștri”, a spus Olimpia Ban.
La finalul activității, absolvenții Facultății le vor prezenta liceenilor modelul de business, le vor vorbi despre experiențele lor și istoria din spatele afacerii pe care o gestionează.
Citiți principiile noastre de moderare aici!