Ministrul Mediului şi Pădurilor din România, Laszlo Borbely, a semnat marti cu omologul său maghiar, Fazekas Sandor, protocolul celei de a opta sesiuni a Comisiei Mixte Româno-Ungare pentru realizarea prevederilor Acordului între Guvernul României şi cel al Republicii Ungaria privind cooperarea în domeniul protecţiei mediului. Protocolul se referă la teme precum colaborarea în cadrul Strategiei Dunarii, absorbţia fondurilor europene, decontaminarea unor situri poluate dar şi ariile protejate din zonele de frontieră.
Strategia Dunării
„Vrem să profităm de faptul că Ungaria asigură în acest semestru preşedenţia Uniunii Europene pentru a fi adoptată Strategia Dunării. În perioada următoare, Strategia Dunării trebuie să însemne proiecte, proiecte şi iar proiecte. Noi am adoptat în Guvern Planul de management al Dunării care are nu mai puţin de 5.000 de pagini şi la care s-a elaborat pe parcursul a cinci ani”, a punctat ministrul Laszlo Borbely.
„Este deosebit de important să avem cât mai multe proiecte comune pentru că în urma acestor proiect toată luma va avea de profitat”, a apreciat ministrul Dezvoltării Rurale de Ungaria, Fazekas Sandor.
Conform ministrului român în prezent există un proiect pilot pentru prevenirea riscurilor la inundaţii a cărui valoare se ridica la şase milioane de euro.
O altă temă a protocolului face referire la problemele de poluare, respectiv decontaminarea unor situri. „Atât România cât şi Ungaria au multe situri contaminate, de aceea trebuie să tratăm cu mare atenţie aceste situri. Pentru decontaminarea unor situri vom pornim în România investiţii de 100 milioane euro. O colaborare mai strânsă vrem să avem şi pe poluarea aerului”, a declarat ministrul român al Mediului.
Ariile naturale protejate administrate în comun este o altă temă a protocolului încheiat ieri la Oradea. De asemeane, a fost abordat şi proiectul de la Roşia Montană. „Acesta este un proiect mult disputat. În ianuarie am transmis părţii ungare un studiu de impact şi am stabilit că parea ungară va analiza în timp rezonabil aceste documente. Noi vom respecta toate prevederile legislaţiei europene în vigoare şi vom aplica cele mai bune practici europene cu privire la acest proiect”, a spus Borbely.
„ Pentru această analiză avem nevoie de câteva luni, pentru că documentaţia trimisă de partea română este foarte vastă”, a completat ministril Sandor Fazekas.
Problema fondurilor
Laszlo Borbely a ţinut însă să-şi exprime nemulţimirea faţă de absorţia fondurilo europene.
„O problemă sensibilă, unde nu sunt mulţumit de activitatea noastră şi unde e bine să învăţăm de la partea ungară, este problema absorbţiei de fonduri europene. Suntem primii din Uniunea Eupropeană la semnarea de contracte mari, în valoare de 3,7 miliarde euro, în vreme de absorbţia efectivă a fondurilor este abia de circa 100 milioane euro”, a spus ministrul român al Mediului. Pentru a învăţa de la colegii unguri un reprezentant al Ministerului Mediului şi al Pădurilor şi unul al Ministrului Agriculrurii vor munci timp de şase luni în Mistrului Dezvoltării Rurale din Ungaria.
Promenadă
După semnarea Protocolului Comisiei mixte de mediu, miniştrii Mediului din România şi Ungaria au vizitat şantierul de pe maul Crişului. Conform directorului Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri, Pasztor Sandor, aici se vor cheltui 2,5 milioane lei din Fondul Naţional de Mediu pentru consolidarea malului stâng al Crişului, realizarea unei promenade şi a unei subtraversări pietonale pe sub Podul Dacia, lucrările urmând să fie finalizate în luna septembrie a acestui an.
Cei doi miniştri au întreprins apoi o vizită de lucru la Primpria Oradea şi la Prefectura Bihor.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!