Aceasta a fost tema celei de-a treia ediții a Zilelor Inteligenței Artificiale românești, organizată pentru prima dată în format fizic, în perioada 12 – 13 octombrie 2022 la Oradea.
[eadvert]
Evenimentul s-a bucurat de prezența unor specialiști de la instituții renumite din România și din străinătate: Université de Montréal, Serbian AI Institute, DeepMind, University of Cambridge, University of Illinois at Chicago, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Transilvania din Brașov.
„Prin organizarea acestui eveniment la Oradea, vrem să facem din Oradea o destinație pentru specialiștii de IT, să cunoască mai bine ecosistemul de IT local. Este prima conferință cu prezență fizică. Scopul conferinței este de a ajunge în fiecare oraș care nu este, neapărat, un centru de tehnologie, de a-i aduce pe specialiști împreună și de a-i educa pe cei care doresc să vină pe partea aceasta de AI”, ne-a informat Naomi Pentie de la Oradea Tech Hub, unul dintre organizatori.
„Scopul evenimentului este de a conecta mai bine comunitatea din România, persoane care lucrează în diferite orașe, la diferite universități. Ne-am dat seama că nu se cunosc suficient de bine, nu colaborează suficient de mult. De aceea am încercat să creăm acest eveniment pentru toți cei interesați de inteligența artificială, atât din mediul universitar, cât și din industrie și sectorul public guvernamental. Pe de altă parte, dorim să conectăm România cu diaspora, dar și cu experți internaționali”, a precizat Viorica Pătrăucean de la DeepMind, unul dintre organizatorii evenimentului.
„În Inteligența Artificială este vorba de sisteme care iau decizii autonome reacționând la stimuli. Ne bazăm foarte multe pe machine learning. Colectăm multe date și lăsăm sistemul să descopere regulile”, a explicat Viorica Pătrăucean.
Oportunități pentru Oradea
După Brașov și Iași a fost aleasă Oradea pentru desfășurarea evenimentului din acest an. „Obiectivul nostru este să aducem împreună comunitatea din România. Pentru asta mergem prin cât mai multe orașe. Am văzut mult entuziasm de la Oradea Tech Hub, care ne-a încurajat să venim aici, și de la universitățile locale. Comunitatea de AI nu este încă foarte dezvoltată la Oradea, dar am văzut că există interes. Noi asta ne dorim. Acolo unde există interes, îi ajutăm să crească. Să aibă conexiuni în țară și străinătate. Pentru că este un domeniu care crește foarte repede. Singur este foarte greu să reușești ceva. Noi vrem să oferim oportunități de creștere cât mai multor grupuri”, ne-a explicat Traian Rebedea, de la Universitatea Politehnica din București.
La evenimentul de la Oradea erau așteptați să participe și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, precum și consilierul de stat al Președintelui României, Constantin Dudu Ionescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!