La cererea constructorilor Elsa Engineering Botoşani & STC S.p.A. Italia, Primăria Oreadea solicitase Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor un nou acord de mediu care să permită modificarea proiectului la noua centrală CET pe gaz. Este vorba despre coborârea coşurilor de fum, de la 55, respectiv 40 de metri, la 20 de metri. Ceea ce ar fi presupus o dispersie mai mică a poluării şi, implicit, o concentrare a poluării pe Oradea şi zona învecinată.
Poluare mai mare
APM Bihor le-a transmis, însă, edililor că acest lucru nu este posibil, pentru un proiect aflat deja în derulare. „Nu ne permite legislaţia să emitem studii de impact pentru proiecte deja începute. Dacă vrea, Primăria să îşi asume răspunderea pentru o autorizaţie de construcţie fără un studiu de impact de mediu. Însă, evaluarea trebuia să se facă înainte, iar ei vin după ce au început deja proiectul. Aşadar, nu mai putem face studii de impact de mediu. Putem vorbi, eventual, doar despre un prejudiciu de mediu”, transmite Sanda Mercea, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Aceasta vorbeşte despre pericolul poluării Oradiei şi a comunelor învecinate, inclusiv din Ungaria, în cazul unor coşuri mai mici la CET. „Este clar că o asemenea măsură ar avea un impact. Când plouă, când este presiune atmosferică ridicată, mai ales când e ceaţă, dispersia e cu totul alta. Atunci când e ceaţă, atmosfera este foarte apăsătoare şi pulberile nu se dispersează în atmosferă. Dimpotrivă, cad aici. Aşadar, nivelul emisiilor este şi mai mare”, avertizează Mercea.
Sanda Mercea arată că pentru o modificare a proiectului, ar fi nevoie şi de acordul autorităţilor maghiare, unul nou, deoarece CET Oradea poluează, implicit, şi teritoriul maghiar.
Ioan Maghiar este coordonatorul proiectului de trecere a CET pe gaz, din partea Primăriei. Maghiar spune că firmele constructoare a centralei au pus pe masă două variante de construcţie, iar într-una dintre variante cazanele de apă fierbinte (CAF) urmau să fie ridicate orizontal, nu vertical (circa 15 – 20 de metri înălţime), iar coşul de fum urma să fie construit lângă acestea, nu peste cazane. „A fost întrebată APM în ce condiţii se poate revizui acordul de mediu pentru acele coşuri. A fost o discuţie, pentru că modelul de caz care a fost propus nu era vertical, ci orizontal. Astfel, însumat, înălţimea CAF şi a coşului de fum nu ajungeau la înălţimea impusă de normele de mediu”, ne-a transmis Maghiar, precizând că, urmare a refuzului primit din partea APM, s-a renunţat la varianta orizontală, cea care cobora coşurile de fum de la 55 şi 40 de metri, la 25 de metri. „Nu puteam face o investiţie pe care nu o putem pune în funcţiune. Astfel, aceste lucruri nu mai fac obiectul discuţiei.
Răspunsul dat de Mediu l-am transmis constructorului, care a înţeles că nu se poate revizui acordul de mediu”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!