De altfel, de luna octombrie este legată atât ziua orașului pe 12 octombrie, dar şi debutul toamnei orădene, o sărbătoare în sine. De aceea, scriitorul și istoricul clujean Ovidiu Pecican le reamintește cititorilor, în articolul „Oradea, experiența stilului”, câteva detalii istorice care au făcut ca orașul să ajungă cel de azi, iar Mircea Pașca, o autoritate în domeniul arhitecturii orădene, atrage atenția asupra unei clădiri construite în stil modernist – „ignorată în Oradea interbelică” și amenințată acum cu dispariția.
Sumarul numărului zece este întregit, conform tradiției, de cronici literare (inclusiv la cărți pentru copii!), eseuri, cronică muzicală și de film, proză și poezie, plus lista celor mai bine vîndute cărți în lanțul de librării Cărturești, în luna septembrie. Dintre numele care semnează în acest număr amintim doar cîteva: Valentin Chifor (despre jurnalul lui Mircea Zaciu), Mihai Buzea (despre volumul cîștigător al Premiului Pulitzer în 1948), Denisa Crăciun (o corespondență amplă de la Festivalul de Poezie de la Sète, din Franța), Bogdan Suceavă și George Cornilă (amîndoi cu proză, primul cu un fragment neașteptat din viitorul său roman), Dan Romașcanu (despre „romanul din povestiri” al lui Amos Oz, Între prieteni) și Florin Ardelean (despre volumul Ceaușescu și epoca sa, de Lavinia Betea, o apariție recentă la editura Corint).
La întâlnirea de sâmbătă, alături de membrii redacției se vor afla tinerii actori Oana Serena Secară și Ionuț Șerban, care vor citi fragmente din texte publicate în numărul lansat.
„Biografia unei gândiri”
Evenimentul va fi completat de prezentarea, în prezența autorului, a volumului „Cioran, omul incomplet”, scris de Alexandru Seres și apărut de curând la editura Tracus Arte. Cartea se poate găsi la Librăria Humanitas.
„Încercând să pătrund, atât cât este posibil (sau mai bine zis decent), în meandrele biografiei lui Cioran, am nutrit speranţa secretă că voi reuşi să descifrez, într-un mod aproape miraculos, biografia unei gândiri”, explică Alexandru Seres pe pagina sa de Facebook.
Cartea a apărut şi în varianta ebook. „Perfect documentat, Alexandru Seres a adunat tot ce s-a putut în materie de informaţii despre Cioran şi ceva pe deasupra, a confruntat sursele şi-a coroborat datele, a clarificat multe detalii de «poveste a vieţii», completând ce se ştia cu ce nu se ştie şi contestând cu argumente imbatabile unele aserţiuni sau deducţii ale altor admiratori ai româno-francezului, într-un ansamblu de precizări biografice utile în sine şi admirabile ca performanţă de gen. Tipologic vorbind, cartea se-aşază în descendenţa câtorva celebre clarificări de biografii ale unor mari personalităţi, filozofi, scriitori sau de alte profiluri, amintind, mutatis mutandis, contribuţii precum cea a lui Eckermann, secretarul personal şi confesor al lui Goethe, sau, într-o formulă mai apropiată de acribia cercetării profesioniste, a lui Richard Ellmann, «cronicarul» vieţii şi operei lui James Joyce”, scrie Ion Bogdan Lefter în prezentarea cărţii.
Intrarea la eveniment este liberă în limita a 25 de locuri și condiționată de respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare, inclusiv de prezentarea certificatului verde. La final, doritorii pot beneficia de un tur ghidat al Casei Darvas-La Roche, oferit de Oradea Heritage. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a revistei Familia.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!