Câte zeci de angajatori sau reprezentanţi ai acestora au fost prezenţi vineri, 27 aprilie, la întâlnirea de la Casa de Cultură a Sindicatelor, organizată de către ITM Bihor cu ocazia Zilei internaţionale a SSM. Manifestarea a avut ca tematică următoarele subiecte: Promovarea securităţii şi sănătăţii într-o economie verde; Informarea angajatorilor privind riscurile psihosociale la locurile de muncă şi Raportul de activitate al departamentului Securitate ţi Sănătate în Muncă (SSM) aferent trimestrului I 2012.
Discuţii
Conform enunţului primului punct de pe ordinea de zi, incluziunea socială, dezvoltarea socială şi protecţia mediului ar trebui să fie în strânsă legătură cu asigurarea de locuri de muncă sigure şi sănătoase şi cu munca decentă pentru toţi. „Locurile de muncă verzi trebuie să fie caracterizate de munca decentă, spre exemplu locuri de muncă bune care să ofere salarii adecvate, condiţii de muncă sigure, siguranţa locului de muncă, perspective rezonabile pentru carieră şi respectarea drepturilor lucrătorilor”, a specificat Eugen Cîrmaciu, inspector şef adjunct SSM la ITM Bihor.
Potrivit acestei definiţii, orice muncă, inclusiv „munca verde”, trebuie să adere la principiile ce guvernează securitatea şi sănătatea lucrătorilor din moment ce acestea reprezintă indicatori esenţiali pentru Munca Decentă.
Un loc de muncă cu adevărat verde trebuie să integreze securitatea şi sănătatea în proiectare, achiziţii, funcţionare, întreţinere, utilizare, re-utilizare şi în politici de reciclare şi de luare a deciziilor.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!