Al treilea curs de formare profesională gratuită pentru femeile defavorizate a debutat luni, 23 februarie, la sediul Asociaţiei Caritas Catolica Oradea. 28 de persoane vor învăţa cum să lucreze cu copiii şi vor obţine diplome de calificare în acest domeniu – diplome de baby sitter – recunoscute în toate ţările membre ale Uniunii Europene. Astfel, timp de trei săptămâni, cursantele vor participa la orele de teorie care se vor derula de luni până vineri (câte 8 ore/zi). După ce-şi vor însuşi noţiunile teoretice, cursantele vor face practică la Grădiniţa „Sfântul Ladislau” din Oradea.
„La orele de practică, cursantele vor fi împărţite în grupuri mici, formate din trei-patru persoane. Cursul va dura 360 de ore. În cadrul pregătirii teoretice, participanţii vor învăţa noţiuni legate de îngrijirea şi tratarea copiiilor, integrarea lor, în aşa fel, încât să cuprindă îngrijirea tuturor grupelor de vârstă, de la bebeluşi la copii mai mari. Vor mai învăţa despre comunicare, drepturile copiilor, dar şi despre normele legale aferente”, a declarat Zita Varga, una dintre instructoarele cursului.
Cursul a fost deschis de părintele Rajna Iosif, preşedintele Caritas Catolica, şi de Nagy Hortenzia, managerul proiectului în cadrul căruia se derulează cursul.
Atu la angajare
Unele dintre cursante au venit pentru o atestare în domeniu, dar şi pentru a învăţa cum să se poarte cu propriii copii. Femeile apreciază şi faptul că pot participa la curs în condiţii de gratuitate.
„Am venit la curs pentru că vreau să lucrez în domeniu. Eu mi-am depus deja dosarul pentru un post în creşă ca infirmieră, la Administraţia Social Comunitară Oradea (ASCO). Dosarul meu a fost acceptat, am fost la cele două probe care s-au dat, dar una din cerinţele obligatorii a fost să avem acest curs de îngrijitor copii. Deşi am făcut modulul de psihopedagogie trei ani de zile la facultate, nu-i suficient. Şi astfel dosarul meu stă în stand-by la ASCO până când nu termin acest curs. Şi dacă ajută Dumnezeu, eu aş vrea cât mai repede. Totodată, am trei copii acasă şi doresc să mă perfecţionez pentru ei. Consider că cresc, învăţ şi mă maturizez odată cu copiii mei. Vreau să le fiu de ajutor, în ideea în care să nu fiu nici foarte înapoiată, nici foarte libertină cu ei. Pentru mine e important să mă duc pe aceeaşi lungime de undă cu copiii mei şi cred că acest curs o să mă ajute. Eu cred că omul, până când trăieşte, trebuie să înveţe. Chiar dacă am studii superioare, nu m-aş simţi mai prejos dacă m-aş duce să lucrez într-o creşă”, a declarat una dintre participante.
Cursul se desfăşoară în cadrul proiectului „Parteneriat pentru şanse egale pe piaţa muncii”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, derulat de Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare, în parteneriat cu Asociaţia Caritas Catolica Oradea şi Asociaţia Caritas Alba Iulia.
În cadrul proiectului, la începutul lunii martie, Caritas Catolica va asigura un curs de şase zile destinat instruirii în managementul carierei a 50 de femei – angajate mai ales la organizaţii non-profit. Totodată, la sfârşitul acestei luni va începe pregătirea primei grupe de cursante în îngrijirea vârstnicilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!