598 de cereri pentru a deveni rentieri au fost depuse de către bihoreni până în prezent. Cele aproape 600 de cereri solicită acordarea desprijin pentru 2.039 de hectare din care 906 hectarea au fost înstrăinate şi 1.133 de hectare au fost arendate. „Din experienţa de anii trecuţi ne aşteptăm ca până la sfârşitul anului numărul dosarelor depuse pentru obţinerea de rentă viageră să ajungă la 700”, ne-a spus Janota Laszlo, şeful Biroului Judeţean de Rentă Viageră Bihor. Dosarele sunt trimise apoi spre aprobare Oficiului Naţional de Rentă Viageră. Persoanele care depun în anul 2009 dosarele primesc aprobarea până la sfârşitul anului. În perioada 15 ianuarie- 30 iunie aceştia trebuie să-şi ridice şi să-şi vizeze carnetele de rentier urmând ca din 1 aprilie şi până pe 31 august să se facă plata. „Banii se primesc prin Poştă sau sunt viraţi în cont bancar. Pentru dosarele pe 2009 se calculează renta de la data încheierii contractelor de arendă sau înstrăinare”, a punctat Janota Laszlo.
Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 euro pe an pentru fiecare hectar de teren agricol extravilan înstrăinat sau pentru care s-a încheiat acord cu investitorul şi echivalentul în lei a 50 euro pe an pentru fiecare hectar arendat.
Beneficiari
Conform normelor în vigoare, de renta viageră pot beneficia persoanele fizice în vârstă de peste 62 de ani care nu deţin în proprietate mai mult de 10 ha de teren agricol extravilan, pe care le înstrăinează prin acte între vii sau le arendează, total ori parţial, primind de la Oficiul Naţional de Rentă Viageră Agricolă carnetul de rentier agricol. De acest sprijin mai pot benificia şi persoanele pensionate pe caz de boală, gradele I sau II, care, chiar dacă nu au împlinit vârsta de 62 de ani, îşi dovedesc incapacitatea de a munci cu decizie de la comisia de expertiză medicală.
„Renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa având siguranţa unei surse viagere de venituri garantate de stat”, a spus şeful Biroului Judeţean de Rentă Viageră.
Renta viageră agricolă este personală, netransmisibilă şi încetează la data decesului rentierului agricol. În cazul arendării, renta viageră agricolă încetează în termen de 30 de zile de la data încetării contractului de arendare, dacă în acest interval rentierul agricol nu încheie un nou contract de arendare.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!